Μια ξεχωριστή εκδήλωση στο @Ρουφ, η παρουσίαση του βιβλίου της Σοφίας Κολοτούρου.
Ο χώρος πολιτισμού @Ρουφ και οι εκδόσεις ΚΨΜ, την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, στις 18:30, με αφορμή τη δεύτερη έκδοση του βιβλίου της Σοφίας Κολοτούρου Κουφός είσαι ρε; Δεν ακούς; οργανώνουν μια ξεχωριστή παρουσίαση, στο @Ρουφ (Ανδρονίκου 18, Γκάζι).
Σε αυτό το βιβλίο η Σοφία Κολοτούρου περιγράφει κουφές ιστορίες καθημερινής τρέλας από τη ζωή ενός μεταγλωσσικά κωφού ανθρώπου. Ιστορίες που η ίδια έχει βιώσει ως αυτήκοος μάρτυς και τις μεταφέρει από …πρώτο αυτί.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Σεσίλ Ιγγλέση Μαργέλλου, συγγραφέας, μεταφράστρια και ο Χρήστος Τουμανίδης, ποιητής. Αποσπάσματα του βιβλίου θα απαγγείλει η ηθοποιός Όλια Λαζαρίδου. Την εκδήλωση θα συντονίσει η φιλόλογος Ξένια Δανιήλ.
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με σύντομη ομιλία της Σοφίας Κολοτούρου και του Σπύρου Δερβενιώτη, σκιτσογράφου και δημιουργού του ένθετου κόμικ που υπάρχει στο βιβλίο.
Για το βιβλίο και τη συγγραφέα
Αναρωτηθήκατε ποτέ πως είναι να είσαι κουφός σε έναν κόσμο όπου σχεδόν όλοι οι άλλοι ακούνε; Η Σοφία Κολοτούρου πάσχει από μεταγλωσσική κώφωση και έχει ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της σε έναν τέτοιο κόσμο. Έχοντας το χάρισμα της έκφρασης στον γραπτό λόγο από μικρή, είναι ίσως η πρώτη κωφή που μπόρεσε να καταγράψει με ακρίβεια σκέψεις, συναισθήματα και πραγματικές ιστορίες από τη ζωή της σε ένα βιβλίο.
Iστορίες που εσείς πιθανότατα δεν έχετε ακούσει ποτέ, όμως η ίδια έχει βιώσει ως αυτήκοος μάρτυς και συνεπώς σας τις μεταφέρει από… πρώτο αυτί. Οκτώ ιστορίες του βιβλίου είναι υπό μορφή comics σχεδιασμένο από τον γνωστό σκιτσογράφο Σπύρο Δερβενιώτη σε ένα ένθετο 16σελιδο, όμορφα ενσωματωμένο στην ροή και αισθητική του βιβλίου, ώστε να μπορεί να διαβαστεί και από παιδιά και εφήβους.
Το βιβλίο είναι γραμμένο με έξυπνο χιούμορ και ευαισθησία και αποτελεί επί της ουσίας έναν οδηγό προς ναυτιλλομένους στις συναναστροφές μας με κωφούς συνανθρώπους μας. Ένας χρήσιμος οδηγός ανθρωπιάς, αξιοπρέπειας και πολιτισμού που έχει σκοπό να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά στερεότυπα, τα φοβικά σύνδρομα, τον κοινωνικό ρατσισμό προς κάθε τι «διαφορετικό».
Η σύγχρονη τεχνολογία έχει επιτρέψει ακόμα και στους κωφούς συμπολίτες μας να έχουν «φωνή», έστω και γραπτή και να μας διηγούνται ιστορίες από τον σιωπηλό τους κόσμο. Εκείνοι έχουν βρει τον τρόπο και μας μιλούν – το ερώτημα είναι αν εμείς είμαστε έτοιμοι να τους ακούσουμε.