Σε εξέλιξη βρίσκεται το οδοιπορικό μνήμης και αξιοπρέπειας της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού». 40 περίπου μοτοσικλετιστές, βρίσκονται στην Ελλάδα από την 1 έως τις 11 Ιουλίου, για να διαδώσουν απ’ άκρη ως άκρη της Ελλάδας τα μηνύματα του αγώνα του κυπριακού λαού. Σε μια εποχή που κρίνεται η ίδια η επιβίωση του Ελληνισμού σε Ελλάδα και Κύπρο, επιμένουν πως μόνο μαζί οι δυο λαοί, μόνο σε στενή συνεργασία τα δύο κράτη, θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις γεωπολιτικές προκλήσεις. Πιάνουν το νήμα από την ιστορία των Κυπρίων αγωνιστών που συμμετείχαν στην Επανάσταση του ’21, από την μνήμη του Γρηγόρη Αυξεντίου, από την θυσία του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού, για να δώσουν την σκυτάλη του αγώνα στους νέους και τις νέες σε Ελλάδα και Κύπρο.
Ο Δρόμος είχε την ευκαιρία να συναντήσει τα μέλη της πρωτοβουλίας στον πρώτο τους σταθμό στη χώρα μας, στην Θεσσαλονίκη, και να συνομιλήσει μαζί τους. Επιμένουμε να αναδεικνύουμε διαρκών θέματα που αφορούν τον κυπριακό Ελληνισμό, σπάζοντας το «τείχος σιωπής» που κυριαρχεί στα ελληνικά ΜΜΕ. Επιμένουμε πως σε Ελλάδα και Κύπρο, ένας λαός ενωμένος πρέπει να ξαναχαράξει την κοινή και αδιαίρετη πορεία του και πάλι. Ειδικά σε εποχές που νέα σχέδια διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας ετοιμάζονται από τους ισχυρούς, και το «η Κύπρος κείται μακράν» ονομάζεται από τους νυν κυβερνόντες ως «ήρεμο καλοκαίρι στο Αιγαίο», την ώρα που η γειτονική Τουρκία δεν σταματά να απειλεί και να δημιουργεί τετελεσμένα.

Η μητέρα του Τάσου Ισαάκ, κυρία Τασούλα, συναντά την κυρία Εριφύλη Κατσάνη, σύζυγο του ήρωα Γεώργιου Κατσάνη, που έπεσε στην Κύπρο το 1974. Πίσω τους, η σημαία των Κυπρίων αγωνιστών της επανάστασης του 1821, σύμβολο της αδιάρρηκτης ενότητας του Ελληνισμού σε Ελλάδα και Κύπρο, πάνω σε μια από τις μηχανές της πρωτοβουλίας και στο φόντο ο Λευκός Πύργος.

Με το ταξίδι σας να βρίσκεται σε εξέλιξη, μαζί και η προσπάθεια να διαδοθούν τα μηνύματα του αγώνα της Κύπρου, τι ανταπόκριση λαμβάνετε;

Οι άνθρωποι στην ελληνική επαρχία ξέρουν πολύ καλά την ανοικτή πληγή της Κύπρου. Ξέρουν την εισβολή, τη συνεχιζόμενη κατοχή, τις επιβουλές των ξένων δυνάμεων εις βάρος του κυπριακού Ελληνισμού. Ξέρουν τον Τάσο Ισαάκ και τον Σολωμό Σολωμού, είναι άλλωστε πολύ πρόσφατες οι μνήμες από τις δολοφονίες του Αυγούστου του 1996. Η ανταπόκριση είναι συγκλονιστική και επιδρά επαρκώς στα μηνύματα που θέλουμε να κουβαλήσουμε ως την τουρκοκρατούμενη Κύπρο. Είμαστε ένα, αυτό μένει από τα περάσματά μας. Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα στις Καστανιές του Έβρου, στην Ορεστιάδα και στο Διδυμότειχο. Το βορειοανατολικότερο άκρο του Ελληνισμού συναντούσε το νοτιοανατολικότερο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τι να πούμε για το Σιδηρόκαστρο, το Μεσολόγγι, το Ναύπλιο και την Κρήτη; Ο τόπος εν’ ο άνθρωπος, λέμε στην Κύπρο κι αυτό κατέστη σαφές.

