Αρχική τρέχοντα νέα Καλώς να ορίσετε!

Καλώς να ορίσετε!

Ξεκινά απόψε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας το Resistance Festival

Ξεκινά απόψε το Resistance Festival, μετά από τριετές αναγκαστικό διάλειμμα. Η πραγματοποίησή του ήταν αναγκαία και επιθυμητή, αλλά διόλου δεδομένη. Έγινε δυνατή χάρη στην εθελοντική δουλειά πολλών «αφανών», και το κουράγιο που έδωσε η ανταπόκριση των φίλων του φεστιβάλ από την Ελλάδα και το εξωτερικό μόλις εκδηλώθηκε η πρόθεσή μας να το διοργανώσουμε.

Όπως θα διαβάσετε στις επόμενες σελίδες, νέοι ομιλητές έχουν προστεθεί σε αυτούς που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, δημιουργώντας ένα πάνελ που πλέον πραγματικά ανταποκρίνεται στον τίτλο της αποψινής κεντρικής εκδήλωσης: «Η “γειτονιά” μας: Λαοί και χώρες σε ταραγμένα νερά». Το ίδιο ισχύει και για το σεμινάριο της Κυριακής, όπου μετά τον Α΄ κύκλο συζήτησης (πυρηνικά όπλα και πυρηνική ενέργεια), την εισαγωγή στον Β΄ κύκλο (πολυπολικός κόσμος) θα πραγματοποιήσει «εξ αποστάσεως» ο Ιταλός αναλυτής και συγγραφέας Πιερλουίτζι Φαγκάν, βαθύς μελετητής αυτών των εξελίξεων. Επιπλέον, αρκετοί διεθνείς φίλοι που, κυρίως λόγω οικονομικών δυσκολιών, δεν μπορούν να είναι φέτος μαζί μας, έστειλαν μηνύματα και γραπτές συνεισφορές – μερικές από αυτές δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο.

Ωστόσο, όσον αφορά το παραδοσιακό γλέντι που μας υπόσχονται οι Αρμανιάκ και άλλοι μουσικοί το βράδυ του Σαββάτου, δεν αλλάζει τίποτα: όλα υπόσχονται ότι από την αυλή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου θα «μεταφερθούμε» στα πανηγύρια της ελληνικής υπαίθρου, κι από εκεί στους χώρους του έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού. Με τη συμβολή βέβαια των μπαρ και της ταβέρνας, που –ποιος ξέρει– μπορεί να κρύβει και απολαύσεις απλές μεν, αλλά πολύ σπάνιες σε ανάλογες διοργανώσεις!

Σας περιμένουμε απόψε, Σάββατο 17/9, και αύριο, Κυριακή 18/9, στο Resistance Festival, στους δροσερούς χώρους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας. Ενάντια στη σκοτεινιά των καιρών και στον καύσωνα των ημερών, να μιλήσουμε, αλλά και να διασκεδάσουμε. Αν μη τι άλλο, έχουμε καιρό να βρεθούμε, και το έχουμε όλες και όλοι ανάγκη.

Αλλά… γιατί Resistance Festival;

Μέχρι τώρα αναφερθήκαμε στο «πώς» του φεστιβάλ. Γιατί όμως ξανά Resistance Festival; «Αλλαγή ρότας – Πολυπολικός κόσμος, αντίσταση και νέα συνείδηση»: το φετινό κεντρικό σύνθημα μπορεί να υποψιάζει για την απάντηση, ή τις απαντήσεις. Επειδή οι αλληλοσπαρασσόμενες μεγάλες δυνάμεις, διεκδικώντας η καθεμιά για τον εαυτό της την παγκόσμια ηγεμονία, χτίζουν έναν κόσμο πολεμικών αξόνων και φτάνουν να συζητούν ακόμη και ενδεχόμενα «περιορισμένων» πυρηνικών πληγμάτων. Επειδή σε όλο τον πλανήτη καταργούνται με ένα «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» τα πλέον στοιχειώδη δικαιώματα των ανθρώπων, των λαών, των χωρών, και επιβάλλονται καθεστώτα «έκτακτης ανάγκης» με αφορμή άλλοτε την πανδημία, άλλοτε τον πόλεμο, άλλοτε την περιβαλλοντική κρίση. Επειδή οι ελίτ μας υπόσχονται πολύ ψυχρούς χειμώνες, και ταυτόχρονα ολοκαυτώματα. Και, πάνω απ’ όλα, επειδή λείπει δραματικά ένας τρίτος παγκόσμιος πόλος, ένας πόλος ελεύθερων λαών σε χώρες κυρίαρχες, απαλλαγμένες από πολεμοχαρείς, άπληστους και καταστροφικούς «προστάτες».

