ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Ζαχαρία Ρουστάνη

 

Στην τοπική κοινωνία του Γαλατσίου αναθερμάνθηκε τον τελευταίο καιρό ο αγώνας των κατοίκων και των φορέων για τη διεκδίκηση του Παλαί, ενός ολυμπιακού ακινήτου 36 στεμμάτων σε οικόπεδο 92 στρεμμάτων δίπλα στο άλσος που θα δώσει λειτουργικές διεξόδους τόσο στο Γαλάτσι όσο και στη Νέα Ιωνία. Οι πολίτες ετοιμάζονται αυτές τις μέρες να ξανακαταλάβουν τις εγκαταστάσεις και να αποσπάσουν από το ΤΑΙΠΕΔ την ευθύνη του χώρου. Ζητήσαμε από τον Ίκαρο Πετρόπουλο, ο οποίος δραστηριοποιείται ενεργά εδώ και δεκαετίες στην περιοχή του Γαλατσίου και είναι μέλος της Κίνησης Φορέων και Πολιτών για τη διάσωση του Παλαί, να μιλήσει στον Δρόμο για την ιστορική κρισιμότητα αυτής της προσπάθειας.

«Λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, με έναν πανηγυρικό τρόπο, κάναμε μια “βελούδινη” κατάληψη στο Παλαί» μας λέει ο κ. Πετρόπουλος εξηγώντας τις τελευταίες κινήσεις στο χώρο του Παλαί. «Χωρίς ΜΑΤ, με την παρουσία των δημάρχων Γαλατσίου και Νέας Ιωνίας, δημοτικών συμβούλων, συλλογικοτήτων και πολιτών, μπήκαμε μέσα. Καθαρίσαμε τους χώρους με βοήθεια του δήμου, μπήκε μέσα η θεατρική ομάδα της Δράσης, έγινε και ένα διοικητικό συμβούλιο της Δράσης, συσκέψεις της Κίνησης Φορέων και Πολιτών και άλλων συλλόγων και εξελίχθηκε σε γιορτή διασκέδασης. Αυτό δεν ήρθε εξ ουρανού, ήταν αποτέλεσμα μεγάλης προετοιμασίας και βημάτων που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια της διεκδίκησής του, από την κίνηση φορέων και πολιτών. Τις μέρες των γιορτών, το ΤΑΙΠΕΔ βρήκε την ευκαιρία και έβαλε λουκέτο. Από πλευράς δημοτικής αρχής έχουμε αμφίσημες τοποθετήσεις, ο δε δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι θα ξανανοίξει η κατάληψη αμέσως μετά τις γιορτές, παρά το γεγονός ότι δεν πολυπιστεύει στην αίσια κατάληξη αυτής της υπόθεσης, όπως ο ίδιος ανέφερε. Μας παρουσιάστηκε μάλιστα ως καλή ευκαιρία για να αναδειχθεί το θέμα μας, μια εκδήλωση που θα γίνει από ιδιώτες χορηγούς στις 24 Ιανουαρίου. Βλέπουμε ένα εθνικό μας θέμα, όπως λέω εγώ και τα θέματα της τοπικής κοινωνίας, να εξαρτάται, να κρέμεται από την ιδιωτική πρωτοβουλία».

 

Συζητείται το ενδεχόμενο αποσπασματικής χρήσης του από την τοπική κοινωνία;

Η Διαπαραταξιακή Επιτροπή που έχει συσταθεί, αλλά και η Κίνηση φορέων και πολιτών επεξεργάζονται και επιμένουν στην αμετακίνητη θέση του κινήματος, ότι το διεκδικούμε ολόκληρο. Όχι μόνο για αθλητικές δραστηριότητες. Θα αλλάξει ριζικά η λειτουργία της πόλης και της περιοχής αν αυτά τα 36 στρέμματα των εγκαταστάσεων ενταχθούν στον ιστό των δήμων. Από τη στιγμή που είναι ενταγμένο στον ιστό του υπερτοπικού πόλου Αττικού Άλσους, Τουρκοβουνίων κ.λπ., εφόσον παραμένει δημόσιο και εντάσσεται σε μια ευρύτερη κοινωνική λειτουργία, δεν χωράει ιδιώτης, με εξαίρεση ίσως κάποιες ήσσονος σημασίας λειτουργικές δραστηριότητες, καφετέριες κλπ., οι οποίες είναι μεν υπό συζήτηση, αλλά φαίνονται τελικά αναπόφευκτες. Δεν θα δεχθούμε κανέναν συμψηφισμό του Παλαί με άλλα θέματα και αιτήματα από τους δήμους και τους συλλόγους. Το Παλαί είναι ανεξάρτητο, είναι το «εθνικό» ζήτημα της πόλης. Πρέπει να συσταθεί μια επιτροπή από συλλογικότητες, αθλητικούς συλλόγους κ.ά. η οποία ενδεχομένως να καταλήξει σε ένα επίσημο όργανο που θα έχει την ευθύνη της λειτουργίας του κέντρου αυτού.

