Παρά τις προσπάθειες που έγιναν να μην δοθεί μεγάλη σημασία στην άφιξη της Μέρκελ. ανήμερα της εθνικής εορτής του «Όχι» και κατ’ επέκταση του αγώνα ενάντια στη γερμανική κατοχή-λεηλασία της χώρας στα χρόνια 41-45 (όταν έγινε η αποχώρησή τους και από την Κρήτη). υπάρχει η γενική εντύπωση ότι από πλευράς κυβέρνησης και του υπόλοιπου πολιτικού κόσμου, υποβαθμίστηκε ο εορτασμός του «Όχι». Τα «Όχι» των λαών δεν αρέσουν στους ισχυρούς της Γης και θέλουν να σβηστούν από τη συνείδηση λαών και εθνών.
Κατ’ αρχάς δεν έπρεπε να έρθει η Μέρκελ ανήμερα στην εθνική γιορτή. Λίγο περισσότερο τακτ δεν θα έβλαπτε. Δεύτερον, έγιναν πολλές προσπάθειες να συνδυαστεί η πανδημία με την ακύρωση πολλών μαθητικών παρελάσεων, την ώρα που οι μαθητές μπορεί να στοιβάζονται κατά 25 και 29 σε μία τάξη κάθε μέρα και να θεωρείται ότι αν συμμετείχαν στην παρέλαση θα αυξάνονταν τα κρούσματα. Ακόμα περισσότερο κυκλοφόρησαν φήμες για αναβολή ακόμα και της στρατιωτικής παρέλασης ως κίνηση συμμετοχής στο εθνικό πένθος για την κ. Φώφη Γεννηματά. Η πρόταση αποσύρθηκε γρήγορα. Όλα αυτά κατέστησαν την εθνική γιορτή ως την πλέον άνευρη και υποτονική από όσες γνωρίσαμε ίσαμε σήμερα.
Κανένας Έλληνας επίσημος δεν τόλμησε να θέσει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων στην Α. Μέρκελ. Και αυτό είναι η μεγαλύτερη ντροπή
Ακόμα περισσότερο τα καλά λόγια στις προσφωνήσεις και δηλώσεις των Μέρκελ-Μητσοτάκη και Μέρκελ-Σακελλαροπούλου και οι ελάχιστες μπηχτές που ακούστηκαν κινήθηκαν σε έναν υποτελή και κάπως ραγιάδικο τόνο από ελληνικής πλευράς προς την κ. Μέρκελ. Η ίδια δήλωσε ότι καταλαβαίνει ότι πίκρανε και πίεσε τους Έλληνες στο παρελθόν αλλά αυτό ήταν για το καλό μας.
Κανένας Έλληνας επίσημος δεν τόλμησε να της θέσει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Και αυτό είναι η μεγαλύτερη ντροπή.
Άνγκελα Μέρκελ έφα:
«Οι σχέσεις Γερμανίας-Ελλάδας ήταν αρκετά ζωντανές θα έλεγα. Οι δυσκολίες ήταν δεδομένες όταν επρόκειτο για τη σταθερότητα του ευρώ και εγώ προσωπικά είχα απόλυτη επίγνωση για την υπερβολική επιβάρυνση που σήμαινε αυτό και την πρόκληση που σήμαινε αυτό για τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Καταφέραμε στο τέλος να βρούμε μια κοινή πορεία, έναν κοινό βηματισμό για να μείνει η Ελλάδα μέλος της Ε.Ε.».
Της χρωστάμε βαθύτατη ευγνωμοσύνη, σαν ταπεινοί υπήκοοι του φέουδού της…
Η κοτσάνα του κ. Μητσοτάκη
Στις από κοινού δηλώσεις τους ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην 16ετή θητεία της κ. Μέρκελ στα ηνία της Γερμανίας και της Ευρώπης ξεκινώντας με την φράση «ως ο όγδοος Έλληνας Πρωθυπουργός που συναντά την αγαπητή Άνγκελα». Δεν σκέφτηκε καθόλου τι σημαίνει αυτό το όγδοος στη σειρά απέναντι στον ηγεμόνα της Ευρώπης. Η Ελλάδα άλλαξε οκτώ πρωθυπουργούς μέσα στα χρόνια αυτά, πρωθυπουργούς μιας χρήσης. Τι τις θέλει τις αριθμήσεις ο Κυριάκος; Αλήθεια πώς να αισθάνεται η Μαντάμ Μέρκελ για το πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας;