Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) κατέθεσε την Τετάρτη ένα σχέδιο ψηφίσματος στον ΟΗΕ που θέτει όρους και προθεσμίες για μια οριστική ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ, αλλά επιδιώκοντας να αποφύγει τη σύγκρουση με τις ΗΠΑ δήλωσε ότι είναι ανοικτή σε διαπραγματεύσεις για το κείμενο.
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν τα πρακτορεία, το σχέδιο ψηφίσματος καλεί σε μια «δίκαιη, μόνιμη και συνολική ειρηνευτική λύση που θα θέσει τέλος στην ισραηλινή κατοχή» και θα «εκπληρώσει το όραμα» για ένα παλαιστινιακό κράτος με την Ιερουσαλήμ ως κοινή πρωτεύουσα. Θέτει προθεσμία 12 μηνών, από την ημερομηνία που θα υιοθετηθεί το ψήφισμα, για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την τελική συμφωνία και θέτει το τέλος του 2017 ως χρονικό όριο για την ολοκλήρωση μιας σταδιακής απόσυρσης των Ισραηλινών από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Το σχέδιο παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από την Ιορδανία, καθώς η Παλαιστίνη είναι μόνο κράτος-παρατηρητής και όχι μέλος των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Παλαιστίνιος απεσταλμένος Ριγιάντ Μανσούρ σε μια αλλαγή στάσης, δήλωσε ότι δεν θα πιέσει για μια γρήγορη ψηφοφορία επί του κειμένου, για να επιτρέψει περισσότερη συζήτηση, μια κίνηση που θεωρείται ότι αφήνει περιθώρια για πιθανή εμπλοκή των ΗΠΑ στην πρωτοβουλία.
«Θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε με όλους και με τους Αμερικανούς, εάν είναι έτοιμοι και πρόθυμοι ώστε ίσως να καταφέρουμε να έχουμε κάτι που θα υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας για να ανοίξει ένας σοβαρός δρόμος προς την ειρήνη», δήλωσε ο Μανσούρ.
Σε προηγούμενη φάση η PLO δήλωνε ότι ήθελε μια γρήγορη ψήφο, αλλά υποχώρησε, καθώς φαίνεται, κάτω από πιέσεις αραβικών κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας, που επιζητούν ένα ψήφισμα που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από τις ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα ασκήσει βέτο κατά αποφάσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας που στρέφονταν εναντίον του στενού συμμάχου της, του Ισραήλ. Προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνίσει αν θα μπλοκάρει ή όχι το συγκεκριμένο ψήφισμα.
Η παλαιστινιακή πλευρά είχε αρχίσει να κυκλοφορεί ένα προσχέδιο, στα τέλη Σεπτέμβρη, όταν ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είχε πει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι ήταν ώρα για μια γρήγορη επίτευξη της παλαιστινιακής κρατικής οντότητας. Το κείμενο προέβλεπε μια προθεσμία έως τον Νοέμβριο του 2016 για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και δεν φαινόταν να έχει πιθανότητες να ψηφιστεί. Αλλά προκάλεσε διπλωματικές κινήσεις, με τη Γαλλία μαζί με Βρετανία και Γερμανία να συζητούν εναλλακτικές προτάσεις για άλλο ψήφισμα.
Σύλλογος Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com/