του Γιώργου Κυριακού

Η Σερβία την περίοδο αυτή λαμβάνει υποστήριξη και από τις ΗΠΑ, και από τη Ρωσία. Επίσης από τον Ούγγρο διασαλευτή της Ευρωτάξης, Όρμπαν, αλλά και την Τουρκία. Στην τελευταία πάντως ύψωσε ανάστημα, ακυρώνοντας τη συμφωνία αγοράς μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) Bayraktar TB-2 επειδή η Άγκυρα έχει πουλήσει τέτοια και στο Κόσοβο. Ο Βούτσιτς δήλωσε: «Ήδη παραλάβαμε UAV CH-91 από την Κίνα, και θα πάρουμε περισσότερα. Επιπλέον, θα παραλάβουμε 1.000 drones-καμικάζι από τη Μέση Ανατολή». Πάντως ο Τούρκος πρέσβης στην Πρίστινα δήλωσε ότι η Τουρκία υποστηρίζει και τις δύο χώρες…

Όσον αφορά τώρα την επίσημη επίσκεψη του Ούγγρου πρωθυπουργού Όρμπαν στο Βελιγράδι, κατέληξε σε υπογραφή συμφωνίας για κοινή εταιρεία εμπορίου φυσικού αερίου – η οποία έρχεται σε συνέχεια συμφωνίας του 2022 για αποθήκευση ρωσικού φυσικού αερίου από την Ουγγαρία. Υπενθυμίζουμε ότι η Σερβία υπέγραψε 3ετές συμβόλαιο με τη Ρωσία το 2022, και η Ουγγαρία υπέγραψε 15ετή συμβόλαια το 2021 και 2022. Η υποστήριξη του Όρμπαν προς τον Βούτσιτς –οι δυο τους συνυπέγραψαν επίσης συμφωνίες για τις υποδομές, τη γεωργία και τις εξωτερικές σχέσεις– εκδηλώθηκε τη στιγμή ασφυκτικού εναγκαλισμού της Σερβίας από τις ΗΠΑ, υπενθυμίζοντας και τον «ιστορικό» ρόλο της Ουγγαρίας στα Βαλκάνια…

Νόστιμο το αμερικανικό δόλωμα, αλλά…

Ο Αμερικανός ειδικός διαμεσολαβητής Εσκομπάρ αμόλησε και τον προκάτοχό του, τον Γκρένελ, στη νέα προσπάθεια προσέλκυσης του Βελιγραδίου. Ο οποίος, συναντώντας τους εκπροσώπους της σερβικής μειονότητας στη Μιτρόβιτσα, κάλεσε τη… διεθνή κοινότητα να ακούσει τα προβλήματά των Σέρβων! «Γιατί η διεθνής κοινότητα δεν ακούει;» αναρωτήθηκε δήθεν αφελώς ο Αμερικανός – μαχαιρώνοντας έτσι πισώπλατα την Ε.Ε., που μάλλον δυσκολεύεται να ξεπεράσει τον αντισερβικό φανατισμό της… Πάντως ο Σέρβος πρόεδρος μπορεί να τρώει το δόλωμα, αλλά δεν δαγκώνει ακόμα το αγκίστρι: πήρε θέση ενάντια στην οπερέτα της Βάγκνερ στη Ρωσία με υπονοούμενα για τη Δύση, και έμμεσα απέρριψε τις κατηγορίες ότι η Σερβία υποθάλπει τη Βάγκνερ.

Μετά από αυτόν τον σμπάρο, άφησε ανοιχτό και το ζήτημα ένταξης της Σερβίας στην Ομάδα BRICS, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα με νόημα: «Η Σερβία ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο. Θα γίνουμε δεκτοί; Προφανώς, όχι». Αυτή η δήλωση του Βούτσιτς ήρθε μετά τις ανακοινώσεις της Ρωσίας ότι διαπραγματεύεται με διάφορες χώρες την ένταξή τους στα BRICS. Κι όλα αυτά ενώ Σέρβοι και Αμερικανοί στρατιωτικοί θα συνεργαστούν για πρώτη φορά σε… ειρηνευτική επιχείρηση στο Σινά (σύμφωνα με τις προβλέψεις της συμφωνίας Αιγύπτου-Ισραήλ του 1978).