Για όλα αυτά, λοιπόν, προσπαθούμε να υπερβούμε ίσως τις δυνατότητές μας και να οικοδομήσουμε το φετινό Resistance Festival, δηλαδή έναν επιπλέον «ζωτικό χώρο» για όσους ασφυκτιούμε, αγωνιούμε και αναζητούμε διεξόδους, εναλλακτικές για τους λαούς, τις κοινωνίες, τις μικρές και ενδιάμεσες χώρες σε μια εποχή παγκόσμιων ανακατατάξεων και «πειραματισμών» ευρείας κλίμακας. Διότι μπήκαμε –μας έβαλαν, βίαια– σε μια νέα εποχή, σε νέες συνθήκες, που απαιτούν τη συμβολή μας στην ανάδυση αντιστάσεων και στη διαμόρφωση μιας νέας συνείδησης. Τι είναι λοιπόν αυτός ο υπό διαμόρφωση πολυπολικός κόσμος; Ποια τα στρατόπεδα και τα πεδία σύγκρουσης; Και κυρίως, τι είναι αυτό που επείγει να δημιουργηθεί αν δεν θέλουμε οι λαοί να είμαστε απλά έρμαια, υποχείρια, παραπληρωματικές δυνάμεις;

Αυτό είναι το κατ’ εξοχήν στρατηγικό ζήτημα της εποχής μας, αυτό χρωματίζει το φετινό Resistance Festival. Μαζί με σημαντικούς διανοούμενους και εκπρόσωπους κινημάτων από διάφορες περιοχές του κόσμου, επιστρέφουμε ύστερα από λίγα χρόνια αναγκαστικής απουσίας, προσπαθώντας να συμβάλλουμε σε αυτόν τον προσανατολισμό, αφουγκραζόμενοι και σκεπτόμενοι τις διεθνείς αλλά και τις ελλαδικές του πλευρές. Εξαρτάται από όλους εσάς, όλους εμάς, αν η αποψινή και αυριανή «στιγμή» θα μετατραπεί σε ένα λιθαράκι στην προσπάθεια να χτιστεί νέα αντίσταση και συνείδηση.

 

Το πρόγραμμα και οι ομιλητές του Resistance Festival 2022

 

Η κεντρική πολιτική εκδήλωση

Η «γειτονιά» μας: Λαοί και χώρες σε ταραγμένα νερά

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, ώρα 6:30 μ.μ., στον αίθριο χώρο πίσω από το κεντρικό κτίριο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Δεν υπάρχει γωνιά του πλανήτη που να μην ταρακουνιέται από τις περιπέτειες του πολυπολικού κόσμου. Ενδορρήξεις σε καπιταλιστικά κέντρα, πολεμικές στρατοπεδεύσεις, ιδεολογικές εκστρατείες, νέοι παίκτες και περιφερειακές δυνάμεις που αναζητούν ρόλους. Η Ευρώπη μοιάζει χαμένη μέσα σε μια ευρύτερη «δύση της Δύσης», και οι κοινωνίες της βιώνουν μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική κρίση. Ο τουρκικός επεκτατισμός απειλεί πια ανοιχτά Ελλάδα και Κύπρο, ενώ τα Βαλκάνια παραμένουν μόνιμη εστία για επικίνδυνες αναφλέξεις και ανακατατάξεις, και η Μέση Ανατολή εξακολουθεί να υποφέρει από τις «φροντίδες» των Μεγάλων.