 

Ποιες δυνάμεις έχουν συστρατευτεί στον αγώνα σας;

Το εγχείρημα είναι τόσο μεγάλο, που χρειαζόμαστε πολλές δυνάμεις. Και πολιτικές και οικονομικές, διαχειρίσιμες. Συνεπώς είναι απαραίτητη η συλλειτουργία και των τριών δήμων, ώστε να ελεγχθεί και η αξιοπιστία της Περιφέρειας, η οποία λέει ότι εάν έχει απέναντί της ένα έγκυρο όργανο-συνομιλητή, θα μπορέσει να κάνει μια προγραμματική σύμβαση μαζί του και να χρηματοδοτήσει μια μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης, ώστε να πέσει το κόστος συντήρησης και να απελευθερωθούν οικονομικοί πόροι που είναι απαραίτητοι για την αναβάθμισή του στους νέους λειτουργικούς στόχους. Συμφωνήσαμε με το Πολυτεχνείο να κάνει μια μελέτη σκοπιμότητας χρήσης, λειτουργίας της εγκατάστασης, με τη συμβολή του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος της Αρχιτεκτονικής Σχολής, υπό τον καθηγητή Νίκο Μπελαβίλα. Θα καταγράψει τις ανάγκες της περιοχής, θα περιγράψει ή και θα αναδείξει χρήσεις σε σχέση με το σύνολο της εγκατάστασης. Η νέα χρήση θέλουμε να γίνει συντεταγμένα, με επιστημονικές μελέτες, γι’ αυτό ζητάμε και από τους δημάρχους να γίνει μια σωστή προετοιμασία.

 

Είχε ατονήσει κάπως τα τελευταία χρόνια ο αγώνας σας.

Με την ευκαιρία της πρόσφατης χρήσης του για την προσωρινή στέγαση των μεταναστών, μπήκαμε και είδαμε τους χώρους. Σε όλους μας δημιουργήθηκε ένα παράπονο: έντεκα χρόνια το έχουν έτσι; Και δεν μπήκαν τα παιδιά μέσα, να αθληθούν, να δραστηριοποιηθούν, να εκτονωθούν. Το 2004 είχαμε τις διαβεβαιώσεις από όλους, καραμπινάτες δεσμεύσεις πρωθυπουργών, υπουργών και παραγόντων ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα τεθεί στη διάθεση της τοπικής κοινωνίας. Το 2006 τα Ολυμπιακά Ακίνητα το παραχωρούν στην κοινοπραξία Χαραγκιώνη, η οποία είχε να αντιμετωπίσει αρκετές παρανομίες και παραβιάσεις χωροταξικές και περιβαλλοντικές, η δε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που εκπονήθηκε τότε απερρίφθη από όλους και δεν τόλμησε ο Σουφλιάς τότε να το υπογράψει. Από το 2013 είναι γραμμένο στον κατάλογο του ΤΑΙΠΕΔ και προσφάτως έχει συμπεριληφθεί στο ταμείο εκποιήσεων που υπέγραψε ο Τσίπρας. Στο ΤΑΙΠΕΔ με αυτά τα δεδομένα είναι φυσικό να φυλάνε και τα νώτα τους από μελλοντικές ευθύνες που θα αναζητηθούν, σαφώς προτιμούν να το πάρει η τοπική κοινωνία, έστω και με προσχηματικούς όρους.

 

Ετοιμάζεστε αυτές τις μέρες για ανακατάληψη, μαθαίνω.

Τώρα θα μπούμε και δεν θα ξαναβγούμε. Θα οριστεί και η ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, με ένα φυλάκιο. Η συγκυρία είναι ευνοϊκή για το θέμα αυτό, δεδομένου ότι η κυβέρνηση διατηρεί ακόμα μια «πλαστικότητα» και η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμα βαθύνει ολοκληρωτικά στα μέλη και την τοπική οργάνωση, που δεν έχουν πλήρως ενσωματωθεί. Η συμπόρευσή τους υπήρχε από την αρχή και παραμένει. Έχουμε αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων Γαλατσίου, Αθηνών και Νέας Ιωνίας, αλλά και του 5ου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθηνών.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!