Αρχική περίπτερο ιδεών Ισραήλ: Μποϊκοτάζ εκ των έσω

Ισραήλ: Μποϊκοτάζ εκ των έσω

Σαν κεραυνός έπεσε στο Ισραήλ η άρνηση  60 Εβραίων ηθοποιών, σεναριογράφων και σκηνοθετών των μεγαλύτερων θεάτρων της χώρας να συμμετάσχουν σε παραστάσεις που θα γίνουν στο καινούριο πολιτιστικό κέντρο, το οποίο χτίστηκε στον παράνομο εποικισμό Αριέλ στη Δυτική Όχθη.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Limor Livnat, αντέδρασε λέγοντας ότι το μποϊκοτάζ κάνει διακρίσεις σε βάρος των Ισραηλινών που κατοικούν στον οικισμό και ο πρωθυπουργός είπε «τώρα που το Ισραήλ υφίσταται μια διεθνή εκστρατεία απονομιμοποίησής του, δεν χρειάζεται κάτι αντίστοιχο και εκ των έσω».
Ήδη όμως, η στάση των ανθρώπων του θεάτρου ευαισθητοποίησε πολλούς μέσα κι έξω από το Ισραήλ. Στις ΗΠΑ, προκάλεσε μεγάλη αίσθηση το κείμενο αλληλεγγύης 150 γνωστών καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων και ηθοποιοί που παίζουν σε σίριαλ διεθνούς εμβέλειας, όπως η Σίνθια Νίξον του Sex and the City, οι οποίοι εξαίρουν τη γενναιότητα των Ισραηλινών συναδέλφων τους και την άρνησή τους να γίνει η δουλειά τους μέσον για τη νομιμοποίηση της σκληρής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, που εμποδίζει την ειρηνική συμβίωση Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Αλλά η επόμενη βόμβα προήλθε από την ανακοίνωση περισσοτέρων από 150 καθηγητών από πανεπιστήμια του Ισραήλ, που τάσσονται αλληλέγγυοι στους καλλιτέχνες και δηλώνουν ότι «δεν θα συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε πολιτιστική δραστηριότητα πέρα από την Πράσινη Γραμμή, ούτε σε συζητήσεις, σεμινάρια και διαλέξεις σ’ αυτούς τους εποικισμούς. Υποστηρίζουμε τους θεατρικούς καλλιτέχνες για την άρνησή τους να παίξουν στο Αριέλ, εκφράζουμε το θαυμασμό μας για το δημόσιο θάρρος τους και τους ευχαριστούμε που έφεραν το ζήτημα ξανά στις πρώτες σελίδες. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στο ισραηλινό κοινό ότι όλοι αυτοί οι οικισμοί βρίσκονται σε κατεχόμενο έδαφος».
Ανάμεσα στους υπογράφοντες, ακαδημαϊκοί διεθνούς φήμης, όπως οι Zeev Sternhell, Nissim Calderon, Anat Biletzki, Ziva Ben-Porat, Yaron Ezrachi, Aeyal Gross, Shlomo Sand, Dan Rabinowitz, Neve Gordon και Oren Yiftachel.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Chaim Levinson στη Χααρέτζ, ακολουθεί ένα παρόμοιο κείμενο που υπογράφεται από παγκοσμίως γνωστούς συγγραφείς, ποιητές, κινηματογραφιστές, γλύπτες και εκδότες, όπως οι David Grossman, A.B. Yehoshua, Amos Oz, Ilana Hammerman, Dani Caravan, Dori Manor, Hagai Levi, Ibtisam Mara’ana και Orly Silbersatz, στο οποίο δηλώνουν ότι «εκφράζουμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας στους θεατρικούς καλλιτέχνες. Η ελευθερία της δημιουργίας και της γνώμης αποτελεί θεμέλιο μιας ελεύθερης και δημοκρατικής κοινωνίας. Προσφάτως, συμπληρώθηκαν 43 χρόνια ισραηλινής κατοχής. Η νομιμοποίηση και αποδοχή της επιχείρησης εποικισμού προκαλεί σοβαρή ζημιά στις ευκαιρίες του Ισραήλ να πετύχει μία συμφωνία ειρήνης με τους Παλαιστινίους γείτονες».
Και η Έσθερ Ζάντμπεργκ κάλεσε τους αρχιτέκτονες να σταματήσουν να σχεδιάζουν εποικισμούς, γιατί στην πράξη αυτοί εφαρμόζουν την κυβερνητική πολιτική της κατοχής.
«Το καλέσμά τους για μποϊκοτάζ ισοδυναμεί με εξέγερση», δήλωσε θορυβημένος ο παράνομος έποικος δήμαρχος του Αριέλ.

 

Σχόλια

Exit mobile version