Όμως δεν προχωρούν όλα όπως ακριβώς τα σχεδιάζουν οι ελίτ. Άλλωστε αυτές γνωρίζουν καλύτερα ότι η διαχείριση των λαών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πρέπει λοιπόν να ξεμπερδεύουν με «εθνολαϊκιστές» και «ψεκασμένους», «αντιφρονούντες» και «αρνητές» κάθε είδους που απειλούν τάχα το σύγχρονο, δημοκρατικό πολίτευμα. Συζητάμε λοιπόν για την κατάσταση χωρών και κοινωνιών, για τις εμπειρίες αγώνων και αντιστάσεων. Για τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν και για τις αγωνίες των ανθρώπων τους. Για την κατάσταση πνευμάτων και τις επιλογές που υπάρχουν ή μπορούν να δημιουργηθούν. Για ένα νέο διεθνισμό, πιο ουσιαστικό και γειωμένο στην πραγματικότητα.

Η αποψινή εκδήλωση έχει εμπλουτιστεί με τη συμμετοχή δύο ακόμη ομιλητών, από το κουρδικό κίνημα και από τον Λίβανο, που έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να είναι μαζί μας παρά το ελάχιστο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τότε που προσκλήθηκαν. Έτσι διαμορφώνεται ένα πάνελ που καλύπτει πραγματικά την ευρύτερη «γειτονιά» μας, και υπόσχεται μια ουσιαστική και δημιουργική συμβολή στην αναζήτηση των αναγκαίων για τους λαούς και τις χώρες μας προσανατολισμών και δρόμων διεξόδου στη σημερινό δύσβατο τοπίο. Στην αποψινή εκδήλωση λοιπόν, με συντονιστή τον Δημήτρη Κοδέλα, συμμετέχουν:

 

  • Από την Αλβανία, ο συγγραφέας και διανοούμενος Φάτος Λιουμπόνια, εκδότης από το 1994 του περιοδικού Përpjekja («Προσπάθεια»), με βαθιά και οικουμενική παιδεία που τον μετέτρεψε σε αγκάθι για κάθε είδους εξουσίες και παραεξουσίες.

 

 

 

  • Από την Αυστρία, ο κοινωνικός ανθρωπολόγος και δημοσιογράφος Λίο Γκάμπριελ, με δράση στο αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα και στην αλληλεγγύη με τους λαούς της Λατινικής Αμερικής και του αραβικού κόσμου.

 

  • Από τη Γαλλία, η Ντανιέλ Ομπονό, στέλεχος της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Μελανσόν, βουλευτίνα της Νέας Λαϊκής Ένωσης και –πάνω απ’ όλα– παλιά και καλή φίλη του Resistance Festival.

 

 

  • Από την Ελλάδα, ο Ιάσονας Κωστόπουλος, μέλος της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας Δρόμος της Αριστεράς.

 

 

 

 

 

  • Από το Κουρδιστάν, εκπρόσωπος μιας νέας προσπάθειας του κουρδικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος με διεθνείς φιλοδοξίες: της Ακαδημίας Δημοκρατικής Νεωτερικότητας, που επιδιώκει τη δημιουργία μιας νέας αντίληψης για τη δημοκρατική πολιτικής και τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικο-ηθικής συνείδησης.

 

 

  • Από τον Λίβανο, ο Δρ Ομάρ Νασάμπε, καθηγητής Πανεπιστημίου, αναλυτής και αρχισυντάκτης του εβδομαδιαίου περιοδικού Αλ-Καούς, που επικεντρώνει σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, μεταρρύθμισης του δικαστικού και σωφρονιστικού συστήματος και αλληλεγγύης με την Παλαιστίνη.

