Η Καλοσκοπή –παλιό όνομα Κουκουβίστα– είναι το «μπαλκόνι» της Γκιώνας. Σκαρφαλωμένη ψηλά στο βουνό, στα 1.100 μέτρα, με θέα που κόβει την ανάσα, με πλούσια Ιστορία, πηγές που αναβλύζουν παγωμένο νερό, ελατόδασος…

Κι όμως. Κι αυτό το πανέμορφο χωριό φάνηκε σιγά σιγά να σβήνει, αφού οι κάτοικοι λιγοστεύουν…

Αλλά, αφού έχουμε μάθει η μια κακή είδηση να διαδέχεται την άλλη, ήρθε ένα αεράκι αισιοδοξίας, μια χαρμόσυνη είδηση. Αντιγράφω από σχετική ανάρτηση στο διαδίκτυο:

«Όπως είναι γνωστό, η άνοιξη συμβολίζει τη γιορτή της αναγέννησης της φύσης, σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας ζωής και την αισιοδοξία!

Με τους συμβολισμούς αυτούς και την ευρύτερη έννοια της ανανέωσης, το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024 και ώρα 17:00 θα γιορτάσουμε το άνοιγμα της Πυραμίδας, του μοναδικού καφενείου-παντοπωλείου της Καλοσκοπής που για έξι σχεδόν μήνες αντικρίζαμε κλειστές πόρτες και κοιτώντας τα μπαλκόνια επικρατούσε το σκοτάδι…

Πλέον κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή θα υπάρχει ένα φως αναμμένο στο χωριό και ακόμα ένα λίγο πιο κάτω, στο σπίτι που θα μένει μια νέα τριμελής οικογένεια που θα εγκατασταθεί μόνιμα στο χωριό μας! Για την ομάδα του Kaloskopi Restart, τα άτομα που έχουν παραμείνει και πιστέψει στο εγχείρημα, το στοίχημα δεν ήταν να ανοίξει το μαγαζί, το θεωρούσαμε δεδομένο για τους 20 μόνιμους κατοίκους που ήθελαν κάπου να συναντιούνται τα δύσκολα βράδια του χειμώνα… Το στοίχημα ήταν να έρθουν νέοι άνθρωποι, να δώσουν ζωή στον τόπο μας, να τον αγαπήσουν και να τον δουν μέσα από τα δικά μας μάτια… Εμείς λοιπόν το στοίχημα το κερδίσαμε… Τώρα μένει από εσάς να στηρίξετε νέους ανθρώπους που τόλμησαν, να χαμογελάσετε και να απολαύσετε το καφεδάκι, το τσίπουρο, τον μεζέ σας κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια… να πείτε κουβέντες με φίλους και να γελάσετε δίπλα από τη ζεστασιά της σόμπας, και φεύγοντας να προμηθευτείτε βασικά είδη παντοπωλείου αν λείπει κάτι από το σπίτι σας.

Το φως άναψε και θα είναι εκεί να μας περιμένει όλους…

…και εις άλλα με υγεία!»

Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2019 όταν τέσσερις φίλοι αποφάσισαν να ανακαινίσουν πλήρως το σχεδόν εγκαταλελειμμένο γήπεδο μπάσκετ του χωριού.

Τη συνέχεια αφηγείται στον Δρόμο η κυρία Μαρία Μπακογιάννη, πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Kaloskopi Restart:

«Η ανάγκη για “restart” δημιουργήθηκε όταν μία ομάδα παιδιών από το χωριό ξεκίνησαν να πραγματοποιούν δράσεις που αφορούσαν αθλοπαιδιές και την ανακαίνιση του γηπέδου μπάσκετ της Καλοσκοπής, το οποίο μέχρι τότε ήταν σχεδόν εγκαταλελειμμένο. Μέσα από αυτή την πρώτη δράση της ανακαίνισης αναπτύχθηκαν διάφορες ιδέες για το πώς θα μπορούσε όλη αυτή η δυναμική να αξιοποιηθεί και σε άλλες δράσεις προς όφελος του χωριού. Έτσι η μία ιδέα έφερε την άλλη, αξιολογήθηκαν προτάσεις, τέθηκαν στόχοι και βρέθηκε η μορφή και το ευρύτερο πλαίσιο μέσα από το οποίο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί όλο αυτό το εγχείρημα προκειμένου να βρεθούν και άλλα εργαλεία στήριξης, και τον Ιούνιο του 2021 συστάθηκε η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας Kaloskopi Restart.

To Kaloskopi Restart απαρτίζεται από νέους, δυναμικούς ανθρώπους από το χωριό μας αλλά και φίλους δραστήριους εκτός χωριού, που το αγάπησαν και έγιναν κομμάτι του και επιδιώκουν την ανάπτυξή του. Κύριος στόχος της ομάδας μας είναι η πλήρης αναζωογόνηση της Καλοσκοπής αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Όραμά μας είναι η δημιουργία ενός χωριού “πρότυπου”, βασισμένου στην “αξιοβίωτη ολοκληρωμένη ανάπτυξη”, με πρωτεύοντα στόχο την επιστροφή μόνιμων κατοίκων αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όσων διαμένουν μόνιμα, ακόμα και τον χειμώνα. Βασικό κίνητρο για τα παραπάνω θα αποτελέσει η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και η εξασφάλιση σύγχρονων συνθηκών διαβίωσης για τους μόνιμους κατοίκους. Αυτή τη στιγμή το χωριό έχει περίπου 20 μόνιμους κατοίκους.

