Η 70ή συνάντηση της ετήσιας ιδιωτικής συνόδου των 130 μελών της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ πραγματοποιήθηκε από τις 30 Μαΐου μέχρι τις 2 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο Eurostars Suites Mirasierra στη Μαδρίτη της Ισπανίας. Πρόκειται για τη «Λέσχη» που σκοπό έχει την «προώθηση του διαλόγου μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής», που λειτουργεί κεκλισμένων των θυρών και δεν ανακοινώνονται ποτέ τα όσα συζητιούνται. Οι θεματολογίες και οι κατάλογοι των συμμετεχόντων δίνονται στη δημοσιότητα. Συνήθως λαμβάνουν μέρος ισχυροί πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες και λειτουργεί ως κολυμβήθρα εμβάπτισης προσώπων που προορίζονται να διαδραματίσουν σοβαρό ρόλο στις χώρες τους είτε σαν πρωθυπουργοί και υπουργοί, είτε ως διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Στη φετινή συνεδρία του ευαγούς ιδρύματος Μπίλντερμπεργκ είχαν προσκληθεί η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς και ο πρόεδρος του ομίλου ΤΙΤΑΝ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος – όλοι τους δεν συμμετέχουν για πρώτη φορά.

Σε παλιότερες συναντήσεις της «Λέσχης» έχουν παραβρεθεί, μεταξύ άλλων, από ελληνικής πλευράς ο: Αλογοσκούφης Γεώργιος (2005, 2006, 2007, 2008,2009), Αράπογλου Τάκης (2009) – πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου, Αργυρός Στυλιανός (1993) – πρόεδρος των Ελλήνων Βιομηχάνων, Βερεμής Θάνος (1993, 1999) – καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και πρόεδρος τού ΕΛΙΑΜΕΠ, Βερεμής Μάρκος (2022) – πρόεδρος της Upstream, Δαυίδ Γεώργιος – πρόεδρος της Coca-Cola 3Ε (ισόβιο μέλος της λέσχης), Διαμαντοπούλου Άννα (2004, 2005, 2007, 2008, 2009) – πρώην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κοινωνικές υποθέσεις, πρώην υπουργός Παιδείας, Καραμανλής Κώστας (1998) όταν ήταν αρχηγός της Ν.Δ., Καρράς Κωνσταντίνος (1993, 1994, 1995, 1996, 1997) – διευθυντής επιχειρήσεων και εφοπλιστής, Κυριακόπουλος Οδυσσέας (2009) – πρόεδρος και μέλος του συμβουλίου και των θυγατρικών εταιριών του S&B Group, Κωστόπουλος Ιωάννης (1993) – πρόεδρος στην Τράπεζα Πίστεως, Λιβανός Γεώργιος (1993) – εφοπλιστής, Μητσοτάκης Κωνσταντίνος (1993) – πρωθυπουργός, Μπακογιάννη Ντόρα (2003, 2009) – Δήμαρχος Αθηνών, υπουργός Εξωτερικών, Παπακωνσταντίνου Γεώργιος (2010, 2011) – υπουργός Οικονομίας, Παπαλεξόπουλος Δημήτριος (1993, 2008, 2009, 2018, 2019, 2022, 2023, 2024) – διευθυντής στην εταιρεία ΤΙΤΑΝ Τσιμέντα Α.Ε. και πρόεδρος του ΣΕΒ, Παπανδρέου Γεώργιος (1995, 1998, 2000, 2005), Παπαχελάς Αλέξης (2002, 2008, 2009, 2022, 2024) – δημοσιογράφος, Πιερρακάκης Κυριάκος (2022) – υπουργός Παιδείας, Περατικός Μιχαήλ (1993) – εφοπλιστής και πρόεδρος στην Pegasus Ocean Services, Στουρνάρας Ιωάννης (2009) – διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Σχοινάς Μαργαρίτης (2022) – αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Τσουκάλης Λουκάς (2003, 2006, 2009, 2010, 2011) – πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Χαρδούβελης Γκίκας (2011) – οικονομικός σύμβουλος του Ομίλου της Eurobank, Κυριάκος Μητσοτάκης (2016, 2018), Νίκη Κεραμέως (2019, 2024) – υπουργός Εσωτερικών.

