Ωραία φάμπρικα φαίνεται ότι άνοιξε ο πρύτανης του ΑΠΘ Ιωάννης Μυλόπουλος, μετά τη χρήση των ΜΑΤ για την επαναφορά της ομαλής λειτουργίας του ιδρύματος.
Άνοιξε λοιπόν το δρόμο, και μετά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, αφού παρομοίασε τον εαυτό του με τον Στάλιν, δήλωσε περήφανος ότι θα δώσει λύση και θα λήξει την κατάληψη που κάνουν στο δημαρχείο εργαζόμενοι του δήμου.
Σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη «την επόμενη Δευτέρα και Πέμπτη έχουμε δύο σημαντικά Δημοτικά Συμβούλια. Τα θέματα τρέχουν και πρέπει να γίνουν κανονικά» και πρόσθεσε ότι «έχει διαλυθεί ο δήμος και ο κόσμος διαμαρτύρεται γιατί δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Πενήντα άτομα εμποδίζουν την είσοδο σε αυτούς που θέλουν να εργαστούν».
Σε ερώτηση εάν υπάρχει περίπτωση να ζητηθεί η παρέμβαση του εισαγγελέα για να λήξει η κατάληψη, ο δήμαρχος απάντησε: «Θα εξετάσουμε όλους τους νόμιμους τρόπους για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Αν αυτό περιλαμβάνει να είναι ο εισαγγελέας, ας είναι». Εξάλλου, για μία ακόμη φορά ανέφερε πως οι ημέρες των καταλήψεων δεν θα πληρωθούν, ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, από την πλευρά του πρόσθεσε πως εάν δεν γίνουν τα προγραμματισμένα για την επόμενη εβδομάδα Δημοτικά Συμβούλια δεν θα μπορέσουν οι εργαζόμενοι να λάβουν το μισθό του Δεκεμβρίου.
Παράλληλα, έδωσε τη διαβεβαίωσή του ότι δεν θα σταλούν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης οι κατάλογοι με τα ονόματα υπαλλήλων που εμπίπτουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, καθώς μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έχει ήδη δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, δεν τίθεται καν τέτοιο ζήτημα.
Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, με αφορμή τη συνεχιζόμενη κατάληψη του Δημαρχείου από τους εργαζομένους, ο Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε ότι αντ’ αυτού η Δημοτική Αρχή θα στείλει στο αρμόδιο υπουργείο λίστες με τις ανάγκες σε προσωπικό στις διάφορες υπηρεσίες και τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να κρατήσει στον Δήμο Θεσσαλονίκης τους 39 εργαζόμενους του Δήμου που εμπίπτουν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας. Όπως τόνισε, εξάλλου, από τους συνολικά 39 εργαζόμενους, οι πέντε ανήκουν στις περιπτώσεις που εξαιρούνται (ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες κλπ.), ενώ από τους υπόλοιπους οι περισσότεροι αποτελούν στελέχη πρώτης γραμμής, και τυχόν απομάκρυνσή τους θα ήταν μεγάλη απώλεια για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη εβδομάδα θεωρείται κρίσιμη με τους εργαζόμενους να περιμένουν και τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας τους.
Λ. Αρβ.