Στην αγκαλιά ιδιωτών οδηγείται και η Δωδώνη.
Μαζική ήταν η συμμετοχή των κτηνοτρόφων της Ηπείρου στις κινητοποιήσεις για τη διατήρηση του συνεταιριστικού χαρακτήρα της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη». Στις 23 Σεπτεμβρίου περισσότεροι από 500 παραγωγοί συγκεντρώθηκαν έξω από τις εγκαταστάσεις της Δωδώνης και πορεύτηκαν μέχρι το κτίριο της Περιφέρειας στα Γιάννενα, ζητώντας να ξεκαθαριστεί το θολό τοπίο ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρίας.
Όπως είχαμε γράψει και στο προηγούμενο φύλλο του Δρόμου μέχρι σήμερα η «Δωδώνη» αποτελεί θυγατρική της Αγροτικής Τράπεζας, ωστόσο ήδη από το καλοκαίρι, όταν προέκυψε η πρόταση της Πειραιώς για εξαγορά της ΑΤΕ, οργίασαν οι φήμες για επικείμενη πώληση των θυγατρικών της Τράπεζας, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία στους παραγωγούς ενώ δεν έλειψαν και οι προτάσεις για απόδοση του ελέγχου της εταιρίας στου ίδιους τους κτηνοτρόφους που τόσα χρόνια τη στηρίζουν.
Χαμηλώνουν και οι τιμές
Την οργή των κτηνοτρόφων προκάλεσε και η σχεδιαζόμενη, (όπως καταγγέλλουν) μείωση της τιμής. Τόσο στη συγκέντρωση όσο και σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι παραγωγοί, τονίστηκε πως η ηγεσία της εταιρίας σχεδιάζει μειώσεις τιμών για την πρώτη ύλη, ενώ εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους και για τη σύναψη συμφωνίας της «Δωδώνης» με παραγωγούς εκτός Ηπείρου. Η απάντηση της εταιρίας στα αιτήματα των κτηνοτρόφων ήταν πως οι τιμές που δίνονται σήμερα για το γάλα είναι οι υψηλότερες στον κόσμο αφού η «Δωδώνη» αποζημιώνει τους αγελαδοτρόφους με μέση τιμή που ανέρχεται στα 0,43154 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ η μέση τιμή στην Ελλάδα είναι στα 0,3693 ευρώ.
Η επίθεση των «μεγάλων παικτών» στον τομέα της τυποποίησης γάλακτος, όπως η Vivartia του Ανδρέα Βγενόπουλου κατά την τελευταία περίοδο, έχει ανησυχήσει τους εργαζόμενους στη Δωδώνη, που βλέπουν να έρχεται όλο και πιο κοντά η απεμπλοκή της γαλακτοβιομηχανίας από το άρμα της Αγροτικής, ειδικά κατά την περίοδο που η τράπεζα αποτελεί περιζήτητη «νύφη» στον τραπεζικό κλάδο. Τις φήμες αυτές δε στάθηκε δυνατόν να διαψεύσει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Λευτέρης Χρήστου, λέγοντας πως για οτιδήποτε νεώτερο είναι αρμόδια να απαντήσει η διοίκηση. Οι κτηνοτρόφοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ζητώντας την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Μ.Δ.
Βασίλης Μουλόπουλος: Η Δωδώνη χαλάει τη σούπα των καρτέλ
Οι διαβεβαιώσεις που παρέχει η κυβέρνηση και τα τοπικά της στελέχη στην Ήπειρο ότι δεν πρόκειται να πωληθεί η Δωδώνη, δεν είναι ούτε κατ’ ελάχιστο πιστευτές. Η ιδιωτικοποίηση της Δωδώνης και όλων των επιχειρήσεων που εντάσσονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα περιλαμβάνεται στους όρους του Μνημονίου. Και πριν το Μνημόνιο όμως, η πολιτικές αυτές περιγράφονταν χωρίς περιστροφές στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση της Δωδώνης ανεξάρτητα από το αν είναι κερδοφόρα ή όχι. Πολύ ευκολότερα μάλιστα για την κυβέρνηση θα γίνει η ιδιωτικοποίηση αν είναι κερδοφόρα την ίδια ώρα που στο συγκεκριμένο κλάδο διαμορφώνονται εδώ και χρόνια πρακτικές καρτέλ και μονοπωλίων, με πιο πρόσφατο επεισόδιο την εξαγορά της ΜΕΒΓΑΛ από τη Vivartia. Η ύπαρξη της Δωδώνης χαλάει τη σούπα και η εταιρία αποτελεί τον αμέσως επόμενο στόχο. Μόνη ελπίδα είναι η κινητοποίηση των κτηνοτρόφων-παραγωγών, που αποτελούν και την ψυχή της εταιρίας μέχρι σήμερα.