Η είδηση ήταν σαφής: Η κυρία Νάνσι Φέζερ, υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, προτρέπει τους συμπατριώτες της να στοκάρουν στα σπίτια τους βασικές προμήθειες σε τρόφιμα, υγρά και πρώτες ύλες διατροφής για 10 ημέρες. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις πολλαπλές κρίσεις: τις πανδημίες, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τους κινδύνους πολέμου», τόνισε. Και οι υποδείξεις ήταν κι αυτές σαφείς: οι προμήθειες για ένα άτομο είναι 20 λίτρα νερό και υγρά, 3,5 κιλά σιτηρά, ψωμί, πατάτα, ρύζι και ζυμαρικά, και 1,5 κιλό κρέας, ψάρι και αυγά. Το στοκάρισμα πρέπει να αρχίσει να οικοδομείται σταδιακά, ώστε να φθάσει κάθε νοικοκυριό να έχει απόθεμα για κάθε μέλος του για τις δύσκολες στιγμές.
Η είδηση είναι σοκαριστική. Πανδημίες και πόλεμος και ίσως οικολογικές καταστροφές (όπως οι πλημμύρες πρόσφατα) είναι στην ημερήσια διάταξη, και θεωρούνται πολύ παραπάνω από ενδεχόμενο. Έρχονται μέρες που η τροφοδοσία των πληθυσμών θα πληγεί, που το ενεργειακό θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, μέρες που θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος, υπερβολικά τιμολόγια, πληθωρισμός, έλλειψη τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.
Όμως η είδηση έχει και έναν άλλο χαρακτήρα: προετοιμάζει τις κοινωνίες για αυτά που έρχονται και θα έχουν πολύ περισσότερο τον χαρακτήρα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, σε μεγαλύτερο και εντονότερο βαθμό από αυτόν που γνωρίσαμε με την πανδημία, τα λοκντάουν και την κατάργηση του δημόσιου χώρου. Η κυρία Φέζερ αναγγέλλει πανηγυρικά τη μετακύλιση της κρίσης (της πολυοργανικής παγκόσμιας κρίσης) στην πλάτη των εργαζόμενων και των φτωχών στρωμάτων. Η φτωχοποίηση θα πλήξει όλες τις κοινωνίες σε βαθμό πρωτάκουστο. Η επιβίωση θα «εξασφαλιστεί» με επιδόματα και συσσίτια, με ουρές για εργασία, με στρατολόγηση ανδρών 18-55 χρόνων για τις ανάγκες των πολέμων, με τη διεύρυνση της «πολεμικής οικονομίας».
Τα μέτρα που εξαγγέλλονται για την προστασία της κοινωνίας από την ενεργειακή κρίση είναι στάχτη στα μάτια μπροστά στο πραγματικό τσουνάμι δυσκολιών και τραγικών καταστάσεων που έχει στο πρόγραμμά της η τάση προς τον πόλεμο – η οποία φαίνεται να γίνεται κυρίαρχη επιλογή για τις αστικές τάξεις ολόκληρου του κόσμου, σε Δύση και Ανατολή. Η καταστροφή παραγωγικών και ανθρώπινων δυνάμεων, η κατατρόπωση των ανταγωνιστών με κάθε μέσο, η προσφυγή σε νέα οπλικά συστήματα και ο κίνδυνος ενός Γ΄ Παγκόσμιου Πολέμου –όπως και η πιθανότητα χρησιμοποίησης πυρηνικών όπλων– εκθέτουν την ανθρωπότητα σε ανυπολόγιστους κινδύνους.
Πρωταρχικό καθήκον σήμερα είναι να αποτρέψουμε αυτήν την πορεία και την επιλογή του πολέμου. Να αναπτύξουμε ένα φιλειρηνικό κίνημα ενάντια στους εμπρηστές του πολέμου. Να υποστηρίξουμε τη ζωή: μια αξιοβίωτη ζωή σε ελεύθερες χώρες, με ελεύθερους λαούς. Να αποτρέψουμε τη γενίκευση του μακελειού. Να δημιουργήσουμε κινήματα και αντιστάσεις ενάντια στην «πολεμική οικονομία». Να μοχθήσουμε για μια μεγάλη στροφή στη διεθνή ζωή, με ενεργό έναν πόλο χωρών, μικρών, μεσαίων και ανίσχυρων χωρών και λαών ενάντια στα σχέδια γενίκευσης του πολέμου. Να αγωνιστούμε για ένα νέο σύστημα ασφάλειας και αφοπλισμού, κατάργησης όλων των πυρηνικών όπλων, απόσυρσης όλων των στρατών από ξένα εδάφη, με σεβασμό των συνόρων και της κυριαρχίας των χωρών. Για ένα νέο κίνημα αδέσμευτων και ουδέτερων χωρών και λαών. Κανένας λαός δεν θέλει τον πόλεμο, τις εισβολές, την κατοχή, την πολεμική οικονομία, το μακελειό, τον όλεθρο, τον θάνατο.
Το βασικό μας απόθεμα είναι η απόφαση να ματαιώσουμε, να μπλοκάρουμε, να σταματήσουμε τη μηχανή του πολέμου, που την τροφοδοτεί ένα γερασμένο πολιτικό και οικονομικό σύστημα: ο καπιταλισμός σε όλες τις παραλλαγές του.