Οι αγκαλιές Όρμπαν-Βούτσιτς έδωσαν ανάσα στη Σερβία που, όπως και η Ουγγαρία, κρατά ανοιχτούς τους ενεργειακούς διαύλους με τη Ρωσία.

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο

Στο βαλκανικό πεδίο, αφού επέδειξε επιχειρησιακή ισχύ συλλαμβάνοντας τους 3 Κοσοβάρους αστυνομικούς, ο Βούτσιτς έβαλε σερβικό δικαστήριο να τους καταδικάσει, κι έπειτα… τους απελευθέρωσε! Έτσι ο Αλβανός πρωθυπουργός Ράμα, «έμπορος σημαιών» σύμφωνα με την αλβανική αντιπολίτευση, επέπληξε τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό Κούρτι, κατηγορώντας τον ότι «μεγαλώνει την πιθανότητα ενός βαλκανικού Ντονμπάς στην καρδιά της Ευρώπης». Ο Ράμα συμπλήρωσε ότι «η καθυστέρηση εφαρμογής του γαλλογερμανικού σχεδίου μπορεί να κοστίσει στο Κόσοβο επιστροφή στο σημείο εκκίνησης» – κίνδυνο που ορκίστηκε να αποτρέψει.

Την ίδια στιγμή ο αρχηγός του σερβικού ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μίλαν Μοϊσίλοβιτς, επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται η λήψη «επειγόντων μέτρων για την προστασία του σερβικού λαού». Ο δε Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς συμπλήρωσε, μετά τη συνάντησή του με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε.: «Είμαστε με τον λαό μας στο Κόσοβο, με σεβασμό στον ΟΗΕ και στο ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας – στο οποίο αναφέρονται διάφοροι όποτε τους βολεύει, και όταν δεν τους βολεύει το ξεχνούν». Ο Ευρωπαίος προτίμησε να μην το σχολιάσει…

Η προσχηματική «πίεση» της Ε.Ε.

Η γερμανική πρεσβεία στο Κόσοβο προειδοποίησε για «ζημιά στην οικονομική προοπτική του Κοσόβου», αφού «ακούει αυξανόμενες ανησυχίες» από τις 200 γερμανικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται εκεί. Τη σκυτάλη πήραν οι Ευρωπαίοι διαμεσολαβητές, που προειδοποίησαν το Κόσοβο ότι, εάν συνεχίσει να οξύνει την ένταση, μπορεί να του επιβληθούν «αναστρέψιμες» κυρώσεις. Οι όροι αναστρεψιμότητας είναι: η αποχώρηση των διορισμένων Αλβανών δημάρχων από τους σερβικούς Δήμους, το ξεμπλοκάρισμα του εμπορικού εμπάργκο εις βάρος της σερβικής μειονότητας, η τήρηση του διεθνούς δικαίου για τους Σέρβους συλληφθέντες, και η προκήρυξη νέων εκλογών.

Με άλλα λόγια, η Ε.Ε. δεν συμπεριλαμβάνει στους όρους την εφαρμογή της ευρωπαϊκής συμφωνίας για την ίδρυση της Ένωσης Σερβικών Δήμων! Στην πιθανή αποδοχή των όρων αυτών εκ μέρους του Κοσόβου (που δεν χάνει τα τετελεσμένα), και στη σχεδόν σίγουρη άρνηση των Σέρβων να συμμετέχουν σε νέες ψευδοεκλογές, διαφαίνεται η μελλοντική επιστροφή της Ε.Ε. στις προσχηματικές «ίσες αποστάσεις». Δηλαδή, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Ε.Ε. φαίνεται να μετέχει στο βαλκανικό δράμα κρατώντας τους χαμηλούς τόνους ενός Ευρωπαίου κλητήρα…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!