Ο Τσίπρας και οι στενοί συνεργάτες του θέλουν οπωσδήποτε να βάλουν σε καίριες θέσεις της Δικαιοσύνης ανθρώπους που θα εξασφαλίσουν μια ορισμένη καλή μεταχείριση σε τυχόν υποθέσεις του μέλλοντος. Άλλωστε ο Παπαγγελόπουλος ακόμα τρέχει για να εξασφαλίσει τέτοιες λύσεις. Η σχεδόν δήλωση παραίτησης που έκανε ο Τσίπρας το βράδυ των εκλογών μέσα σε κλίμα ταραχής, δεν πρόβλεπε αυτή την ρύθμιση που φρόντισε τις επόμενες μέρες να προωθήσει. Η αντίδραση όλου του νομικού κόσμου, συνταγματολόγων κ.λπ. δεν τον πτόησε και προχώρησε σε υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή 31/5. Το συμβούλιο έγινε κεκλεισμένων των θυρών και κράτησε 5 ώρες. Στο τέλος επέλεξε ως νέα πρόεδρο του Αρείου Πάγου την Ειρήνη Καλού και νέα εισαγγελέα τη Δήμητρα Κοκοτίνη.

Όμως αμέσως σημειώθηκε εμπλοκή: δύο υπουργοί διαφώνησαν ανοικτά: Σταθάκης και Πιτσιόρλας. Ο δεύτερος μάλιστα δήλωσε ότι αποχωρεί κι από την πολιτική και δεν θα πάρει μέρος στις εκλογές της 7ης Ιούλη.

Αμέσως έγινε γνωστό, πως ο πρόεδρος Πρ. Παυλόπουλος δεν πρόκειται να υπογράψει την απόφαση αυτή μέχρι τις 30 Ιουνίου, που λήγει η θητεία των δικαστικών, και δεν προτίθεται να την υπογράψει ούτε και μέχρι τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Λέγεται ότι και άλλοι υπουργοί διαφώνησαν στον ένα ή στον άλλο βαθμό με την απόφαση του Τσίπρα. Φαίνεται πως πρόκειται για σοβαρή εμπλοκή που δείχνει πως τα κέντρα βάρους στο βαθύ κράτος έχουν μετατοπιστεί, ο Τσίπρας βρίσκεται σε δύσκολη θέση και δεν είναι συνηθισμένος σε τέτοιες συνθήκες. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και θα αρχίσει να το καταλαβαίνει ο ίδιος και το περιβάλλον του τις επόμενες μέρες. Η αλλαγή ψυχολογίας από κυρίαρχο παίκτη σε υπό προθεσμία λίγων ημερών πρωθυπουργό δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά όχι και κάτι ανυπέρβλητο. Θα το συνηθίσει κι αυτός κι οι υπόλοιποι…

 

Ν.Τ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!