Την στιγμή που το τουρκικό γεωτρύπανο Πορθητής συνεχίζει την δραστηριότητα του στην διεθνώς ανεγνωρισμένη ΑΟΖ της Κύπρου δημιουργώντας έμπρακτα και νομικά τετελεσμένα και οι «αερομαχίες» στο Αιγαίο αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, η Τουρκία ανακοίνωσε και την παρουσία δεύτερου γεωτρύπανου στα ταραγμένα νερά της Μεσογείου– αυτή τη φορά στα ανοικτά της Αλεξανδρέττας. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι πολεμοχαρείς ανακοινώσεις της Άγκυρας σε βάρος της Ελλάδας άλλοτε με τις εμπρηστικές δηλώσεις με αφορμή την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και άλλοτε με τις δηλώσεις του «Κόμματος Ισότητας Ειρήνης Φιλίας» με αφορμή το αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης

Στη χθεσινή «πολεμική» συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας δεν αφέθηκε το παραμικρό περιθώριο ψευδαισθήσεων για την στρατηγική της Τουρκίας. Επισημάνθηκε ξανά η «αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκικής Δημοκρατίας και της (σ.σ. παράνομης) “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”, καθώς και η ανάγκη για να αποφευχθούν προβοκατόρικες και ανεύθυνες συμπεριφορές και το γεγονός ότι θα συνεχιστούν οι ενέργειες της Τουρκίας που συμβαδίζουν με το διεθνές δίκαιο και ότι δεν θα επιτραπούν τετελεσμένα γεγονότα».

Η τουρκική διπλωματία αξιολογεί ως θετική συγκυρία την άρνηση της Ε.Ε. να αποφασίσει οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της, παρά την ανώδυνη, φραστική καταγγελία των ενεργειών της στην Κύπρο και ταυτόχρονα εκμεταλλεύεται στο έπακρο την εκκωφαντική σιωπή της Αθήνας και την αδυναμία Ελλάδας και Κύπρου να πετύχουν διπλωματικές κινήσεις που θα απέτρεπαν τις παράνομες και επιθετικές δραστηριότητες στην περιοχή.

Έχοντας λοιπόν εξασφαλίσει μια θετική για τα συμφέροντά τους αδράνεια από την πλευρά Ελλάδας και Κύπρου, η προσοχή τους στρέφεται στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τους S400 και κυρίως για τα αμερικάνικα σχέδια για τη Μέση Ανατολή.

Μόλις πριν λίγες μέρες έγινε γνωστή η απόφαση ΗΠΑ, Ρωσίας και Ισραήλ να πραγματοποιήσουν μια τριμερή σύσκεψη, σε επίπεδο συμβούλων εθνικής ασφαλείας, με στόχο να εξετάσουν την αμερικάνικη «Συμφωνία του Αιώνα» για την συνολική διευθέτηση της κρίσης της Μ. Ανατολής.

Η άγνωστη, όσο αφορά τις λεπτομέρειές της, αμερικανική πρόταση αντιμετωπίσθηκε με εχθρότητα από την Άγκυρα. Το γεγονός ότι η ίδια δεν καλείται στην σύσκεψη δημιουργεί ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή και ανησυχίες για το ρόλο που επιφυλάσσεται στην Τουρκία στην περιοχή.

Για άλλη μια φορά ο Ερντογάν δεν παραμένει αδρανής μέχρι να ξεκαθαριστεί το τοπίο. Σε συνεργασία με το Ιράν εξαπέλυσε σφοδρή αεροπορική επίθεση κατά θέσεων των Κούρδων εντός του Ιράκ, φιλοδοξώντας να διασπάσει την ενότητα τους με τις κουρδικές δυνάμεις στην Β.Α. Συρία και να αποτρέψει το ενδεχόμενο συγκρότησης κουρδικού κρατιδίου στην περιοχή. Ταυτόχρονα απειλεί με νέα επέμβαση στο εσωτερικό της Συρίας και εκκαθάριση του Ιντίλμπ ως πρώτο βήμα μιας επίθεσης ανατολικά του Ευφράτη.

Τα σχέδια αυτά της Τουρκίας δεν είναι εύκολο να επιτευχθούν. Ο Ερντογάν επιχειρεί να κερδίσει χρόνο στην αντιπαράθεσή του με τις ΗΠΑ και να αποφύγει τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας αν παραλάβει τα ρωσικά οπλικά συστήματα. Ταυτόχρονα πιέζεται από τον Πούτιν για άμεση παραλαβή των S400 σε μια προσπάθεια της Ρωσίας να οδηγήσει σε οριστική ρήξη την συνοχή της Ν.Α. πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Μέσα σε ολοένα και πιο ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον και με άγνωστη την υποδοχή που θα έχουν οι αμερικανικές προτάσεις από τη Ρωσία η Τουρκία του Ερντογάν γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτη καθώς τα περιθώριά της στενεύουν. Το ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα αυτής της διελκυστίνδας και με τι τίμημα παραμένει άγνωστο…

 

Σ.Π.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!