Το υποκατάστημα δεν είχε καν πιστοποιητικό πυρασφάλειας από την πυροσβεστική

Του Λεωνίδα Σακλαμπάνη

Κτίριο-δολοφόνος χαρακτηρίζεται από τον τεχνικό επιθεωρητή του υπουργείου Εργασίας, Θεόδωρο Πανταζόπουλο, αυτό της Marfin Bank επί της Σταδίου, εκεί που 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το μεσημέρι της 5ης Μαΐου 2010.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη για τα αίτια του εγκλωβισμού των εργαζομένων, η εταιρία, ιδιοκτησίας Βγενόπουλου, δεν είχε μεριμνήσει ακόμη και για τα βασικά, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη δολοφονική ενέργεια των εμπρηστών. Οι απαντήσεις που πήρε ο τεχνικός επιθεωρητής και η συγκλονιστική περιγραφή των γεγονότων μέσω του πορίσματός του καταδεικνύουν πως, αν η εταιρία λειτουργούσε σύννομα, τότε κατά πάσα πιθανότητα και οι 3 συνάνθρωποί μας θα είχαν γλιτώσει τη ζωή τους.  Διότι, όπως αποδεικνύεται, το υποκατάστημα της Marfin δεν είχε λάβει ποτέ πιστοποιητικό πυρασφάλειας από την Πυροσβεστική υπηρεσία, με αποτέλεσμα την ημέρα της πυρκαγιάς οι εργαζόμενοι να ψάχνουν τρόπους διαφυγής, άλλοι πηδώντας από τα 3 μέτρα, άλλοι εγκλωβισμένοι σε ένα μεταλλικό κουτί και άλλοι από τα περβάζια του κτιρίου. Χαρακτηριστικό των παραλείψεων από την πλευρά της εταιρίας είναι το γεγονός πως η μοναδική έξοδος κινδύνου, η οποία βρισκόταν στο ισόγειο, δίπλα από την κύρια είσοδο της τράπεζας (καμπίνα δύο θυρών με ανιχνευτή μετάλλων), δεν χρησιμοποιήθηκε από τους υπαλλήλους, γιατί εκεί ακριβώς ήταν που είχε ξεσπάσει η πυρκαγιά και η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Αλλά ακόμη και αν θεωρήσουμε πως η πόρτα εξόδου μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και να σώσει τις ζωές των εργαζομένων, το τηλεχειριστήριο που την ενεργοποιούσε είχε ήδη χαθεί…

Οι υπάλληλοι βγήκαν όπως μπορούσαν
Όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες, η πλειοψηφία (14) των εργαζομένων εξήλθε από την τράπεζα από μια μεταλλική πόρτα του 2ου ορόφου, που δεν ήταν έξοδος κινδύνου και ήταν τυχαία ανοικτή για αερισμό της παρακείμενης τουαλέτας, λόγω προβλήματος της αποχέτευσης. Η πόρτα αυτή οδηγούσε σε ανοικτό χώρο διαστάσεων 2,50 μ. x 4,00 μ. x 2,50 μ. περίπου, αλλά έμειναν εγκλωβισμένοι εκεί, γιατί ο χώρος αυτός ήταν κλειστός με κάγκελα (σαν κλούβα) από τις 3 πλευρές του, ενώ και η οροφή του χώρου ήταν καλυμμένη με σιδερένια κατασκευή (πλέγμα) και από ένα είδος μεμβράνης (πιθανότατα για να προστατεύονται οι εξωτερικές μονάδες του μηχανολογικού εξοπλισμού που υπήρχε στο χώρο από τη βροχή).
Μετά από υπερπροσπάθεια, ένας από τους εργαζόμενους κατάφερε να αποξηλώσει τμήμα της σιδερένιας κατασκευής της οροφής και μέσω αυτού του ανοίγματος να καταφέρουν οι 14 εργαζόμενοι να εξέλθουν και να διασωθούν πηδώντας σε παρακείμενα μέρη των όμορων κτιρίων.
Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι ξέφυγαν από την πυρκαγιά και τα τοξικά αέρια, άλλοι μέσω των εξωστών, χρησιμοποιώντας τα διακοσμητικά πρεβάζια του κτιρίου και από εκεί πηδώντας στα προστεγάσματα των όμορων κτιρίων, και άλλοι (που βρίσκονταν στους εξώστες εγκλωβισμένοι) απεγκλωβίστηκαν με τη χρήση κλιμάκων από την πυροσβεστική υπηρεσία, που είχε καταφθάσει στο σημείο.
Η μεταλλική πόρτα στον 3ο όροφο του κτιρίου, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εκκένωσή του, διότι μέσω σιδερένιας σκάλας οδηγούσε στην ταράτσα και τη στέγη του νεοκλασικού, τη στιγμή του συμβάντος ήταν -επίσης- κλειδωμένη.
Όσον αφορά την υγεία των εργαζομένων, ο ένας υπέστη κάταγμα σπονδύλου. Στην προσπάθειά του να σωθεί από την πυρκαγιά πήδησε από τον εξώστη του κτιρίου στην παρακείμενη οροφή από πλαστικό του όμορου κτιρίου, με αποτέλεσμα η οροφή να σπάσει και να βρεθεί στο δάπεδό του από ύψος περίπου 3 μέτρων.
Όλοι οι διασωθέντες εργαζόμενοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, καθώς είχαν αναπνευστικά προβλήματα λόγω της εισπνοής καπνού και τοξικών αερίων, με σοβαρότερη τις περίπτωση ενός υπαλλήλου, ο οποίος θα παίρνει φαρμακευτική αγωγή μέχρι και τον Ιούνιο.

Οι παραλείψεις της Marfin
Σύμφωνα, λοιπόν, με το πόρισμα για το υποκατάστημα της Marfin Bank επί της Σταδίου, οι παραλείψεις που εντοπίστηκαν ήταν:
1. Υπήρχε μόνο μία έξοδος κινδύνου (η οποία βρισκόταν στο ισόγειο και δεν μπορούσε να προσεγγιστεί λόγω του καπνού από την πυρκαγιά).
2. Η έξοδος κινδύνου ήταν κλειδωμένη.
3.Το τηλεχειριστήριο που την ενεργοποιούσε είχε χαθεί.
4. Υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα πυρασφάλειας (η επιχείρηση δεν είχε λάβει το απαιτούμενο πιστοποιητικό).
5. Ανεκπαίδευτο το προσωπικό σε περίπτωση πυρκαγιάς.
6. Καμία κατάρτιση σχεδίου διάσωσης-διαφυγής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως ορίζει η νομοθεσία.
Τα συμπεράσματα του πορίσματος, καταρρίπτουν και τις δηλώσεις του μη εκτελεστικού προέδρου του ομίλου, Ανδρέα Βεγνόπουλου, ο οποίος με επιστολή του, 13 ημέρες μετά την τραγωδία, είχε διαμηνύσει πως «το κατάστημα της Σταδίου είχε όλα τα από το νόμο προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, με τους περιορισμούς όμως ενός διατηρητέου κτιρίου, που δεν μπορούσε από την υφιστάμενη νομοθεσία να μετατραπεί σε φρούριο».

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!