Η ημερίδα αποτελεί μια διοργάνωση του συνεδρίου για «Το υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας στην τροχιά του 21ου αιώνα», που σκοπό έχει να αναδείξει τις σύγχρονες τάσεις των ψηφιακών μετασχηματισμών, σε συνέχεια των προβληματισμών και των ερωτημάτων για την πορεία της χώρας και της κοινωνίας μας σε έναν κόσμο βαθιών μετασχηματισμών, που τέθηκαν στο συνέδριο του Μαΐου.

Αναζητείστε περισσότερες πληροφορίες για την ημερίδα στην ιστοσελίδα του συνεδρίου www.yparxiakoellada.gr 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

10:30-11:00: Προσέλευση 

11:00-11:30: Έναρξη – Χαιρετισμοί

Εναρκτήρια ομιλία: Κώστας Δημητριάδης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός. Διδάκτορας Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ-Βρετανία. Μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου για «Το υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας στην τροχιά του 21ου αιώνα». 

11:30-14:00: Πρώτη θεματική συζήτηση

Τεχνητή Νοημοσύνη-αυτοματοποίηση-ψηφιακές πλατφόρμες: Αποκρυπτογραφώντας τον χαρακτήρα και τις επιδράσεις τους

Συντονιστής: Αλέξανδρος Ρέκκας, Διδάκτωρ Ιατρικής πληροφορικής, συνεργάτης έρευνας στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ

Ομιλητές:

– Αλέξης Θεοδωρίδης, Μηχανικός Μηχανικής Μάθησης- Μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου. Απόφοιτος ΗΜΜΥ Πολυτεχνείου Κρήτης.

– Αντώνης Μαυρόπουλος, Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της D-Waste, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΜΠ. Συμμετέχει στη διεθνή συμβουλευτική επιτροπή για τις περιβαλλοντικές τεχνολογίες του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ. Είναι συγγραφέας του βιβλίου “Τεχνητή Νοημοσύνη: Άνθρωπος – Φύση – Μηχανές”.

– Αντώνης Μπρούμας, Δικηγόρος με ειδίκευση σε θέματα τεχνολογίας, ανεξάρτητος ερευνητής και ακτιβιστής των ψηφιακών δικαιωμάτων. Διδάκτωρ Νομικής με δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού. Συγγραφέας του βιβλίου “Intellectual Commons & the Law” από τον εκδοτικό οίκο University of Westminster Press.

– Παναγιώτης Νοτόπουλος, Πολιτικός Μηχανικός και Πληροφορικός. Διδάκτωρ του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, μεταξύ άλλων με έντονο ερευνητικό και συγγραφικό έργο για τις ανθρωπολογικές και φιλοσοφικές διαστάσεις της τεχνικής και της επιστήμης

– Δημοσθένης Σταμάτης, ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (ΔΙ.ΠΑ.Ε). Στα ερευνητικά και διδακτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται οι Τεχνικές της Τεχνητής Νοημοσύνης, ο Λογικός Προγραμματισμός, η Χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση και η Ηλεκτρονική Μάθηση.

– Γρηγόριος Τσουμάκας, Καθηγητής Μηχανικής Μάθησης και Ανακάλυψης Γνώσης στο Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ. Συνιδρυτής και Επιστημονικός Σύμβουλος της Medoid AI, τεχνοβλαστού του ΑΠΘ που ιδρύθηκε το 2019.

14:00-15:00: Διάλειμμα

15:00-17:15: Δεύτερη θεματική συζήτηση

Κόμβος 2.0: Η Ελλάδα και η τρέχουσα ψηφιακή μετάβαση

Συντονιστής: Βαγγέλης Σπαθάς, Μηχανικός Λογισμικού – Μέλος ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στην Beta CAE Systems / Cadence

Ομιλητές:

Βασίλης Γεροδήμος, Μηχανικός Λογισμικού efood.gr – Μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου. Απόφοιτος ΤΗΜΜΥ Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ με μεταπτυχιακές σπουδές στην Τεχνητή Νοημοσύνη της Πληροφορικής του ΑΠΘ

Στέλιος Γκιάλης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Επικεφαλής και ακαδημαϊκός υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ερευνών Γεωγραφίας της Εργασίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Κώστας Γουρζής, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής – Εργαστήριο Ερευνών Γεωγραφίας της Εργασίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Τάσος Καραλιώτας, Επικεφαλής του τεχνολικού τμήματος στην εταιρεία Coolblock. Με πάνω από 15 χρόνια εμπειρίας, έχει συμβάλει ως Μηχανικός Δικτύων και ως μέλος του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύου στην ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών για την ακαδημαϊκή κοινότητα, σε έργα όπως το ΕΔΕΤ3/4 και τα Κέντρα Δεδομένων ΕΔΕΤ.

Θέμης Τζήμας, Δικηγόρος, διδάκτορας δημοσίου δικαίου και πολιτικής επιστήμης του ΑΠΘ και μεταδιδακτορικός ερευνητής. Έχει δημοσιεύσει μελέτες σε διεθνή συνέδρια και σε νομικές επιθεωρήσεις και έχει συμμετάσχει σε διάφορες διεθνείς αποστολές

17:15-17:30: Διάλειμμα

17:30-19:00: Εργαστήριο

Αντανακλάσεις των τεχνολογικών εξελίξεων στους χώρους εργασίας, την εκπαίδευση, τους θεσμούς και συνολικότερα την κοινωνική ζωή

Δίνουμε το λόγο στους συμμετέχοντες στην ημερίδα, ώστε μέσα από αναφορές σε επιμέρους εμπειρίες και απόψεις, να φωτιστούν πλευρές των επιδράσεων των τρεχουσών ψηφιακών μετασχηματισμών στα διάφορα πεδία της κοινωνικής ζωής. Ένας απαραίτητος διάλογος, προς αναζήτηση κοινών εικόνων και εκτιμήσεων, ψηλαφώντας τους όρους ενός νέου «από κοινού» της κοινωνίας.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!