Μεγάλη συγκέντρωση έξω από το Εφετείο Χανίων
Κλίμα αγώνα, αντίστασης και ελπίδας επικράτησε την περασμένη Πέμπτη στην πόλη των Χανίων, έξω από το Εφετείο για την γνωστή πλέον υπόθεση των διώξεων των 9 φοιτητών του Φυσικού Κρήτης. Όλα ξεκίνησαν πριν από 2 χρόνια, αμέσως μετά τις πανελλαδικές, μαζικές κινητοποιήσεις για το Νόμο Διαμαντοπούλου στην Παιδεία όπου οι καθηγητές του εν λόγω τμήματος αρνήθηκαν τη διεξαγωγή της Εξεταστικής ενάντια στην απόφαση της Συγκλήτου. Αντ’ αυτού, στοχοποίησαν 12 συγκεκριμένους (για τη συνδικαλιστική τους δραστηριότητα) φοιτητές, διώκοντάς τους ποινικά και πειθαρχικά, στοχοποίηση η οποία έγινε χωρίς συγκεκριμένες κατηγορίες. Τότε είχαν επιβληθεί πειθαρχικές ποινές στους 9.
Η εναντίωση της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και όλης της τοπικής κοινωνίας στις πειθαρχικές συνεδριάσεις οδήγησε τους «κυρίους» καθηγητές να προβούν σε παράνομο, με βάση το νομικό πλαίσιο του πανεπιστημίου, αλλά και κρυφό πειθαρχικό στο οποίο δεν κλήθηκε ένας απ’ τους εκπροσώπους των φοιτητών. Για τους λόγους αυτούς, 7 από τους 9 άσκησαν έφεση ενάντια στην παραπάνω απόφαση. Στα χρόνια του Μνημονίου, όπου το δημόσιο πανεπιστήμιο διαλύεται, το «αγαθό της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας» φαντάζει ουτοπικό, η γνώση έχει εκφυλιστεί σε διαβατήριο σκάρτης επαγγελματικής αποκατάστασης ή ξενιτιάς, η αγωνιζόμενη νεολαία να διώκεται, η αλληλεγγύη της κοινωνίας γίνεται έμπρακτη.
Η πλειοψηφία των φοιτητικών συλλόγων, η ΕΛΜΕ, το Εργατικό Κέντρο και πολλοί άλλοι φορείς και σωματεία από ολόκληρη την Κρήτη έδωσαν το «παρών» έξω από το Εφετείο και στάθηκαν στο πλευρό των διωκόμενων. Τη στιγμή που έξω γινόταν η μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, στο εσωτερικό ο δικηγόρος υπεράσπισης των διωκόμενων, Γιάννης Λεβέντης, εξέθεσε τις απόψεις των φοιτητών, ενώ ο νομικός σύμβουλος του πανεπιστημίου εξέφρασε ότι δεν βλέπει το πειθαρχικό που καλέστηκε παράνομο αλλά νόμιμο, χωρίς καν να μπει στη διαδικασία να απαντήσει στα λεγόμενα των διωκόμενων, επισημαίνοντας μόνο ότι δεν τίθεται ζήτημα αντιδικίας μεταξύ φοιτητών και καθηγητών…
Μετά το τέλος της διαδικασίας, οι εκατοντάδες των φοιτητών που συμμετείχαν στην κινητοποίηση πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης. Ο λαός των Χανίων στήριξε και στάθηκε στο πλευρό της νεολαίας και δεν ήταν λίγοι αυτοί που είπαν πως χωρίς αυτήν μπροστά, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, δεν θα υπάρξει μέλλον και αλλαγή στο τόπο! Τι είναι νόμιμο ή παράνομο στην Ελλάδα του Μνημονίου καθορίζεται από ένα πολιτικό σύστημα ξεπουλημένο και εθελόδουλο στην τρόικα.
Η νεολαία την Πέμπτη έδειξε ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να τη φιμώνει, να της στερεί το μέλλον της και έστειλε μήνυμα ότι θα πάει κόντρα σ’ αυτούς που εξαθλιώνουν τον ελληνικό λαό.
Τ.Τ.