του Νίκου Μάλλιαρη*
Περιδιαβαίνοντας τους γεμάτους αυτοκίνητα και δυσκολοδιάβατους δρόμους της Καισαριανής, τι έχει να θυμηθεί κανείς από την προσφυγομάνα και ανταρτομάνα πόλη, την οποία οι πολιτικές ηγεσίες θυμούνται πλέον μόνο κατά την επέτειο της νίκης επί του γερμανικού φασισμού; Τα εναπομείναντα προσφυγικά που επαναφέρουν στο νου χαμένες πατρίδες –Σμύρνη, Βούρλα κι Αϊβαλί– το Σκοπευτήριο που ζωντανεύει στις νέες γενιές τις ηρωικές στιγμές της Εθνικής Αντίστασης ενάντια στον κατακτητή και τον φασισμό, τον αείμνηστο Γρηγόρη Μπιθικώτση να δοξολογεί το «κάποιο Σαββατόβραδο στην Καισαριανή», σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου και μουσική Σταύρου Ξαρχάκου, και κυρίως τον Εθνικό Αστέρα και τη Νήαρ Ηστ, δύο ιστορικά αθλητικά σωματεία που ιδρύθηκαν πέντε χρόνια αφότου οι διωγμένοι από τα σπίτια τους πρόσφυγες της μικρασιατικής καταστροφής του 1922 βρήκαν εστία στους πρόποδες του Υμηττού και τα οποία με τα ελάχιστα μέσα που διέθεταν, ανέλαβαν να κρατήσουν άσβεστες τις ιστορικές μνήμες και να καλλιεργήσουν στην τοπική νεολαία, το κάλος, την ανδρεία, την αγάπη για τον αθλητισμό και το ευ αγωνίζεσθαι.
Κι επειδή λαός χωρίς μνήμες είναι λαός χωρίς αύριο, η πρωτοβουλία των βετεράνων ποδοσφαιριστών του Εθνικού Αστέρα να συγκεντρωθούν στην Καισαριανή το περασμένο Σαββατόβραδο, ξετυλίγοντας το κουβάρι των αναμνήσεων και αποτίοντας φόρο τιμής στους χιλιάδες αθλητές που φόρεσαν τη φανέλα του Αστέρα και της Νήαρ Ηστ, ορισμένοι από τους οποίους έφτασαν να αγωνιστούν σε κορυφαίο επίπεδο δοξάζοντας τα ελληνικά χρώματα ανά τον κόσμο, μόνο ως πράξη άξια επαίνου μπορεί να χαρακτηριστεί.
Επειδή λαός χωρίς μνήμες είναι λαός χωρίς αύριο, η πρωτοβουλία των βετεράνων ποδοσφαιριστών του Εθνικού Αστέρα να συγκεντρωθούν στην Καισαριανή το περασμένο Σαββατόβραδο, ξετυλίγοντας το κουβάρι των αναμνήσεων και αποτίοντας φόρο τιμής στους χιλιάδες αθλητές που φόρεσαν τη φανέλα του Αστέρα και της Νήαρ Ηστ, ορισμένοι από τους οποίους έφτασαν να αγωνιστούν σε κορυφαίο επίπεδο δοξάζοντας τα ελληνικά χρώματα ανά τον κόσμο, μόνο ως πράξη άξια επαίνου μπορεί να χαρακτηριστεί
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών δεκάδες ποδοσφαιριστές, αθλητικοί και δημοτικοί παράγοντες. Η συγκίνηση ήταν έκδηλη καθώς ο λόγος περνούσε από τον ένα βετεράνο στον άλλο και όλοι τους είχαν τόσα πολλά να θυμηθούν για την πόλη που τους μεγάλωσε με στοργή κι αγάπη και για την ομάδα που τους ανέδειξε. Επιπλέον στο υπέροχο φωτογραφικό υλικό της έκθεσης, που θα λειτουργεί στην αίθουσα του δήμου Καισαριανής έως την Παρασκευή 12 Απριλίου, ήταν αποτυπωμένα τα κατορθώματα του ποδοσφαίρου της Καισαριανής και των άξιων εκπροσώπων του που φόρεσαν τη φανέλα όχι μόνο των τοπικών συλλόγων, αλλά κορυφαίων ελληνικών ομάδων και φυσικά της εθνικής ομάδας με επικεφαλής τον πρωταθλητή Ευρώπης Στέλιο Γιαννακόπουλο, τον Τάκη Ελευθεριάδη ,τον αείμνηστο Μιχάλη Κρητικόπουλο και τον εμβληματικό αρχηγό Μπάμπη Μαστρογιάννη. Τον κόουτς, πρωταθλητή Ευρώπης με την εθνική ομάδα μπάσκετ, αείμνηστο Κώστα Πολίτη, τους Θεοφιλόπουλο, Γεωργάρα, Αλ. Γιαννακόπουλο, Γιανίμπα, Γκαβασιάδη, Μπέλα, Ζερβουδάκη, Στ. Ρασιδάκη, Στ.Βουρδάμη.
