Είχε προηγηθεί η συμφωνία για τη δημιουργία τεσσάρων μεγάλων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων σε Κερατέα, Γραμματικό και Φυλή που θα δημοπρατούνταν σε ιδιώτες. Η συμφωνία που είχε υπογραφεί μεταξύ διοίκησης ΕΣΔΚΝΑ και της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Αττικής ανακλήθηκε με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς η σύμβαση δεν ανέφερε χρονοδιάγραμμα, προϋπολογισμό του έργου και το ύψος και τον τρόπο χρηματοδότησής του, ενώ είχε υπογραφεί από τα αναπληρωματικά και όχι από τα τακτικά μέλη του ΕΣΔΚΝΑ.
Η απόφαση του Συνεδρίου δικαίωσε τους αγώνες των κατοίκων και της ΠΟΕ-ΟΤΑ και απέτρεψε προσωρινά το μεγάλο φαγοπότι των ιδιωτών.
«Μιλάμε για άγρια ιδιωτικοποίηση»
Μέχρι και σήμερα η διαχείριση των απορριμμάτων είναι αποκλειστική ευθύνη του δημόσιου φορέα ΕΣΔΚΝΑ. Ο Καλλικράτης όριζε την κατάργηση αυτού του φορέα και τη δημιουργία του ΦοΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων). Παρόλα αυτά η κυβέρνηση δείχνει να μην θέλει να τηρήσει τον Καλλικράτη κατ’ εξαίρεση στην περίπτωση της διαχείρισης των απορριμμάτων, κάτι που κινεί υποψίες και φανερώνει προσπάθειες από τη μεριά της να ιδιωτικοποιήσει πάση θυσία το φορέα διαχείρισης απορριμμάτων, είτε αυτός θα λέγεται τελικά ΦοΔΣΑ είτε ΕΣΔΚΝΑ.
Σε πρόσφατη εξαγγελία της η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεση να μετατραπεί ο ΕΣΔΚΝΑ σε ανώνυμη εταιρία, δηλαδή εταιρία ιδιωτικού δικαίου που δεν θα διοικείται από τους δήμους και την περιφέρεια, ενώ διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι δεν θα απολυθούν.
«Μιλάμε για άγρια ιδιωτικοποίηση, άμα γίνει αυτό», δήλωσε στο Δρόμο ο Κώστας Σύρος, εργαζόμενος στον ΕΣΔΚΝΑ. «Θα χάσουμε τη δουλειά μας αργά ή γρήγορα, θα υπαχθούμε σε συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου και μπορεί για τα μάτια του κόσμου να μας κρατήσουν για ένα χρόνο, αλλά μετά ποιος μας εγγυάται τι», είπε συνεχίζοντας. Ο υφυπουργός Εσωτερικών Π.Κουκουλόπουλος σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου και υπό την πίεση εργαζομένων και φορέων πήρε πίσω την πρόταση για ιδιωτικοποίηση, αυτό βέβαια… στα λόγια.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ιδιωτικοποίηση του φορέα της διαχείρισης των απορριμμάτων θα οδηγήσει στην αύξηση των δημοτικών τελών, καθώς οι ιδιώτες θα αγοράζουν τον τόνο σε διπλάσιο κόστος από τη σημερινή τιμή. Σήμερα ο κάθε δήμος πληρώνει 45 ευρώ τον τόνο στον ΕΣΔΚΝΑ για να μπορέσει να αποθέσει τα σκουπίδια του στους ΧΥΤΑ. Η συμμετοχή των ιδιωτών θα σημάνει και την αύξηση του κόστους για τους δήμους. Οι δημότες, για ακόμα μια φορά, θα καλούνται να πληρώσουν τα αυξημένα δημοτικά τέλη, ενώ παράλληλα ιδιώτες και μεγαλοεργολάβοι θα πλουτίζουν. Ταυτόχρονα, ο έλεγχος για την τήρηση κανόνων λειτουργίας των εγκαταστάσεων διαχείρισης των απορριμμάτων, που μέχρι σήμερα είναι ευθύνη του δημοσίου, θα είναι ανύπαρκτος και όπως αναφέρει ο κ.Σύρος και αδύνατος «καθώς δεν θα έχω κανένα δικαίωμα να πάω να τους ελέγξω». Και αυτή η ασυδοσία σε ένα από τα σημαντικότερα και κρισιμότερα θέματα για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
Κι όμως λύσεις υπάρχουν!
Σε αντίθεση με διάφορες πανάκριβες μεθόδους επεξεργασίας των απορριμμάτων που ακούν στο όνομα «βιολογική ξήρανση» και «καύση» και που προωθούν συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί όμιλοι (όπως η Ηλέκτωρ του ομίλου Μπόμπολα), η λύση της ανακύκλωσης στην πηγή και της κομποστοποίησης είναι και οικολογικότερη και φθηνότερη. Τη λύση αυτή την αντιπαραθέτουν πολλοί φορείς όπως η Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων αλλά και κάτοικοι σαν εναλλακτική για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Βέβαια η πρόταση αυτή, αν και γνωστή, δεν έχει εξεταστεί καν ως ενδεχόμενο και δεν προτιμάται όπως οι πανάκριβες μέθοδοι των ιδιωτών.
Η θέληση της κυβέρνησης να δώσει το φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων στα χέρια των μεγαλοεργολάβων, ένα φορέα που θα διαχειρίζεται τα σκουπίδια της Αττικής για τα επόμενα 20 με 25 χρόνια με επενδύσεις και τζίρο που μπορεί να ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ, τείνει να μετατρέψει το ζήτημα των απορριμμάτων σε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά και περιβαλλοντικά σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών. Και αυτό… με τις ευλογίες της κυβέρνησης.