Ο καθηγητής Christophe Gustavus μιλά στον Δρόμο με αφορμή το Συνέδριο της Βιάννου. Του Μάριου Διονέλλη
Με την παρουσία του Μανώλη Γλέζου, της Ρένας Δούρου αλλά και Γερμανών καθηγητών πανεπιστημίου πραγματοποιείται αυτό το τριήμερο στη Βιάννο το δεύτερο συνέδριο για τα ολοκαυτώματα στην Ελλάδα. Το συνέδριο, όπως είναι φυσικό επικεντρώνεται στην υπόθεση της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων και συμπίπτει με την επέτειο των 70 χρόνων από το ολοκαύτωμα της Βιάννου τον Σεπτέμβριο του 1943, που άφησε πίσω του 461 νεκρούς.
Για το θέμα των αποζημιώσεων μίλησε στον Δρόμο ο καθηγητής Ιστορίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης, Christophe Schminck Gustavus, τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν έλαβε ποτέ ούτε ικανοποιητικές αποζημιώσεις ούτε και της επέστρεψε η Γερμανία το αναγκαστικό δάνειο που έλαβε την περίοδο της Κατοχής. «Η Γερμανία επινόησε διάφορους τρόπους για να μην πληρώσει την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι ειδικά το κατοχικό δάνειο είχε αναγνωριστεί και από την ίδια τη ναζιστική κυβέρνηση και μάλιστα είχε αρχίσει η επιστροφή του αλλά διακόπηκε. Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία ανέθεσε στον Χέρμαν Γιόζεγ Άμπς να βρει τρόπο να καθυστερήσει την πληρωμή των αποζημιώσεων. Στη Συνθήκη του Λονδίνου τα κατάφερε και αργότερα για τις υπηρεσίες του ανταμείφθηκε με τη θέση του διοικητή της Deutsche Bank».
Ο Christoph U. Schminck Gustavus είναι ο συγγραφέας της τριλογίας Μνήμες Κατοχής, που αναφέρεται στις καταστροφές των Ασπραγγέλων, των Λιγγιάδων και της εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων, ενώ είναι μέλος και της γερμανικής επιτροπής που έχει συσταθεί για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων προς την Ελλάδα. Ο καθηγητής τονίζει πως «οι υπεύθυνοι για τα στυγερά εγκλήματα της Βέρμαχτ στην Ελλάδα ουδέποτε τιμωρήθηκαν, ενώ η Ελλάδα και οι Έλληνες ουδέποτε έλαβαν αποζημιώσεις ή επανορθώσεις από τη Γερμανία. Χρειάζεται τώρα περισσότερο παρά ποτέ κλιμάκωση της πίεσης προς τη γερμανική κυβέρνηση για να αλλάξει την αδιάλλακτη στάση της», αναφέρει στον Δρόμο.
«Δεν τιμωρήθηκε ποτέ κανένας για τις σφαγές, ούτε για τις Λιγγιάδες, ούτε για τη Βιάννο. Γίνεται συστηματική προσπάθεια να αποκρυφτούν αυτά και από τον γερμανικό λαό. Εγώ γεννήθηκα το 1942 και έφτασα 50 χρονών για να μάθω τι έγινε από τους Ναζί στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν πουθενά στη γερμανική εκπαίδευση αυτά και σήμερα οι Γερμανοί εμφανίζονται και πάλι τιμητές για την Ελλάδα που περνά κρίση», λέει ο κ. Gustavus.
Γλέζος: «Φταίμε που δεν πείσαμε ακόμα τον κόσμο»
Από το βήμα του συνεδρίου αλλά και με δηλώσεις του στον Τύπο ο Μανώλης Γλέζος μίλησε για τις ευθύνες των κυβερνήσεων της Ελλάδας, που «πούλησαν» την υπόθεση των αποζημιώσεων ενώ σχολιάζοντας την τρέχουσα πολιτική κατάσταση επέρριψε ευθύνες σε όλους, στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στον ίδιο του τον εαυτό επειδή όπως είπε «δεν πείσαμε ώς τώρα τον ελληνικό λαό να αντιδράσει και να ρίξει την κυβέρνηση».
Στο συνέδριο της Βιάννου παρίστανται μεταξύ άλλων ο Γερμανός δικηγόρος Martin Klingner, μέλος της ομάδας «AK Δίστομο» από το Αμβούργο, που επί 10 χρόνια διεκδικεί την απόδοση των αποζημιώσεων στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα αλλά και ο Joakim Lau, ο δικηγόρος που κέρδισε την υπόθεση του Διστόμου, σε συνεργασία με τον αείμνηστο Γιάννη Σταμούλη, στα ιταλικά Δικαστήρια.
Το συνέδριο συνδιοργανώνουν η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, ο Δήμος Βιάννου και η Περιφέρεια Κρήτης, ενώ θα είναι παρόντες και οι αγωνιστές και πρόεδροι των τριών μεγαλύτερων αντιστασιακών οργανώσεων.