Τα όσα γίνονται σε Αιγαίο και στην περιοχή του Καστελόριζου ειδικά μετά το τηλεφώνημα Τραμπ-Ερντογάν δημιουργούν ένα νέο σκηνικό, άκρως επικίνδυνο για την χώρα μας.
Η γραμμή να δείχνουμε ψυχραιμία και να μην απαντάμε σε κάθε πρόκληση λειτούργησε τόσο αποκοιμιστικά που όταν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε την δήλωση πως «εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Και αυτό είναι μία κόκκινη γραμμή» θεωρήθηκε υπερβολικός και πως εκφράζει προσωπικές απόψεις. Στην ουσία οι δηλώσεις συνιστούσαν ένα μήνυμα προς την Τουρκία, ίσως μια τελευταία γραμμή άμυνας απέναντι στους υπαρκτούς σχεδιασμούς της.
Η πολιτική ηγεσία της χώρας με την γραμμή του κατευνασμού του «κακού γείτονα» και της συνεκμετάλλευσης χρεώνεται με το έργο της φιλανδοποίησης της χώρας: Μια χώρα που αναγκάζεται να υποχωρεί και να απεμπολεί κυριαρχικά της δικαιώματα υπό την απειλή των όπλων και του πολέμου από έναν ισχυρότερο γείτονα-αντίπαλο.
Τώρα η επίσημη γραμμή διατυπώνεται όχι ευθέως αλλά δια της σιωπής και της απόκρυψης τι έγινε στο Καστελλόριζο πριν λίγες μέρες στην κοινή άσκηση Τουρκίας-ΗΠΑ. Το νέο δόγμα είναι «δεν μας παίρνει να αντιδράσουμε σε οτιδήποτε». Που είναι η κλιμάκωση του παλαιού «δεν θα ρίξουμε λάδι στην φωτιά».
Στις 2 Ιανουαρίου ο τούρκος υπουργός εξωτερικών δήλωσε: «Προειδοποιούμε την Ελλάδα. Έχετε ένα κακομαθημένο παιδί. Έτσι λένε τον υπουργό Άμυνας, τον λένε “το κακομαθημένο μας παιδί”. Προσέχετε το κακομαθημένο σας παιδί για να μην ξεφύγει κανένα ατύχημα από τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας μας. Αυτό το υπενθυμίζουμε. Αυτή στην πραγματικότητα είναι μια πολύ φιλική προειδοποίηση.»
Καμιά σοβαρή αντίδραση. Όλα στο βωμό του μικροπολιτικού παιχνιδιού. Πόσους έχουμε σίγουρους να ψηφίσουν, τι λένε οι δημοσκοπήσεις, τι κόλπο να κάνουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό ή το άλλο.
Κι ο κακός γείτονας τα σταθμίζει όλα. Ποιο είναι το φρόνημα του ελληνικού λαού. Πως πάνε οι σχέσεις με τα Σκόπια και τα Τίρανα. Αν έχουμε πολιτική κρίση ή όχι εσωτερικά. Ποια η κατάσταση στο στράτευμα. Που είναι τα αδύνατα σημεία. Όλα. Γιατί έχει στρατηγική και ενεργητική πολιτική.
Μ. Α.