Η κυρία Τασούλα, με τις δύο πινακίδες ονοματοδοσίας των οδών Ισαάκ και Σολωμού, στην Αλεξανδρούπολη. Το οδοιπορικό μνήμης, αφήνει τα ίχνη του στις πόλεις απ’ όπου περνά. Ίχνη μνήμης και αντίστασης. Πλάι στις οδούς Καραολή και Δημητρίου, στις οδούς και τις πλατείες Αυξεντίου, οι οδοί Ισαάκ και Σολωμού θα κραυγάζουν από κάθε πόλη της Ελλάδας για δικαίωση.

Ποιες περιοχές έχετε επισκεφτεί και πώς θα συνεχιστεί το οδοιπορικό σας;

Καταρχάς να σημειώσουμε ότι, αν ήταν δυνατόν, θα επισκεπτόμασταν τις δεκαπλάσιες περιοχές, με πρώτο παράδειγμα το Καστελόριζο, το οποίο ήταν πάντα στις σκέψεις μας λόγω δυνατών συμβολισμών – αποκομμένο από την Αθήνα, διαρκώς υπό τουρκική απειλή, περήφανο κάστρο στο Αιγαίο. Παρόλα αυτά, για λόγους ασφαλείας, τόσο οδικής όσο και υγειονομικής αποφασίσουμε να μείνουμε κυρίως στη μητροπολιτική Ελλάδα. Από τη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιήθηκε εναρκτήρια εκδήλωση στον Λευκό Πύργο, κατευθυνθήκαμε στον Έβρο και τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Πρώτος σταθμός οι Καστανιές και το τελωνείο που όλοι μάθαμε με τα πρόσφατα γεγονότα των αρχών του 2020. Ήταν θέληση της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού» να εκφράσει την αλληλεγγύη του κυπριακού Ελληνισμού στους ακρίτες, που επιβιώνουν με τον φόβο της τουρκικής επέλασης. Μετά από ανταλλαγή αναμνηστικών με την τοπική κοινότητα, κατευθυνθήκαμε στην Ορεστιάδα και στο Διδυμότειχο, προπύργια του Ελληνισμού, με όλη τη σημασία της λέξης.
Η άφιξη στην Οδό Τάσου Ισαάκ της Αλεξανδρούπολης και η υποδοχή από τη Λέσχη Μοτοσικλετιστών «Αγριάνες» ήταν μια δυνατή στιγμή. Θα ήταν ευχής έργων να υπήρχε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μια «Οδός Ισαάκ-Σολωμού». Επιγραμματικά, οδηγηθήκαμε έπειτα στο Αυξέντιο του Νομού Ξάνθης, ένα χωριό που ονομάστηκε έτσι στη μνήμη του ήρωα αντάρτη της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου, μια μνήμη που προστατεύει ο Σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης και η σεβαστή κυρία Ελένη Χατζηγεωργίου. Δεν θα μπορούσε να παραλειφθεί το μνήμα του Γεώργιου Κατσάνη, του ταγματάρχη που έπεσε στον Πενταδάκτυλο το 1974, από το οδοιπορικό. Ήταν τρομερός ο συμβολισμός της επίσκεψης στο Σιδηρόκαστρο, μα και στο ηρωικό Οχυρό Ρούπελ.
Ιωάννινα, Μεσολόγγι, Καλάβρυτα, Ναύπλιο οι επόμενοι σταθμοί με τους συμβολισμούς ευνόητους. Στα Ιωάννινα δεσπόζει η προτομή του δημάρχου Λεμεσού Χριστόδουλου Σώζου, που έπεσε ως εθελοντής στους Βαλκανικούς Πολέμους της μητέρας Ελλάδας. Στην ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου συμμετείχαν και Κύπριοι εθελοντές, ενώ σαν «ελεύθεροι πολιορκημένοι» επιβιώνουμε σήμερα στην Κύπρο της τουρκικής κατοχής. Τα Καλάβρυτα θυμίζουν την ανεπανάληπτη εθνική αντίσταση, τον ναζισμό και τη βαρβαρότητα, ενώ το Ναύπλιο μυρίζει Εικοσιένα. Το οδοιπορικό ολοκληρώνεται το Σάββατο 10 Ιουλίου στην Αθήνα, ενώ προηγήθηκε διήμερη επίσκεψη σε συμβολικούς σταθμούς της Κρήτης, όπως το Ασήμι, το Αμύγδαλο, τα Ανώγεια και το Μάλεμε.

