Στο απόσπασμα τα ανθρώπινα δικαιώματα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Του Μάριου Διονέλλη

Στα ψιλά, χωρίς καν τις καθιερωμένες επετειακού τύπου δηλώσεις των υπευθύνων της μεταναστευτικής πολιτικής, «γιορτάστηκε» την εβδομάδα αυτή η Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη (18 Δεκεμβρίου). Τον τόνο για τη φετινή κατάσταση στην Ελλάδα δίνει η δίκη των χρυσαυγιτών για τη δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν αλλά και οι παλινωδίες της κυβέρνησης στον περιλάλητο «αντιρατσιστικό νόμο» που ακόμα δεν τολμά να φέρει, έστω και κουτσουρεμένο, προς ψήφιση. Η υπόλοιπη Ευρώπη εξακολουθεί να αποτελεί απόρθητο φρούριο για τους μετανάστες, την ώρα που οι κάτοικοι της Γηραιάς Ηπείρου… σοκάρονται από τις εικόνες «κάθαρσης» στη Λαμπεντούζα, όπως ακριβώς σοκαρίστηκαν και με τα φέρετρα στο νησί πριν από μερικούς μήνες.
Δειλός και ανεπαρκής αντιρατσιστικός
Χωρίς την παραμικρή διαβούλευση, χωρίς την παραμικρή αναφορά στα ρατσιστικά εγκλήματα και με συνοπτικές διαδικασίες εισήχθη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, πριν από ένα μήνα, το Αντιρατσιστικό Νομοσχέδιο, με άγνωστη ακόμα την ημερομηνία εισαγωγής του προς ψήφιση από την Ολομέλεια.
Στη σχετική συζήτηση που διεξήχθη στις 27 Νοεμβρίου, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής Ζωή Κωνσταντοπούλου μίλησε για νομοσχέδιο με αντισυνταγματικές, αόριστες, απαράδεκτες, κακότεχνες και πρόχειρες νομοθετικές διατάξεις, που απλά επιχειρεί μια αναδιατύπωση του νόμου του 1979. «Στόχος σας είναι να ανοίξει η κερκόπορτα σε ό,τι ιδεολογικά δεν αρέσει στην κυβέρνησή σας. Πουθενά στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει μία αναφορά, ένα άρθρο για τα ρατσιστικά εγκλήματα», είπε μεταξύ άλλων η κ. Κωνσταντοπούλου.
Η δημόσια συζήτηση για το νομοσχέδιο διολίσθησε και στα πισωγυρίσματα των βουλευτών της Ν.Δ. ως προς την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, υπό την απειλή του… αφορισμού από τον Πειραιώς Σεραφείμ, ενώ συνεχείς είναι οι δημόσιες αναφορές του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη σε εκείνους τους κύκλους, κοντά στον Αντ. Σαμαρά, που ανέκοψαν την ψήφιση του νόμου πριν από ένα χρόνο, επειδή όπως τονίζει ήλπιζαν και ελπίζουν ακόμα σε επιστροφή ψηφοφόρων από τη Χρυσή Αυγή. Υπό αυτές τις συνθήκες, μάλλον οι μετανάστες στην Ελλάδα δεν έχουν να περιμένουν και πολλά από έναν νόμο που, θεωρητικά, αποσκοπεί στην προστασία τους.

Ακόμα περιμένει δικαίωση ο Λουκμάν
Την ίδια στιγμή, το μαύρο-άσπρο προσπαθούν να κάνουν οι δύο χρυσαυγίτες δολοφόνοι του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Οι δύο κατηγορούμενοι, αν και έχουν ομολογήσει τη δολοφονία του Πακιστανού, στις 17 Ιανουαρίου 2013, στα Πετράλωνα και ενώ εκείνος πήγαινε στη δουλειά του με το ποδήλατό του, εντούτοις προσπαθούν να πέσουν στα μαλακά αποκηρύσσοντας μετά… βδελυγμίας την ιδεολογία της Χρυσής Αυγής. Το δικαστήριο καλείται πλέον να λάβει υπ’ όψιν του και τη γραπτή δήλωση του ενός εκ των δύο με την οποία δηλώνει ότι διαφωνεί με τις ιδέες και τις πρακτικές της ναζιστικής οργάνωσης, ενώ ο δικηγόρος τους προσπαθεί να αποδείξει ότι η δολοφονία ήταν αποτέλεσμα διαπληκτισμού και πως οι δολοφόνοι προκλήθηκαν από το θύμα.
Οι ισχυρισμοί τους ανατράπηκαν από την πρώτη κιόλας μέρα της δίκης, εφόσον αυτόπτης μάρτυρας κατέθεσε ότι δεν προηγήθηκε κανένας καβγάς, ενώ ερωτηματικά τίθενται για τις ενέργειες των αστυνομικών που κλήθηκαν στο περιστατικό και οι οποίοι δεν έκαναν καμία έρευνα για να συλλέξουν μαρτυρίες και υλικό από τον τόπο του εγκλήματος.
Η δίκη των δύο χρυσαυγιτών συνεχίζεται στις 8 Ιανουαρίου του 2014. Από την ΚΕΕΡΦΑ γίνεται προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων ώστε η οικογένεια του Πακιστανού εργάτη να καταφέρει να παραμείνει μέχρι τότε στην Ελλάδα και να καταθέσει στο δικαστήριο. Για τη συγκέντρωση χρημάτων έχει δημοσιοποιηθεί το τηλέφωνο 6932-828964 και ο τραπεζικός λογαριασμός της Εθνικής Τράπεζας με αριθμό 159/620751-05.

____________________________________

Σοκάρει ξανά η Λαμπεντούζα

Την ίδια στιγμή, η ευαίσθητη Ευρώπη σοκάρεται από το βίντεο ντοκουμέντο που έδωσε στη δημοσιότητα η ιταλική δημόσια τηλεόραση και δείχνει μετανάστες στο κέντρο φιλοξενίας της Λαμπεντούζα να εξαναγκάζονται να γδυθούν δημοσίως παρά το κρύο και κατόπιν να ψεκάζονται με μάνικες, για απολύμανση κατά της ψώρας.
Η απειλή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για νομικές κυρώσεις προς την Ιταλία εφόσον δεν βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης αλλά και η καθυστερημένη απομάκρυνση των υπευθύνων που διαχειρίζονται το «κέντρο υποδοχής μεταναστών» στο νησί λειτούργησαν ως ανεπαρκές σωσίβιο για τις δημοκρατικές ευαισθησίες στη Γηραιά Ήπειρο.
Οι εικόνες αυτές αποτέλεσαν το πιο αντιθετικό «background» για το φετινό «εορτασμό» της Παγκόσμιας Ημέρας Μετανάστη, σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που όσο κι αν σοκάρεται, εξακολουθεί να νομοθετεί με στόχο την «απόκρουση» των ψυχών αυτών, μέσω της υπηρεσίας φύλαξης θαλάσσιων συνόρων Frontex και, εντέλει, φορτώνοντας όσους καταφέρουν να ξεφύγουν από τα νύχια της στα επιδοτούμενα στρατόπεδα συγκέντρωσης των χωρών του Νότου.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!