Το αμερικανικό κατεστημένο δεν επιτρέπει «ατυχήματα»

 

Όπως αναμενόταν, ο Μπέρνι Σάντερς κέρδισε τις προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών αυτήν την εβδομάδα στο Νιου Χαμσάιρ. Αυτό που δεν αναμενόταν με βάση τις δημοσκοπήσεις, που όλες πέφτουν έξω μέχρι στιγμής, ήταν η έκταση της νίκης του «ακραίου» Σάντερς επί της Χίλαρι Κλίντον: Πήρε το 60% των ψήφων, έναντι του ταπεινωτικού 38% που έλαβε η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ. Ήταν η δεύτερη ψυχρολουσία για τη Χίλαρι Κλίντον μετά τις προκριματικές της Αϊόβα, όπου έφερε μια (επίσης μη αναμενόμενη από τις δημοσκοπήσεις) ισοπαλία με τον Σάντερς. Η Κλίντον είχε φύγει πάντως από την Αϊόβα με περισσότερους αντιπροσώπους χάρη στην… εντυπωσιακή τύχη της, αφού κέρδισε και τις 6 κληρώσεις στις κομητείες που υπήρξε απόλυτη ισοψηφία.

Στο Νιου Χαμσάιρ η νίκη του Σάντερς ήταν τόσο συντριπτική που δεν υπήρχαν περιθώρια για κληρώσεις. Έτσι, το «βαθύ κράτος» του Δημοκρατικού Κόμματος αποφάσισε να πάρει ριζικά μέτρα: Ούτε λίγο ούτε πολύ, ανέτρεψε το αποτέλεσμα διορίζοντας, πέραν των 24 εκλεγμένων, 8 επιπλέον αντιπροσώπους στη συγκεκριμένη πολιτεία, φυσικά όλους υποστηρικτές της Χίλαρι Κλίντον! Έτσι ο Σάντερς παρά το θρίαμβό του βρέθηκε με μόλις 14 αντιπροσώπους έναντι 16 της Κλίντον, ενώ υπάρχουν και άλλοι δύο που δεν έχουν δηλώσει ποιον θα υποστηρίξουν. Τόσο πολύ αντέχει τη «δημοκρατία» το Δημοκρατικό Κόμμα, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του τα 252.000 μέλη του που ψήφισαν στο Νιου Χαμσάιρ.

 

Δεν γίνεται ανεκτός

Φυσικά ο Σάντερς, όπως έχουμε ήδη επισημάνει, στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα παραπάνω από «παραδοσιακός» σοσιαλδημοκράτης, που δεν έχει αμφισβητήσει ποτέ τις βασικές επιλογές των ΗΠΑ. Απλά, το πρόγραμμά του εκφράζει τη δυσαρέσκεια της πάλαι ποτέ μεσαίας τάξης αλλά και της σπουδαγμένης νεολαίας, που εξεγείρονται απέναντι στην προκλητική κοινωνική ανισότητα. Ανισότητα η οποία βγάζει πλέον μάτι με το φόρτωμα των ζημιών της κρίσης στην πλειοψηφία του πληθυσμού, ενώ μια ολιγάριθμη κλίκα οικονομικών όρνεων συσσωρεύει διαρκώς και αυξητικά απίστευτο πλούτο. Έτσι, οι υποσχέσεις του Σάντερς ότι «θα κάνει τη Γουόλ Στρίτ να πληρώσει», όπως και το πρόγραμμά του για κάτι που ακούγεται «εξτρεμιστικό» στην πλουσιότερη χώρα του πλανήτη, δηλαδή κοινωνική πρόνοια για όλους, προκαλούν ένα ρεύμα υποστήριξής του που αιφνιδίασε το σύστημα.

Όπως φαίνεται όμως, ακόμη κι ένας παραδοσιακός σοσιαλδημοκράτης δεν γίνεται ανεκτός από το πολιτικό κατεστημένο, που φροντίζει να μην υπάρξει η παραμικρή περίπτωση «ατυχήματος». Στέλνει έτσι σαφές μήνυμα στα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος πως ό,τι και να κάνουν, ο Σάντερς δεν έχει ελπίδα να πάρει το χρίσμα – μήνυμα σημαντικό ενόψει της ερχόμενης «σούπερ-εβδομάδας», στη διάρκεια της οποίας θα διεξαχθούν προκριματικές εκλογές σε 16 πολιτείες των ΗΠΑ. Μόνο που τώρα αρχίζει να εμφανίζεται ένα νέο πρόβλημα για το βαθύ κομματικό κράτος και την εκλεκτή του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου Χίλαρι Κλίντον: αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν «ανησυχητικά ευρήματα» σε δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά το σκάνδαλο του Νιου Χαμσάιρ. Φαίνεται ότι πολλοί υποστηρικτές του Σάντερς δηλώνουν ότι δεν πρόκειται καν να πάνε να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου αν πάρει το χρίσμα η Κλίντον! Νέα σπαζοκεφαλιά λοιπόν για αυτούς που μαγειρεύουν τις προκριματικές…

 

Σε σύγχυση το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο

Στο μεταξύ, καθώς όλα τα βλέμματα επικεντρώθηκαν στο πάλαι ποτέ αουτσάιντερ των Δημοκρατικών, πέρασε στα ψιλά η ενδορεπουμπλικανική αναμέτρηση. Ο ρατσιστής δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση, αλλά με μόλις 35%, αφού σε αντίθεση με τους Δημοκρατικούς (όπου έχουν μείνει μόνο 2 υποψήφιοι) στις ρεπουμπλικανικές προκριματικές του Χαμσάιρ το χρίσμα διεκδικούσαν 8 υποψήφιοι. Οι άλλοι δύο που θεωρούνται επικρατέστεροι, δηλαδή ο Τεντ Κρουζ (εξίσου ακροδεξιός με τον Τραμπ) και ο… συγκριτικά μετριοπαθέστερος Μάρκο Ρούμπιο, περιορίστηκαν στην 3η και 5η θέση αντίστοιχα, με 12% και 11%. Είναι εμφανές ότι, ακόμη, κανείς από τους διεκδικητές του ρεπουμπλικανικού χρίσματος δεν έχει καταφέρει να γοητεύσει τους ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους. Και, για να επιβεβαιωθεί η αίσθηση ότι αυξάνεται η δυσαρέσκεια ακόμη μεταξύ αυτών που συμμετέχουν σε κομματικές διαδικασίες, 2 από τις 248 χιλιάδες ρεπουμπλικανών που ψήφισαν στο Νιου Χαμσάιρ έριξαν άκυρο, αναγράφοντας στα ψηφοδέλτια το όνομα του… Σάντερς!

 

Ερρίκος Φινάλης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!