Στο μνημείο του Γεωργίου Κατσάνη, στο χωριό καταγωγής του, το Σιδηρόκαστρο Σερρών, οι μοτοσικλετιστές της «πρωτοβουλίας μνήμης Ισαάκ – Σολωμού» αποτίουν φόρο τιμής, στον Αντισυνταγματάρχη, διοικητή της 33ής μοίρας καταδρομών, που έπεσε ηρωικά μαχόμενος την 21/7/74, στο ύψωμα Αγ. Ιλαρίων της Κύπρου.

Το οδοιπορικό αυτό είναι μια ευκαιρία να δειχθεί ότι το «η Κύπρος κείται μακράν» δεν ισχύει. Ειδικά σήμερα, σε μια εποχή που νέα σχέδια ετοιμάζονται πόσο σημαντική είναι για σας η συναδέλφωση του Ελληνισμού σε Ελλάδα και Κύπρο;

Ένας από τους κύριους σκοπούς του οδοιπορικού είναι ακριβώς αυτός: Να αναδειχθεί το ενιαίο και αδιαίρετο του σύμπαντος Ελληνισμού, ο οποίος αναγκάζεται πια να απαντήσει στο δίλημμα «Αντίσταση ή Εξαφάνιση». Η ίδια η κοινωνία, σε Ελλάδα και Κύπρο, πρέπει να αντιληφθεί πως ο αγώνας ενάντια στην παρακμή και στο σκοτάδι, ή θα είναι κοινός ή δεν θα υπάρξει και πάνω σε αυτό εδράζεται ένα κομμάτι του οδοιπορικού μας. Άλλωστε, πραγματοποιείται με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και με όλα τα νοήματα που κουβαλεί το Εικοσιένα. Αναντίλεκτα δε, η Κύπρος έχει ανάγκη τον υπόλοιπο Ελληνισμό, απέναντι σε μια Τουρκία που βυσσοδομεί και βρυχάται εις βάρος μας.

Μια από τις στάσεις του οδοιπορικού, και το Άλσος Αγνοουμένων, στην Θράκη. Η δημιουργία του χώρου μνήμης και τιμής, αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον Κυπριακό αγώνα από τον Σύλλογο Κυπρίων Ξάνθης και τον Δήμο Αβδήρων. Τέτοιοι χώροι από άκρη ως άκρη της Ελλάδας, δείχνουν ότι όσο και να το θέλουν οι κρατούντες, η Κύπρος δεν κείται μακράν.

25 χρόνια μετά τις δολοφονίες των Ισαάκ και Σολωμού, ποιοι οι στόχοι και οι κινήσεις της πρωτοβουλίας μνήμης;

Οι δολοφονίες της 11ης και 14ης Αυγούστου 1996 είναι μια ανοικτή και ανυπόφορη πληγή για τον κυπριακό Ελληνισμό, μα και ειδικότερα για τις οικογένειες του Τάσου και του Σολωμού. Χωρίς να υπάρξει πολεμική αντιπαράθεση, δύο άοπλοι νέοι δολοφονήθηκαν, ο ένας μετά από άγριο ξυλοδαρμό και ο άλλος σαν σε εκτέλεση. Τα διεθνή εντάλματα σύλληψης των περίπου δέκα καταζητούμενων ως δολοφόνων τους είναι ανοικτά, μα κρυμμένα στα ράφια του συμβιβασμού και της υποδούλωσης, ήδη από τα χρόνια πριν το σχέδιο Ανάν. Κι αυτό είναι αβάστακτο όταν οι φονιάδες κυκλοφορούν ανενόχλητοι και απολαμβάνουν την παρανομία του ψευδοκράτους. Ένας από τους δολοφόνους του Τάσου Ισαάκ, μάλιστα, είναι πια στέλεχος του κατοχικού καθεστώτος και δυστυχώς, οι ηγεσίες Κύπρου και Ελλάδας τηρούν ένοχη σιωπή. Η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού» δεν θα σταματήσει να αξιώνει την εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης.

