Η φετινή παγκόσμια ημέρα καταναλωτή, που γιορτάζεται σήμερα, συνέπεσε με ένα ακόμα διατροφικό σκάνδαλο.

Η ακούσια κατανάλωση χιλιάδων τόνων κρέατος αλόγου αναμεμειγμένου με βόειο από τους Ευρωπαίους καταναλωτές, απέδειξε ότι η «διασφάλιση του δικαιώματος των καταναλωτών να επιλέγουν ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα» που επικαλείται ο ΕΦΕΤ στο σχετικό μήνυμά του, απλά επαφίεται σε λάθος… χέρια. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία ασφάλειας των τροφίμων έχει οικοδομηθεί επάνω σε μια βασική αρχή: στο σύστημα αυτοελέγχου των επιχειρήσεων. Όλα τα συστήματα παρακολούθησης της ασφάλειας των τροφίμων -το λεγόμενο HACCP, η πιστοποίηση της ποιότητας των υπηρεσιών κ.λπ. στηρίζονται στην εντιμότητα και την ειλικρίνεια των ίδιων των επιχειρήσεων. Ένα σύστημα που απλά αποδείχτηκε διάτρητο.
Οι μεγαλύτεροι πολυεθνικοί όμιλοι διακίνησης κρέατος ενεπλάκησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε αυτήν την τελευταία διατροφική κρίση. Οι χώρες που διαθέτουν τα πιο εξελιγμένα συστήματα παρακολούθησης της τροφικής αλυσίδας (ιχνηλασιμότητα) αποδείχτηκαν για άλλη μια φορά ανοχύρωτες. Οι ελεγκτικές Αρχές σύρθηκαν κατόπιν εορτής σε ελέγχους που εκ των υστέρων επιβεβαίωσαν την αθρόα κατανάλωση κρέατος αλόγου επισημασμένου ως βόειο.
Η έκταση του φαινομένου, αποδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο εκτεθειμένοι είναι οι καταναλωτές απέναντι στο αδηφάγο κυνήγι της φθηνότερης πρώτης ύλης. Ο ανταγωνισμός των επιχειρηματικών κολοσσών που διαχειρίζονται μονοπωλιακά το εύρος των τροφίμων οδηγεί σε αναζήτηση όλο και πιο φθηνών υλικών, φθάνοντας στα υποζύγια των κάρων των Ρομά και στα γερασμένα άλογα κούρσας. Το δικαίωμα επιλογής του καταναλωτή απλά αποδεικνύεται εντελώς ανίσχυρο…

Τ.Τ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!