Έναν μόλις χρόνο από την ίδρυση του Kaloskopi Restart, μετά από εσωτερικές αλλαγές (αποχωρήσεις μελών και εισδοχή νέων) αλλά και πολλές δυσκολίες καταφέραμε να φέρουμε εις πέρας έναν πολύ σημαντικό στόχο για το χωριό μας. Τη δημιουργία ενός παραδοσιακού καφενείου-παντοπωλείου, με σκοπό τα έσοδα από τη λειτουργία να επιστρέφουν στο χωριό μέσω έργων υποδομής. Λένε ότι η επιτυχία είναι απόρροια σκληρής δουλειάς, πόσο μάλλον σε μία περίοδο κοινωνικής αποστασιοποίησης που διανύαμε λόγω της πανδημίας. Δημιουργήθηκε ένας μικρός χώρος, ζεστός και φιλόξενος, περιτριγυρισμένος από τα αιωνόβια πλατάνια της κεντρικής αγοράς του χωριού μας. Η Πυραμίδα λειτούργησε για ένα έτος από Παρασκευή έως Κυριακή κατά τη χειμερινή περίοδο και όλες τις ημέρες από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο 2023. Πλέον επαναλειτουργεί από το τριήμερο της 25ης Μαρτίου 2024, καθώς μία τριμελής οικογένεια νέων ανθρώπων θα μείνει μόνιμα στο χωριό μας και θα συνεχίσει τη λειτουργία της Πυραμίδας κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή όπως ίσχυε από την έναρξή της. Οι συγχωριανοί, φίλοι και επισκέπτες έδειξαν από την πρώτη στιγμή την εμπιστοσύνη τους στις δημιουργίες της Πυραμίδας. Προϊόντα παντοπωλείου, καφεδάκι, τσιπουρομεζέδες, παγωτά, κοκτέιλ και… όλοι μια παρέα! Στόχος μας είναι το μαγαζί αυτό να μένει ανοιχτό ακόμα και τους δύσκολους μήνες του χειμώνα, καθιστώντας το ένα στέκι για τους λίγους μόνιμους κατοίκους του χωριού. Είμαστε υπερήφανοι που το πετυχαίνουμε! Στα πλαίσια αναβίωσης του τόπου που αγαπάμε, θεωρούμε ότι υλοποιήσαμε κάτι που αρχικά φαινόταν ακατόρθωτο. Πώς γίνεται να ανοίξεις ένα μαγαζί χωρίς ρίσκο… εξ αποστάσεως; Το ρίσκο το πήραμε όσοι απομείναμε και πιστέψαμε από την αρχή στο εγχείρημα με τη στήριξη συγχωριανών και φίλων.

Στόχος της ομάδας μας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη του χωριού και η ΚοινΣΕπ αποτελεί ένα εργαλείο προς την κατεύθυνση αυτή. Η ομάδα μας συγκεντρώνει ιδέες, τις αναλύει και προσπαθεί να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο στην υλοποίηση των επόμενων ενεργειών που θεωρεί απαραίτητες για την αξιοβίωτη ανάπτυξη του χωριού. Οι ενέργειες αυτές μπορούν να υλοποιηθούν είτε με ιδιωτική πρωτοβουλία, είτε μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων και χρηματοδοτήσεων. Οι δράσεις αυτές θεωρούμε ότι είναι απόλυτα απαραίτητες για να πετύχουμε τον στόχο της αναβίωσης του χωριού μας. Έχουμε ήδη ξεκινήσει να υλοποιούμε πολλές από αυτές μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων, μεγάλων δωρητών και με κεφάλαια δικά μας, των μελών της ΚοινΣΕπ.

Παράλληλα, έχουμε συντάξει αφιλοκερδώς μια τεχνική μελέτη και καταφέραμε ως ομάδα να εντάξουμε 80.000 ευρώ από το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με σκοπό τη δημιουργία ενός πολυχώρου που θα στεγάσει μία αίθουσα παρουσιάσεων (εκθέσεις βιβλίων, εκδηλώσεις κ.λπ.), τρεις θέσεις τηλεργασίας με γρήγορο ίντερνετ για όποιον επιθυμεί να εργαστεί εξ αποστάσεως με φόντο τα έλατα και, το σημαντικότερο όλων, ένα κοινοτικό ιατρείο με σύγχρονα μηχανήματα τηλεϊατρικής! Έτσι, θα δημιουργηθεί μια αίσθηση ασφάλειας στους κατοίκους του χωριού και της ευρύτερης περιοχής όσον αφορά την ιατρική παρακολούθηση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αναμένουμε τις ενέργειες του Δήμου Δελφών προς υλοποίηση του έργου από κοινού με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, και ευελπιστούμε να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη του 2025…

Ευελπιστούμε ότι η προσπάθεια που κάνουμε θα αποτελέσει παράδειγμα για την αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής μέσω της αναβίωσης των χωριών της ορεινής Φωκίδας».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!