Σε κάθε της σταθμό, η πρωτοβουλία είχε την ευκαιρία να μιλήσει με εκατοντάδες ανθρώπους. Το φυλλάδιο της πρωτοβουλίας, μοιράστηκε χέρι χέρι σε νέους και μεγαλύτερους, θυμίζοντας τα εγκλήματα της Τουρκικής κατοχής, δίνοντας την σκυτάλη της μνήμης και του αγώνα, από την κατεχόμενη Κερύνεια και την ημικατεχόμενη Λευκωσία στις πόλεις και τους τόπους της ελληνικής επαρχίας.

Η εποχή μας είναι εποχή λήθης, εσείς επιμένετε στη μνήμη. Καρπασία, Κερύνεια, Αμμόχωστος και όλες οι υπόλοιπες κατεχόμενες περιοχές του Ελληνισμού. Σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα το αντικατοχικό κίνημα στην Κύπρο;

Δεν είναι ψέμα πως το αντικατοχικό κίνημα στην Κύπρο είναι μουδιασμένο μπροστά στις εξελίξεις του Κυπριακού. Ο ωχαδερφισμός και η μεμψιμοιρία προσβάλλουν τη μνήμη του λαού σε υπέρτατο βαθμό, την ώρα που τα υφιστάμενα κόμματα δεν έχουν τη διάθεση να εμπνεύσουν προτάσσοντας κάποιο όραμα για την απελευθέρωση και την αυτοδιάθεση. Η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού» επιμένει στη μνήμη ως εφαλτήριο για την αντίσταση, την αξιοπρέπεια, τον αγώνα για δικαιοσύνη, ώστε να μπορέσει και το αντικατοχικό κίνημα να περάσει από την απαισιοδοξία της λογικής, στην αισιοδοξία της βούλησης.

Με χορούς και με τραγούδια υποδέχθηκε την πομπή των Κυπριων μοτοσικλετιστών οι κρητικοί. Στα Ανώγεια, των τριών ολοκαυτωμάτων, ο παπα-Ανδρέας Κεφαλογιάννης, τιμήσε με τον τρόπο του την μνήμη των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, με τους στίχους του Βασίλη Σκουλά: «Όμως εγώ δεν ξεχνώ δεν ξεχνώ / τους πρόσφυγες και τους νεκρούς μας δεν ξεχνώ / θα `ρθει μια μέρα που η πράσινη γραμμή / για τον Αττίλα θα `χει γίνει φυλακή.»

Το οδοιπορικό θα ολοκληρωθεί με την επιστροφή σας στην Κύπρο, και την διοργάνωση μιας μεγάλης εκδήλωσης μνήμης στην Λευκωσία στις 17 Ιουλίου. Ποια είναι τα επόμενα βήματα σας;

Η μεγάλη εκδήλωση μνήμης και τιμής στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία είναι για εμάς η κορύφωση του οδοιπορικού. Με υπέρτιτλο το «εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο», θέλουμε να καλέσουμε όλους τους ανθρώπους της Κύπρου, πρόσφυγες, εκτοπισμένους και μη, να ξεχειλίσουν τους δρόμους γύρω από την πλατεία και να φωνάξουν –όσο μπορούν– για την Κύπρο και τη λευτεριά της. Η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού» θα συνεχίσει να αντιστέκεται στη λήθη. Θα συνεχίσει να μνημονεύει τον Τάσο και τον Σολωμό, αξιώνοντας την εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης. Θα συνεχίσει να οργώνει τους δρόμους της Κύπρου, προς υπηρεσία της μνήμης και της αξιοπρέπειας. Μέχρι η σελήνη να ανατείλει για ολόκληρο τον Ελληνισμό.


