Αξιοσημείωτες εξελίξεις παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες στο Παλαιστινιακό. Η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Φατού Μπενσουντά, ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση για την κατάσταση στην Παλαιστίνη και πιθανά εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου του τελευταίου πολέμου στη Γάζα. Η προκαταρκτική εξέταση δεν αποτελεί επίσημη διερεύνηση, αλλά μια διαδικασία εξέτασης των διαθέσιμων πληροφοριών για να αποφανθεί εάν υπάρχει εύλογη βάση για να προχωρήσει σε διερεύνηση. Άλλωστε, πριν από λίγους μήνες το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, μετά από παρόμοια προκαταρκτική εξέταση αποφάσισε να μην ασχοληθεί με τη σφαγή στο Στολίσκο της Ελευθερίας, παρ’ όλο που διαπίστωσε πως είχαν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο από την έναρξη της λειτουργίας του, το 2002, έχει ανοίξει συνολικά 22 υποθέσεις. Πλέον, μαζί με της Παλαιστίνης, έχει 9 ανοιχτές προκαταρκτικές εξετάσεις και άλλες τόσες επίσημες διερευνήσεις. Έχει απαγγείλει κατηγορίες σε 36 άτομα, από 8 χώρες, αλλά μέχρι σήμερα μόλις 2 κατηγορούμενοι έχουν καταδικαστεί. Κάποιοι απαλλάχθηκαν, άλλοι είναι υπόδικοι, εκ των οποίων κάποιοι κρατούνται και άλλοι διαφεύγουν, ενώ 3 σκοτώθηκαν πριν δικαστούν.
Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος πρέσβης στη Ρωσία, Φαΐντ Μούσταφα δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή ετοιμάζει φάκελο για να καταθέσει επίσημη προσφυγή για τα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου. Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε την απόφαση της εισαγγελέως «σκανδαλώδη» και «παράλογη». Ενώ και οι ΗΠΑ την καταδίκασαν χαρακτηρίζοντάς την «τραγική ειρωνεία» και «αντιπαραγωγική για την υπόθεση της ειρήνης». Αντίθετα, το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών και η Χαμάς χαιρέτισαν την απόφαση.
Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς σκοπεύει να προωθήσει νέο ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής. Οι αντιπολιτευόμενες παλαιστινιακές παρατάξεις τον καλούν να διορθώσει διάφορα σημεία, σε σχέση με το προηγούμενο, το οποίο απορρίφθηκε στα τέλη του περασμένου έτους.
Παράλληλα, ένα μήνα αφού το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε, έστω για τυπικούς λόγους, ότι πρέπει να βγει η Χαμάς από τη λίστα των «τρομοκρατικών» οργανώσεων, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. έκαναν έφεση για την απόφαση αυτή. Η Χαμάς καταδίκασε την έφεση των υπουργών της Ε.Ε., χαρακτηρίζοντάς την «ανήθικη» και λέγοντας ότι «αντικατοπτρίζει τη μεροληψία υπέρ της ισραηλινής κατοχής».
Εμείς, από την πλευρά μας, αναμένουμε να δούμε τι θα πράξει η νέα ελληνική κυβέρνηση. Θα εμμείνει σε αυτήν την απόφαση ή θα υποστηρίξει το δικαίωμα στην αντίσταση που έχει ένας λαός υπό κατοχή, καθώς και το δικαίωμά του να εκλέγει την παράταξη που εκείνος θέλει;
Σύλλογος Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com/