Την περασμένη εβδομάδα παρουσιάσαμε την είδηση για το ψήφισμα που κατατέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής. Ας δούμε όμως και τις κυριότερες επικρίσεις που έχουν εκφραστεί από παλαιστινιακές παρατάξεις και αναλυτές, για το κείμενο αυτού του σχεδίου ψηφίσματος.
Ο προερχόμενος από τη Χαμάς δεύτερος εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, Χασάν Χρέισα, δήλωσε ότι οι αλλαγές που έγιναν στο αρχικό σχέδιο ψηφίσματος θα βλάψουν τους Παλαιστίνιους ενώ θα ωφελήσουν το Ισραήλ, ιδιαίτερα σε μεγάλα εθνικά θέματα όπως η Ιερουσαλήμ και το δικαίωμα των προσφύγων στην επιστροφή. Ζήτησε από την παλαιστινιακή ηγεσία να αναλάβει την ευθύνη γι’ αυτό που συμβαίνει και να ενημερώσει το λαό.
Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζάχρι, δήλωσε πως δεν υπάρχει εθνική συμφωνία για το ψήφισμα. Πρόσθεσε πως δεν είχαν συμβουλευτεί τη Χαμάς για την κίνηση αυτή και ότι όλες οι παλαιστινιακές παρατάξεις θα πρέπει να λαμβάνουν μέρος στην απόφαση αφού αφορά το μέλλον της Παλαιστίνης.
Και το φυλακισμένο ηγετικό στέλεχος της Φατάχ, Μαρουάν Μπαργούτι, δήλωσε πως πρόκειται για «αδικαιολόγητο πισωγύρισμα που θα έχει πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην παλαιστινιακή θέση», αναφερόμενος σε προβληματικά σημεία όσον αφορά τις ανταλλαγές εδαφών που δικαιολογούν εποικισμούς, την Ανατολική Ιερουσαλήμ, το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων και την απουσία αναφοράς στους κρατούμενους.
Το PFLP προειδοποίησε ότι το σχέδιο ψηφίσματος όπως κατατέθηκε από την Ιορδανία περιέχει σοβαρές αντιφάσεις σε ό,τι αφορά τα παλαιστινιακά δικαιώματα σε ανεξάρτητο κράτος, επιστροφή των προσφύγων και αυτοδιάθεση. Επιβεβαίωσε πως η πρόταση είχε παρουσιαστεί μόνο προφορικά στην παλαιστινιακή ηγεσία, κάτι που παραβιάζει τις αρχές συλλογικής ηγεσίας και τα ιστορικά δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού. Σε μια πολύ σκληρή ανακοίνωση, κατηγόρησε το γαλλικό κράτος που παρενέβη για την τροποποίηση του ψηφίσματος, ότι δεν έχει καμία νομιμοποίηση και ότι το ψήφισμα υποστηρίζουν μόνο λίγοι Παλαιστίνιοι καπιταλιστές και αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής.
Το DFLP εξέφρασε βαθιές ανησυχίες ότι πλήττεται το εθνικό σχέδιο και κάλεσε σε επείγουσα συνάντηση της εθνικής επιτροπής για να συζητήσει σε βάθος και υπεύθυνα τις παλαιστινιακές κινήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Νωρίτερα είχε καλέσει να μην παραμεληθεί το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων, και το ηγετικό του στέλεχος Κάις Αμπντουλ Καρίμ, είχε επισημάνει ότι η Ανατολική Ιερουσαλήμ δεν αναφέρεται ρητά ως πρωτεύουσα του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για το ζήτημα των ισραηλινών εποικισμών.
Και ο Παλαιστίνιος αναλυτής Ράσεμ Ομπέιντα επισημαίνει πως η αναφορά στην Ιερουσαλήμ ως κοινή πρωτεύουσα των δύο κρατών, αντί για την Αν. Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους παραπέμπει στο ισραηλινό όραμα της ενωμένης και αδιαίρετης πρωτεύουσας ενός εβραϊκού κράτους.
Τέλος, ο Παλαιστίνιος αναλυτής Άλι Αμπουνιμά έφτασε στο σημείο να εύχεται να ασκήσουν οι ΗΠΑ βέτο στο ψήφισμα αυτό.
Σύλλογος Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com/