 

 

 

Εκτός αυτών, μια σειρά αγωνιστές και κινήματα που δεν μπορούν να παρευρεθούν έχουν στείλει χαιρετισμούς αλλά και κείμενα συνεισφοράς στη συζήτηση. Αναζητείστε ορισμένα εξ αυτών στις σελίδες που ακολουθούν!

 

Το σεμινάριο του φεστιβάλ

Πολυπολικός κόσμος: Ανάμεσα σε θύελλες και πυρηνικά

Μια αναγκαία συζήτηση την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, ώρα 10:30 π.μ., στο αμφιθέατρο Σίδερη (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

 

Μέσα από συγκρούσεις, ανταγωνισμούς αλλά και γέφυρες, ο πολυπολικός κόσμος που αναδύεται αποτελεί το νέο τοπίο για τους ανθρώπους και τις κοινωνίες, τους λαούς και τα έθνη. Άδειος από υποσχέσεις και οράματα παλαιότερων εποχών, με τον πόλεμο και την καταστροφή ανθρώπου και φύσης ως τις μόνες «λύσεις» για την πολυοργανική κρίση, ο νέος κόσμος γεννά συντρίμμια και στριμώχνει την ελπίδα ανάμεσα στην ισχύ, τη δύναμη, τις στρατοπεδεύσεις των κοσμοκρατορικών επιδιώξεων. Με τα πυρηνικά όπλα να ξαναμπαίνουν στο τραπέζι και τους πυρηνικούς αντιδραστήρες να ξεφυτρώνουν σε πολλές γωνίες του πλανήτη, η επιβίωση της ανθρωπότητας γίνεται ολοένα και πιο επισφαλής.

Με ποια ματιά να δει κανείς αυτή τη νέα εποχή, και τι στάση να κρατήσει; Τι είναι αυτό που λείπει, και μέσα από ποιους δρόμους θα μπορούσαν να ξεμυτίσουν αντιστάσεις; Ποιοι θα ήταν οι σύγχρονοι «μεγάλοι στόχοι» που θα έδιναν ανάσες αλλά και ορμή στο δύσκολο αγώνα της επιβίωσης και της χειραφέτησης; Με ποια εφόδια ο ενιαίος κατά τα άλλα κόσμος του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού δεν θα καταργήσει κάθε εναλλακτική συνείδηση, πράξη, και προοπτική; Ερωτήματα που δεν μπορεί κανείς ούτε να παρακάμψει ούτε να τα φέρει στα μέτρα της ΤΙΝΑ εποχής μας, πότε με έναν κυνικό ρεαλισμό, πότε αγνοώντας τον κόσμο που έχουμε μπροστά μας.

Στο σεμινάριο της Κυριακής, με δύο κύκλους συζήτησης, σε αυτήν ακριβώς την προσπάθεια θέλουμε να συμβάλουμε. Ξεκινώντας με ένα από τα πιο σημαντικά και επείγοντα ζητήματα, αυτό των πυρηνικών όπλων και της πυρηνικής ενέργειας. Υπάρχει όμως και μια νέα, σημαντική συμμετοχή σε σχέση με το αρχικό πρόγραμμα: αυτή του Ιταλού αναλυτή και συγγραφέα Πιερλουίτζι Φαγκάν, που είναι βαθύς μελετητής και γνώστης της ανώμαλης και ασταθούς πορείας προς έναν πολυπολικό κόσμο. Η εξ αποστάσεως συμβολή του θα μπορέσει, έτσι, να λειτουργήσει ως έναυσμα για τον Β΄ κύκλο του αυριανού σεμιναρίου.