«Να σμίξουμε τον κόσμο»

Ομιλία εκπροσώπου της πρωτοβουλίας στην εναρκτήρια συγκέντρωση του οδοιπορικού στην Θεσσαλονίκη 

«Ο κόσμος ούλος είστε εσείς, ο άλλος περισσεύκει». Τον στίχο αυτό μεταξύ άλλον πολλών αφιέρωσε, στον τότε δήμαρχο Αθηναίων Σπυρίδωνα Πάτση, την δεκαετία του 1920, ο μεγάλος κύπριος ποιητής Δημήτρης Λιμπέρτης. Τον αφιερώνουμε τούτη την ώρα στους Μακεδόνες, τους Πόντιους, τους Βορειοηπειρώτες, σε όλους τους Θεσσαλονικείς, που έσπευσαν να ανταμώσουν καμιά 40ριά Κυπρίους, στον Λευκό Πύργο. Οι συμβολισμοί συγκλονίζουν τη συνείδηση και η τήρηση της ενότητας εξακολουθεί να επαφίεται στον πατριωτισμό μας.

«Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο». Φίλοι κι αδέλφια, δεν φτάσαμε στην πρωτεύουσα της δύσμοιρης Μακεδονίας μας για αναψυχή. Η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού, από την ίδρυση της, το 2008, ονειρεύεται πως σύμπας ο Ελληνισμός θα επανακαθορίσει τις βασικές του της αρχές.

Φέτος με αφορμή τα 200 χρόνια από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης, και αντιλαμβανόμενοι πλήρως το «εκείθε με τους αδελφούς, κι εδώθε με τον Χάρο», όντες ελεύθεροι πολιορκημένοι στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο, οι μοτοσικλετιστές αποφάσισαν να βαδίσουν σε χώματα γνώριμα.

Έλαχε τον Αύγουστο του 2021, να συμπληρώνονται και 25 χρόνια από τις δολοφονίες των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, στο τέλος της μεγάλης πορείας που ξεκίνησε από το Βερολίνο, πέρασε από την Θεσσαλονίκη και κατέληξε στα κατοχικά οδοφράγματα της Κύπρου. […]

Με χώμα από τον Μαχαιρά του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ και κουβαλώντας την Διακήρυξη της 6ης Δεκεμβρίου του 1821, και τη σημαία, που δηλώνει πως η Κύπρος ήταν παρούσα στη φοβερή επανάσταση του Ελληνισμού. «Αλλά συμφώνως μέ τούς λοιπούς ἀδελφούς ἡμῶν Ἓλληνας θέλομεν προσπαθήσει διά τήν ἐλευθερίαν τῆς εἰρηνικῆς ἡμῶν, πάλαι μέν μακαρίας, ἢδη δέ τρισαθλίας νήσου Κύπρου…». Τρισάθλια ακόμη, η κατεχόμενη και απειλούμενη διαρκών νεοοθωμανική Τουρκία.

Φίλοι κι αδέλφια, το οδοιπορικό δεν είναι μνημόσυνο. Οι μοτοσικλετιστές δεν ξεχνούν την ανοιχτή πληγή της Κύπρου. Επιμένουν στη διαφώτιση για την εισβολή, την κατοχή, τη διχοτόμηση. Στον αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη, και στην επικράτηση της αξιοπρέπειας απέναντι στην υποδούλωση. Η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού, αμφισβητεί τη μοίρα της Κύπρου και τίθεται στην υπηρεσία του κοινού αγώνα του Ελληνισμού για απελευθέρωση.  Δεν ξεχνά ότι τα διεθνή εντάλματα σύλληψης των δολοφόνων του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού, είναι ξεχασμένα και ανεκτέλεστα, τις ώρες που οι καταζητούμενοι απολαμβάνουν θέσεις εξουσίας στο κατοχικό καθεστώς, στον κατοχικό στρατό, ή στην παρανομία που συντελείται στην κατεχόμενη Κύπρο.

Ο Αγώνας την μνήμης. Ο αγώνας της Κύπρου, πρέπει να είναι πανελλήνιος. Εμπρός αδέλφια, εμπρός! 

INFO

Παρακολουθείστε τα νέα και τις δράσεις της πρωτοβουλίας μέσα από την ιστοσελίδα www.isaaksolomou.com και την σελίδα στο facebook «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!