Τριγωνικές συναλλαγές, τραπεζική στήριξη και offshore εταιρίες

Με μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση της πολυσχιδούς δραστηριότητας του εργοδότη τους, οι εργαζόμενοι της εταιρίας BESTEND Α.Ε. που εκδίδει την εφημερίδα Ο Κόσμος του Επενδυτή και τα περιοδικά TIVO, Informer και Δίφωνο απευθύνονται δημόσια σε κάθε αρμόδιο πολιτικό και δικαστικό φορέα. Από τις αρχές Ιανουαρίου οι 140 εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργιακή κινητοποίηση διεκδικώντας τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η εταιρία από τον Οκτώβριο. Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας Κώστας Γιαννίκος, εμφανίζεται να διαπραγματεύεται με υποψήφιους επενδυτές, αλλιώς απειλεί με πτώχευση. Ο ίδιος πρωταγωνιστεί σε ένα ανάλογο εκβιαστικό παιχνίδι εδώ και μήνες εναντίον των εργαζομένων του τηλεοπτικού σταθμού Alter. Τα στοιχεία που φέρνουν στη δημοσιότητα οι εργαζόμενοι είναι πραγματικά αποκαλυπτικά των μεθοδεύσεων που εμφανίζουν τις επιχειρήσεις να πτωχεύουν, ενώ οι επιχειρηματίες συνεχίζουν ακάθεκτοι τις δραστηριότητές τους.
Ο Κ. Γιαννίκος, ως διευθύνων σύμβουλος του Alter μέχρι πρόσφατα, μαζί με τον έτερο μέτοχο Γ. Κουρή κρατούν όμηρους τους 700 σχεδόν εργαζόμενους του τηλεοπτικού σταθμού, πολλοί από τους οποίους είναι απλήρωτοι εδώ και ένα χρόνο. Η ιδιοκτήτρια εταιρία έχει κάνει προσφυγή στο άρθρο 99 και υποτίθεται ότι αναζητά επενδυτές, με τους οποίους διαπραγματεύεται την πώληση. Οι εργαζόμενοι απορρίπτουν κάθε άλλο σχέδιο που δεν περιλαμβάνει την εξόφλησή τους και βρίσκονται σε επίσχεση από τις αρχές Νοεμβρίου. Εν μέσω αυτής της «κρίσης» ο Κ. Γιαννίκος αποχωρεί από το Δ.Σ. της ιδιοκτήτριας εταιρίας του καναλιού Ελεύθερη Τηλεόραση.
Την ίδια εποχή οι δέκα θεατρικές σκηνές που ανήκαν στην εταιρία ιδιοκτησίας του, Ελληνική Θεαμάτων, μεταβιβάζονται με ένα… μαγικό τρόπο σε άλλη εταιρία, τη Συμμετοχική Επενδυτική Θεαμάτων. Ιδιοκτήτης της εταιρίας αυτής φέρεται ο σύζυγος της δικηγόρου του Κ. Γιαννίκου, η οποία είχε διατελέσει και μέλος διοικητικών συμβουλίων και άλλων εταιριών του.
Ενώ, λοιπόν, ο πληθωρικός επιχειρηματίας εμφανίζεται να αποσύρεται από τις πιο πάνω δραστηριότητες, διατηρεί ως ορμητήριο την εκδοτική επιχείρηση Modern Times. Πρόκειται για την εταιρία που εμφανιζόταν να πουλά οπτικοακουστικό υλικό στο Alter, το οποίο προηγουμένως περνούσε από offshore με έδρα την Κύπρο. Με ανάλογες «τριγωνικές συναλλαγές» η Modern Times πωλούσε οπτικοακουστικό υλικό και στην Bestend, το οποίο διετίθετο ως προσφορά στην εφημερίδα και τα περιοδικά της. Δηλαδή, ο κ. Γιαννίκος, ως μέτοχος αυτών των εταιριών εμφανίζεται ως προμηθευτής και προμηθευόμενος, προφανώς κερδοσκοπώντας από μια αδιαφανή διαδικασία πώλησης, η οποία θα έπρεπε να έχει απασχολήσει τις φορολογικές Aρχές.
Όλες αυτές οι επιχειρήσεις, κατά ένα περίεργο τρόπο, εξασφάλιζαν μεγάλο δανεισμό από τις ίδιες τράπεζες. Εδώ τα «σκληρά» τραπεζικά κριτήρια και οι εγγυήσεις δεν φαίνεται να ίσχυαν, αφού όλες οι παραπάνω επιχειρήσεις εμφανίζονταν ως υπερχρεωμένες. Να θυμίσουμε ότι ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας τον Οκτώβριο στο κόμμα του, είχε καταγγείλει ως ύποπτη τη δανειοδότηση υπερχρεωμένου τηλεοπτικού καναλιού, φωτογραφίζοντας το Alter.
Οι εργαζόμενοι εύλογα αναρωτιούνται πώς μια εταιρία, όπως η Bestend, με μετοχικό κεφάλαιο 2,3 εκατ. ευρώ, έλαβε δάνεια 23 εκατ. ευρώ το 2010. Ενώ ακόμα και μέσα στο 2011 εμφανίζεται να έκανε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 8 εκατ. ευρώ, με χρήματα που μάλλον προήλθαν από δανεισμό. Το χειρότερο είναι ότι σε όλο αυτό το διάστημα δεν έγινε καμιά επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό ή υλική υποδομή, ενώ αντίθετα η εταιρία προχώρησε σε απολύσεις και μειώσεις μισθών. Μάλιστα, διαβάζοντας τον ισολογισμό του 2010 οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι με τα χρήματα του δανείου ο Κ. Γιαννίκος θα μπορούσε να καλύψει όλες τις δαπάνες για… επτά χρόνια χωρίς άλλα έσοδα.
Κι ενώ τα χρήματα έρρεαν προς διάφορες εταιρίες με αδιαφανείς μετοχικές συνθέσεις και αδιευκρίνιστες συναλλαγές με τις τράπεζες, οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι, τα ασφαλιστικά ταμεία επίσης, αλλά ο επιχειρηματίας συνεχίζει ακάθεκτος την ίδια υπόγεια επιχειρηματική διαδρομή του. Αφού επιδίωξε να διατηρήσει, παρά την απεργία των εργαζομένων, στην κυκλοφορία το περιοδικό TIVO χωρίς να τα καταφέρει, εμφάνισε το λαθραίο περιοδικό TIVI με εκδότρια την εταιρία Κίνησις Ήχου και Εικόνας, συμφερόντων του.
Οι 700 εργαζόμενοι στο Alter, οι 140 στη Bestend, οι 120 στη Modern Times κι ένας απροσδιόριστος ακόμη αριθμός ανθρώπων που εργάζονται στους τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς και στις επτά(!) δισκογραφικές εταιρίες συμφερόντων του Κ. Γιαννίκου παραμένουν όμηροι σε μια ακόμη περίπτωση δόλιας πτώχευσης και αναμένουν την οποιαδήποτε ελεγκτική Aρχή να αναζητήσει ευθύνες και να αποδώσει στοιχειώδη νομιμότητα.                                                
Ν.Τ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!