 

Στον Α΄ κύκλο, με σύντομη εισαγωγή και συντονισμό του Τάσου Βαρούνη, συμμετέχουν:

  • Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου. Γιατρός, συγγραφέας και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής, ελληνικού κλάδου της βραβευμένης με Νόμπελ διεθνούς οργάνωσης IPPNW (International Physicians for the Prevention of Nuclear War), και αντιπρόσωπους της ICAN («Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων»). Με αυτή την ιδιότητα πραγματοποίησε δύσκολες και σημαντικές αποστολές στην Τουρκία, την Αλβανία, το Ιράκ, την πρώην Γιουγκοσλαβία, και μάλιστα σε ιδιαίτερα κρίσιμες περιόδους.

 

  • Ανδρέας Θεοφίλου. Πυρηνικός φυσικός με σημαντικό επιστημονικό έργο, για χρόνια διευθυντής ερευνών στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εργαστηρίου Πυρηνικής Σύντηξης της Ε.Ε. Συγγραφέας πολλών άρθρων και βιβλίων για τα πυρηνικά όπλα και την πυρηνική ενέργεια, και επί σειρά ετών καθηγητής του μαθήματος «Πυρηνικά Όπλα και Ειρήνη» στο Φυσικό Τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Στον Β΄ κύκλο, με συντονιστή τον Κώστα Δημητριάδη, συμμετέχουν:

  • Πιερλουίτζι Φαγκάν, αναλυτής και συγγραφέας, γνωστός σε ένα ανήσυχο ελληνικό κοινό από το βιβλίο του «Πολυπολικός κόσμος, Γεωπολιτική και Ευρώπη» (εκδόσεις Α/συνεχεια, 2018) και από την αρθρογραφία του στην εφημερίδα μας.

 

 

 

  • Βαγγέλης Πισσίας, διδάκτωρ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και ομότιμος καθηγητής, δραστήριος μεταξύ άλλων στο κίνημα αλληλεγγύης με τους αγώνες των λαών της Παλαιστίνης και γενικότερα της Μέσης Ανατολής.

 

 

 

  • Κώστας Ράπτης, συντάκτης διεθνών θεμάτων σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, με πάντα διεισδυτικές και τίμιες αναλύσεις για τις εξελίξεις σε περιφερειακό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.

 

 

 

 

 

  • Ρούντι Ρινάλντι, εκδότης της εφημερίδας Δρόμος της Αριστεράς.

 

 

 

 

 

  • Βασίλης Φούσκας, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στη Νομική και Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου Ανατολικού Λονδίνου, ιδρυτής και αρχισυντάκτης της Journal of Balkan and Near Eastern Studies.

 

 

  • Βαγγέλης Χωραφάς, διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών, σύμβουλος μεταξύ άλλων σε ζητήματα αλγοριθμικών γεωπολιτικών προβλέψεων και διαχείρισης κρίσεων, και διευθυντής της ιστοσελίδας γεωπολιτικής geoeurope.org

 

 

 

 

Το απαραίτητο γλέντι

Μουσικό ταξίδι στην ελληνική παράδοση

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, ώρα 10:00 μ.μ., στον αίθριο χώρο πίσω από το κεντρικό κτίριο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Από το Resistance Festival δεν θα μπορούσε να λείπει η μουσική και ο πολιτισμός. Το συναυλιακό κομμάτι του φετινού φεστιβάλ μας μεταφέρει στα πανηγύρια της ελληνικής υπαίθρου. Ένα παραδοσιακό γλέντι στην αυλή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, με ρυθμούς και μελωδίες από κάθε γωνιά της Ελλάδας: από την Κρήτη στην Ήπειρο, από το Αιγαίο στη Θράκη και από τη Μικρά Ασία στη Μακεδονία. Και από εκεί στο έντεχνο και λαϊκό τραγούδι! Οι μουσικές και τα τραγούδια μας καλούν να στήσουμε χορό κυκλωτικό και υπόσχονται να στήσουν ένα γλέντι μέχρι το ξημέρωμα.

