Η αλληλουχία των γεγονότων και μια ερώτηση που ψάχνει ακόμα απάντηση

Του Απόστολου Αποστολόπουλου

 

Μια λογική σύνδεση των πρόσφατων γεγονότων, στη χρονική ακολουθία τους, υποδηλώνει ότι οι εξελίξεις που τρέχουν δεν είναι τόσο τυχαίες όσο θα νόμιζε κανείς. Τα γεγονότα τείνουν, αντιθέτως, να προκαλέσουν κενό εξουσίας, χαρά για κάθε λύκο που, ως γνωστόν, χαίρεται στην αναμπουμπούλα. Ας θυμηθούμε:

Σε χρόνο ανύποπτο κάποια (μη κυβερνητική) πηγή ενημερώνει τον ανυποψίαστο κ. Αβραμόπουλο ότι ο κ. Σαμαράς θα τον προτείνει για Επίτροπο στην Ε.Ε. και του υποδεικνύει να αποδεχθεί την πρόταση. Ο κ. Σαμαράς πληροφορήθηκε αργότερα ποιον πρέπει να υποδείξει – η Ντόρα το έμαθε τελευταία. Ο κ. Αβραμόπουλος υπαινίσσεται επίμονα, έκτοτε, ότι δεν φεύγει (από το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό) παρά το διορισμό του στις Βρυξέλλες. Προφανώς η πηγή, με ιδιότητες αρχιτέκτονος (της πολιτικής σκηνής) ή προφήτου, ενημέρωσε τον κ. Αβραμόπουλο για το ρόλο του σε (επικείμενες;) μελλοντικές εξελίξεις.

Αρχές φθινοπώρου, ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αλλά και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πληροφορούνται ότι η Τουρκία ενημερώνει το ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς πως η αλλαγή συνόρων στην Ευρώπη είναι πλέον δεδομένη και αποδεκτή προοπτική και ζητά την ουδετερότητά τους αν/όταν αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες, εις βάρος μας. Οι ΝΑΤΟϊκοί δεν αντιδρούν. Ο πρωθυπουργός δίνει το «παρών» σε άσκηση των Ε.Δ. στον Έβρο. Η παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ και οι πολεμικές απειλές της Τουρκίας ταιριάζουν με τις πληροφορίες. Αλλά ο κόσμος παραμένει ανενημέρωτος και συνεχίζει, αμέριμνος, να ασχολείται αποκλειστικά με τα σκληρά εσωτερικά προβλήματά του.

Αρχίζει μια ακατάσχετη λογοδιάρροια για συνεννόηση «όλων», συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ειδικού σκοπού κ.λπ. Ο Τσίπρας μιλάει για κυβέρνηση σωτηρίας και όλοι ερμηνεύουν ότι αναφέρεται μόνο στα εσωτερικά προβλήματα. Στην Αριστερά πιστεύουν ότι τα νήματα κινούν οι (Έλληνες) μεγαλοκαρχαρίες που φοβούνται ανατροπές από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι φεύγουμε από το Μνημόνιο και προκαλεί θύελλες στις αγορές. Ταυτόχρονα, ο κ. Σαμαράς συναντά δημοσίως τον κ. Καραμανλή δίνοντας την εντύπωση ότι όλα πάνε καλά στη Ν.Δ. και ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα βοηθήσει να βρεθούν οι πολυπόθητοι 180 για την εκλογή ΠτΔ. Καραμανλικός βουλευτής (Γ. Βλάχος) το διαψεύδει κατηγορηματικά, αδειάζοντας τον κ. Σαμαρά. Την ίδια ώρα και ο Σόιμπλε αδειάζει, επίσης, τον πρωθυπουργό, διαψεύδοντας ότι έκλεισε συμφωνία με τον κ. Χαρδούβελη. Τον κ. Σαμαρά δεν τον θέλει κανείς. Παραμονές της παραίτησής του από το υπουργείο Άμυνας ο κ. Αβραμόπουλος δέχεται τον κ. Τσίπρα που ενημερώνεται λεπτομερώς και από την ηγεσία των Ε.Δ. για την αμυντική κατάσταση της χώρας. Στην εσωτερική θύελλα έχει μόλις προστεθεί και «εθνικό ζήτημα». Το Barbaros αλωνίζει στην κυπριακή ΑΟΖ, άλλο τουρκικό πολεμικό σκάφος βολτάρει στο Αιγαίο, η Τουρκία εξαπολύει πολεμικές απειλές. Μετά τη συνάντηση με τον Αβραμόπουλο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει, για πρώτη φορά, λόγο για εθνική συνεννόηση ή, ακριβέστερα, για συνεννόηση επί εθνικών θεμάτων. Η δήλωση μένει ασχολίαστη, χωρίς εμφανείς, εσωκομματικές, αντιδράσεις. Ακολουθεί συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Στουρνάρα με τους Τσίπρα και Λαφαζάνη. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον πλήρη και σφαιρική ενημέρωση για τα πράγματα, τι θα παραλάβει ως κυβέρνηση.

Μόλις στο προηγούμενο άρθρο μου έγραφα ότι η Νύχτα των εκλογών εγκυμονεί κινδύνους με την έννοια ότι είναι «νεκρό» σημείο η μετάβαση της εξουσίας, δημιουργείται «κενό». Αλλά «κενό» υπάρχει ήδη τώρα. Η κυβέρνηση ξέμεινε, εντός και εκτός, από συμμάχους, καταρρέει. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένει -αλλά δεν κατέχει- την κυβερνητική εξουσία, ώστε να παίρνει αποφάσεις. Πολλοί, εντός και εκτός της χώρας, επιθυμούν να μην την αναλάβει μόνος του. Το κλίμα που δημιουργείται (και καθημερινά οξύνεται με τις τουρκικές δραστηριότητες) ωθεί σε ποικίλες σκέψεις και συνδυασμούς διακυβέρνησης. Δεν χρειάζεται να ζητήσουν να υπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ το νέο Μνημόνιο, όπως ο Σαμαράς υπόγραψε αυτό που πνέει τα λοίσθια. Αρκεί η απειλή «εθνικού θέματος». «Θα το ρισκάρουμε», είπε παλιότερα κάποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας, εκείνη τη στιγμή, λιγότερα χρήματα για εξοπλισμούς, παρά τη διαρκή τουρκική απειλή. Φτάνει η ώρα να εκτιμηθεί το ρίσκο και να δοθεί απάντηση.

 

Υ.Γ. Εμμένω στην ερμηνεία του κενού εξουσίας. Θεωρίες συνωμοσίας είναι περιττές όταν αντικειμενικά υπάρχει αδυναμία λήψης αποφάσεων και κυρίως πλήρης αδυναμία πρόβλεψης των γεγονότων άρα και προληπτικών ενεργειών.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!