Αρχική πολιτική Η πανδημία κάτω από το χαλί… του τουρισμού

Η πανδημία κάτω από το χαλί… του τουρισμού

Με 30 χιλιάδες καταγεγραμμένα, και εκτιμήσεις για πάνω από 50 χιλιάδες πραγματικά, νέα ημερήσια κρούσματα, το νέο κύμα του κορωνοϊού, και συγκεκριμένα των πιο μεταδοτικών παραλλαγών Ο4 και Ο5, εκτιμάτε πως θα κορυφωθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου στη χώρα μας. Η τάση αυτή σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι παγκόσμια, με την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες δύο βδομάδες να αγγίζει το 30%, και την Ευρώπη να βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου κύματος.

Στη χώρα μας, η κυβέρνηση, σάλπισε το –προς ώρας– τέλος της πανδημίας, ήδη βδομάδες πριν την έναρξη της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν. Και μπορεί αυτή η απόφαση να ήταν ευκαιρία απόσυρσης μιας σειράς παράλογων κοινωνικών περιορισμών (πιστοποιητικά κ.ά.), την ίδια στιγμή όμως συνοδεύτηκε από την πλήρη χαλάρωση των μέτρων εισόδου (μη υποχρεωτική καραντίνα σε θετικούς στον covid τουρίστες), επιβάρυνε ιδιαίτερα τις τουριστικές περιοχές (κυρίως νησιά του Αιγαίου), χωρίς να παρθούν τοπικά μέτρα ενίσχυσης του συστήματος υγείας. Και τώρα πέφτουν από τα σύννεφα, με τίτλους όπως «στο κόκκινο η Μύκονος», και συζητάνε για τυχόν έκτακτα μέτρα, που όμως είναι αδύνατο να παρθούν εν μέσω τουριστικής σεζόν.

Την ίδια στιγμή, με το βλέμμα στραμμένο στον Σεπτέμβριο, άνοιξε η πλατφόρμα για την δεύτερη ενισχυτική (4η συνολικά) δόση εμβολιασμού, εν μέσω μιας βαβέλ αντικρουόμενων πληροφοριών, για το αν αφορά μόνο ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες, ή το σύνολο του πληθυσμού άνω των 30 ετών. Και κάπως έτσι, πολύ επιστημονικά, έχουμε δηλώσεις του στυλ «ας κάνουν την ενισχυτική δόση, δεν θα πάθουν τίποτα» ή «δεν έχουμε επαρκή δεδομένα, αλλά ανοίξαμε την πλατφόρμα για όλους άνω των 30 ετών, γιατί υπήρχε κόσμος που μας το ζητούσε». Με τις φαρμακευτικές να δηλώνουν πως θα μπορούν να προσφέρουν εμβόλια εστιασμένα στις τρέχουσες υποπαραλλαγές, το νωρίτερο έως τον Οκτώβριο, οι χώρες που έχουν επιλέξει ως μοναδικό μέσο προστασίας τον εμβολιασμό, έχοντας υπογράψει συμβόλαια μαμούθ με τις εν λόγω φαρμακευτικές, είναι βέβαιο πως θα αναγκαστούν να κινηθούν για ακόμη μια φορά, στο περίπου, με σκευάσματα, που δεν σταματούν την μετάλλαξη Όμικρον πόσο μάλλον τις νέες υποπαραλλαγές αυτής.

Το μικρό διάλειμμα «ελευθερίας» του καλοκαιριού, μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε εκ νέου εφιάλτη κοινωνικών καταναγκασμών. Ας μην ξεχνάμε πως τα μέτρα κοινωνικού ελέγχου, με πρόσχημα την πανδημία, όπως τα πιστοποιητικά και οι διαχωρισμοί των πολιτών, ο ασφυκτικός έλεγχος στο δημόσιο χώρο και η τηλε-ζωή, δεν καταργήθηκαν αλλά έχουν απλά ανασταλεί. Παραμένουν στο οπλοστάσιο ενός κράτους, που έχει δείξει πως λίγο νοιάζεται για την υγεία των πολιτών. Ειδικά το φετινό φθινόπωρο, με την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό, την φτωχοποίηση να βαράνε κόκκινο, είναι πολύ πιθανό να δούμε μια σειρά μέτρα και εργαλεία που «νομιμοποιήθηκαν» λόγω της πανδημικής έκτακτης ανάγκης, και «καθαγιάστηκαν» με τις ευλογίες του ορθολογισμού και της επιστήμης, να αξιοποιούνται, με ή χωρίς «πράσινες» ή «υγειονομικές» προφάσεις, ως κατ’ εξοχήν εργαλεία καταστολής της κοινωνίας.

Σε ομηρία οι υγειονομικοί σε αναστολή

Ενώ ο ιός φαίνεται να μην κάνει διακρίσεις σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, μια σειρά καταναγκασμών και διαχωρισμών σε βάρος των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας παραμένουν. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, οι υγειονομικοί, που παραμένουν στην ομηρία της αναστολής εργασίας, επί της ουσίας άνεργοι και χωρίς εισόδημα για σχεδόν ένα χρόνο, χαρακτηρισμένοι από επίσημα χείλη ως «ψεκ» και «υπεύθυνοι για την εξάπλωση της πανδημίας», με τον υπουργό κ. Πλεύρη να δηλώνει εκβιαστικά «ότι δεν επιστρέφουν είναι καθαρά δική τους επιλογή, να πάνε να εμβολιαστούν για να επιστρέψουν». Και σαν να μην έφτανε αυτό, όταν αποφασίζουν να αγωνιστούν για τα δικαιώματα τους, να αντιμετωπίζουν καταστολή και συλλήψεις, όπως συνέβη πριν λίγες μέρες με 38 εξ’ αυτών, που «τόλμησαν» να διαμαρτυρηθούν έξω από την πρωθυπουργική κατοικία.

 

Σχόλια

Exit mobile version