Στα 18 ταμπλό που είχαν στηθεί στον πρώτο όροφο του Δημαρχείου της πόλης πλήθος φωτογραφιών, εγγράφων, αντικειμένων και κειμένων παλαιών εφημερίδων, τα οποία έβγαλαν από τα «σεντούκια» τους οι βετεράνοι αθλητές, μετέφεραν τους νεότερους σε μία άλλη εποχή, όταν η Καισαριανή ήταν γειτονιά με την ουσιαστική σημασία της λέξης και των ανθρωπίνων σχέσεων.
Ο δήμος της πόλης τίμησε παράλληλα τον επίσης αείμνηστο άνθρωπο, λαϊκό αγωνιστή και γυμναστή Γιάννη Κουβά, υπό τις οδηγίες του οποίου έκανε τα πρώτα της βήματα στο σκληρό και ενίοτε λασπωμένο τερέν του γηπέδου της Νήαρ Ηστ, η αθλητική πρωτοπορία και όχι μόνο, της πόλης.
Οι εκδηλώσεις μνήμης θα συνεχιστούν στις 6 Μαΐου με τον ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στην ομάδα των βετεράνων του Εθνικού Αστέρα και των άλλων μεγάλων ελληνικών ομάδων που έχουν τις ρίζες τους στην προσφυγιά, τον Πανιώνιο, τον Απόλλωνα, την ΑΕΚ, τον Φωστήρα.
Θα οργανωθεί τελετή στη μνήμη των ποδοσφαιριστών και παραγόντων του Εθνικού Αστέρα Μιχάλη Μεσάδου, Γιάννη Μπουφίδη, Δημήτρη Μανίκα, Γιώργου Μουστάκη, Μανώλη Αλατσατιανού, Νίκου Κεχαγιά και Μανώλη Ψούνη, που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα ενάντια στον χιτλερικό φασισμό και τη δημοκρατία. Ενώ προγραμματίζεται και εκδήλωση με θέμα: «Ποδόσφαιρο και Εθνική Αντίσταση».
Στις 8 Μαΐου θα οργανωθεί εκδήλωση με θέμα «Ποδόσφαιρο και ποίηση» την οποία διοργανώνουν βετεράνοι ποδοσφαιριστές σε συνεργασία με την τοπική ποιήτρια Βάσω Κοσμίδου και τον ποιητή Γιώργο Μαρκόπουλο, και στην οποία θα απαγγελθούν ποιήματα αφιερωμένα σε Έλληνες ποδοσφαιριστές όπως Δεληκάρη, Κούδα, Αρδίζογλου, Τζόρτζεβιτς, Σοφιανό, Υφαντή και πολλούς άλλους.
*Ο Νίκος Μάλλιαρης είναι παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, εκ των ιδρυτικών μελών του ΠΣΑΠ στον οποίο διετέλεσε και γενικός γραμματέας, ενώ είναι και ενεργό μέλος του συλλόγου της Μπαρτσελόνα (Barcelona F.C.).