Αρχική κοινωνία εργασία Η Swissport Hellas αυθαιρετεί και χωρίς επιχειρησιακή σύμβαση

Η Swissport Hellas αυθαιρετεί και χωρίς επιχειρησιακή σύμβαση

Ο μηχανισμός της Επιθεώρησης Εργασίας επιβεβαιώνει τις καταγγελίες.

Μπορεί στην επικαιρότητα να έχουν μπει οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις σε δεκάδες επιχειρήσεις, οι εργοδότες όμως τροποποιούν αυθαίρετα τις συνθήκες εργασίας και τις αμοιβές των εργαζομένων τους. Η περίπτωση της Swissport Hellas που δραστηριοποιείται στην επίγεια εξυπηρέτηση αεροσκαφών στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος είναι χαρακτηριστική.
Από τον Νοέμβριο η επιχείρηση ανακοίνωσε μείωση προσωπικού κατά 30% και μείωση αποδοχών κατά 15%. Μάλιστα, το επιχειρησιακό σωματείο έθεσε στη γενική συνέλευση των εργαζομένων πρόταση για δωρεάν εργασία σε ημέρες ανάπαυσης, που στην ουσία ήταν η πρόταση της εργοδοσίας. Οι εργαζόμενοι απέρριψαν την πρόταση και αυτό εξόργισε την εργοδοσία που, εκδικητικά, προχώρησε σε απολύσεις εργαζομένων και με την απειλή απόλυσης καλούσε εργαζόμενους σε εργασία κατά την ημέρα ανάπαυσης χωρίς να καταβάλλει την ανάλογη αποζημίωση. Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελία του Συνδικάτου Εργαζομένων στις εταιρίες του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών από τις 25/11/2010, η εταιρία «προσλαμβάνει εργαζόμενους με σύμβαση ορισμένου χρόνου χωρίς να υπογράφεται σύμβαση που να καθορίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας και το χρόνο λήξης, δεν δίνει αντίγραφο στους εργαζόμενους και προχωρεί σε συνεχείς ανανεώσεις 14ήμερων συμβάσεων που υπογράφονται ετεροχρονισμένα και μαζικά».
Η καταγγελία αυτή του Συνδικάτου πριν από δυο μήνες προκάλεσε την άμεση παρέμβαση και τον έλεγχο της αρμόδιας Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία αφού έλεγξε καταστάσεις εργασίας, παρουσιολόγια, αποδείξεις πληρωμής, βιβλίο αδειών κ.λπ. διαπίστωσε τα εξής, όπως περιγράφονται σε γραπτή ενημέρωση προς το Συνδικάτο:
– Εργασία 12 μισθωτών σε διαφορετικές ώρες από εκείνες που αναγράφονταν στα ισχύοντα προγράμματα ωρών εργασίας, χωρίς κατάθεση τροποποιητικού πίνακα προσωπικού και ωρών απασχόλησης
– Υπερωριακή απασχόληση 6 μισθωτών, χωρίς προηγούμενη άδεια της υπηρεσίας.
Με βάση αυτές τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας (που φυσικά ούτε οι μόνες είναι, ούτε και έπαψαν να γίνονται) και αφού η υπηρεσία έκρινε ανεπαρκείς τις γραπτές εξηγήσεις του εργοδότη, διαβίβασε στην αρμόδια περιφερειακή διεύθυνση εισηγητική έκθεση για επιβολή προστίμου.
Το ερώτημα είναι, πόσο αποτρεπτικά είναι τα πρόστιμα που επιβάλλονται για να σταματήσουν τέτοιου είδους αυθαιρεσίες, αλλά και σε πόσες ακόμα περιπτώσεις επιχειρήσεων μέσα στο ίδιο το πιο… σύγχρονο αεροδρόμιο της Ευρώπης συμβαίνουν, χωρίς να έχει παρέμβει ποτέ ο ελεγκτικός μηχανισμός, πιθανόν γιατί δεν έχει και επάρκεια προσωπικού.
Και, φυσικά, ένα γενικό ερώτημα προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι: τι κάνετε κυρία υπουργέ, για να επιβάλλετε την ίδια τη νομοθεσία που εσείς καταρτίσατε;


Γιώργος Κατερίνης

Σχόλια

Exit mobile version