 

Θα είναι μαζί μας οι Αρμανιάκ με τις:

  • Μαίρη Δεναξά – τραγούδι,
  • Αγγέλικα Παπανικολάου – ακορντεόν,
  • Γεωργία Μαρίνη – βιολί,

και οι μουσικοί:

  • Μανώλης Μανουσάκης – τραγούδι/λαούτο,
  • Ηλίας Μαρκαντώνης – τραγούδι/κλαρίνο,
  • Θανάσης Μάκος – τραγούδι/κρουστά.

Επίσης στο γλέντι θα συμμετέχουν και νέοι μουσικοί από την Ήπειρο, που θα μας μεταφέρουν τραγούδια και χορούς της περιοχής τους.

 

Οι Αρμανιάκ…

…είναι ένα μουσικό σχήμα με έδρα την Αθήνα. Αποτελεί την ένωση τριών μουσικών ετερόκλητες καταβολές: της Μαίρης Δεναξά, της Γεωργίας Μαρίνη και Αγγέλικας Παπανικολάου. Τις συνοδεύουν ο Μανώλης Μανουσάκης, ο Ηλίας Μαρκαντώνης και ο Θανάσης Μάκος. Συνδυάζουν τραγούδια από διαφορετικούς τόπους κι από συνθέτες που ίσως δεν γνωρίστηκαν ποτέ μεταξύ τους, αλλά που όλοι μαζί αποτελούν ένα κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού, έχοντας ως συνδετικό υλικό το δικό τους προσωπικό στίγμα.

Στις ζωντανές τους εμφανίσεις, στόχος είναι να σμίξει ο χορός με το τραγούδι, κι όλα αυτά να γίνουν κοινός τόπος με τους ακροατές. Όπως λένε και οι ίδιοι: «Ο άνθρωπος δίνει ζωή στα όργανα, κι αυτά του δίνουν φωνή για να πει όσα δεν λέγονται». Έχουν στο ενεργητικό τους πληθώρα εμφανίσεων σε μουσικές σκηνές της Αθήνας και σε μουσικά φεστιβάλ ανά την Ελλάδα, ενώ είναι η δεύτερη φορά που θα συμμετέχουν στο Resistance Festival.

 

Οι υγειονομικοί σε αναστολή στο φεστιβάλ

 

Στο Resistance Festival 2022 θα πάρει μέρος, μεταξύ άλλων και  το Σωματείο Υγειονομικών υπέρ Δημοκρατίας και Ελευθερίας (syde.gr). Θεωρήσαμε αυτονόητο να δώσουμε χώρο και χρόνο σε μια κατηγορία συμπολιτών μας που πλήττεται βάναυσα από τις αντιλαϊκές πολιτικές που ασκούνται με πρόσχημα την πανδημία και αγωνίζονται ενάντια σε αυτές για πάνω από ένα χρόνο.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

 

  • Ώρες προσέλευσης και έναρξης:

Σήμερα Σάββατο 17/9: 6:00 και 6:30 μ.μ. αντίστοιχα

Αύριο Κυριακή 18/9: 10:00 και 10:30 π.μ. αντίστοιχα

 

  • Από πού θα προμηθευτείτε εισιτήριο

(γενική είσοδος 5 ευρώ για το διήμερο):

– από τα γραφεία της εφημερίδας Δρόμος

(Ρεθύμνου 11, Πεδίο Άρεως, Αθήνα)

– και βέβαια στην είσοδο του φεστιβάλ!

Τηλ. 210-3845870, 6972835792

 

  • Πώς θα πάτε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

(Ιερά Οδός 75, 11855 Αθήνα)

Μετρό: Στάση Κεραμεικός

Λεωφορείο: Α16, 856

 

  • Μάθετε πρώτες και πρώτοι τα νέα!

Διαβάστε τις τελευταίες πληροφορίες και ενημερώσεις για το φεστιβάλ στη σελίδα της κοινότητας του Resistance Festival στο Facebook (www.facebook.com/ResistanceFestivalAthens) και στην ιστοσελίδα www.resistancefestival.gr

 

Σχόλια

Exit mobile version