Τι συζητήθηκε

Στην 70ή συνάντηση, όπως κάθε χρόνο, οι συμμετέχοντες ορκίστηκαν εχεμύθεια, και δεσμεύτηκαν ότι δεν θα αποκαλύψουν την ταυτότητα, την ιδιότητα ή την τοποθέτηση οποιουδήποτε άλλου συμμετέχοντα, και γενικά τίποτα από όσα διαμείφθηκαν στο «οχυρό» της Λέσχης. Γενικά τα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν με τη «δέουσα» διακριτικότητα τη συνάντηση, αλλά φέτος υπήρξε λίγο μεγαλύτερη κάλυψη από άλλες χρονιές λόγω της επετείου των 70 χρόνων αλλά και επειδή για πρώτη φορά δεν συμμετείχε ο Χένρυ Κίσινγκερ, λόγω του θανάτου του. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η «Λέσχη» συνεδριάζει σε ετήσια βάση, συνήθως σε μια πόλη της Ευρώπης και μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια στην Βόρεια Αμερική.

Φέτος οι συζητήσεις είχαν την εξής θεματολογία:

  • Κατάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης
  • Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης
  • Μεταβαλλόμενα Πρόσωπα της Βιολογίας
  • Κλίμα
  • Το Μέλλον του Πολέμου
  • Το Γεωπολιτικό Τοπίο
  • Οι οικονομικές προκλήσεις της Ευρώπης
  • Οι οικονομικές προκλήσεις των ΗΠΑ
  • Το πολιτικό τοπίο των ΗΠΑ
  • Η Ουκρανία και ο κόσμος
  • Μέση Ανατολή
  • Κίνα
  • Ρωσία

Όπως καταλαβαίνουμε οι συζητήσεις περιλαμβάνουν όλα τα φλέγοντα και σοβαρά ζητήματα της εποχής μας. Και σε αυτές τις «ζυμώσεις» λαμβάνονται αποφάσεις για τις κατευθυντήριες γραμμές που θα ακολουθηθούν σε όλα αυτά τα κρίσιμα θέματα, από τους εκπροσώπους των ελίτ του δυτικού κόσμου που συμμετέχουν.

Ποιοι συμμετείχαν

Από μεριάς επιχειρηματικού κόσμου είχαμε τη συμμετοχή πολλών διευθυνόντων συμβούλων, ιδρυτών και προέδρων δεκάδων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και επενδυτικών κεφαλαίων σε διεθνές επίπεδο όπως οι Μουσάφα Σουλειμάν (Microsoft IA), Μάρεϊ Αχινκλος (BP), Άλμπερτ Μπουρλά (Pfizer), Τζέην Φρείζερ (Citigroup), Στείσι Αμπράμς (Sage), Ρότζερ Αλτμαν (Evercore), Κολμ Κέλεχερ (UBS), Κάσια Κιέλι (Warner Bros), Μαικλ Ο’ Λίρι (Raynair),Πατρίκ Πουαγιανέ (TotalEnergies), Γουάλ Σάουαν (Shell), Μάρκο Αλβέρα (zhero.net ) κ.ά.

Από πλευράς πολιτικών προσώπων παρευρέθηκαν ο Φινλανδός πρόεδρος, Αλεξάντερ Στούμπο, ο Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας –σήμερα πρόεδρος της Goldman Sachs International–, η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι και ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας και υποψήφιος για γ.γ. του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν και ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ.

Ακόμα συμμετείχαν ο νυν γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, η Νάντια Καλβίνο, προέδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ο Πασκάλ Ντόναχιου, προέδρος του Eurogroup και του προέδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι, ο Διευθυντής Τεχνολογίας και Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Ταρούν Σάμπρα, ο Καναδός υπουργός Καινοτομίας, Φρανσουά Φιλίπ Σαμπέιν. η διευθύντρια της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών, Τζιν Ιστέρλι, ο Αλεξάντερ Γκάμπουεφ, διευθυντής του Προγράμματος Ρωσίας και Ασίας-Ειρηνικού στο Carnegie Moscow Center, ο συντονιστής του ΟΗΕ για την Ανθρωπιστική και Ανασυγκρότηση για τη Γάζα, Ζίγκριντ Κάααγκ και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρι Κουλέμπα.

Μεγάλη εκπροσώπηση είχε η Ισπανία λόγω ότι ήταν η χώρα που φιλολένησε τη συνάντηση, και από την οποία πήραν μέρος 10 προσκεκλημένοι, όπως ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες , ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πάμπλο Χερνάντες ντε Κος, η πρόεδρος της Banco Santander, Ανά Μποτίν.


Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ

Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ ιδρύθηκε το 1954 και η έδρα της είναι στην πόλη Λέιντεν της Ολλανδίας. Η αρχική διάσκεψη Μπίλντερμπεργκ πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Μπίλντερμπεργκ, κοντά στο Άρνεμ της Ολλανδίας, από τις 29 Μαΐου έως τις 31 Μαΐου 1954. Η «Λέσχη» συνεδριάζει κάθε χρόνο σε πολυτελή ξενοδοχεία και θέρετρα σε όλο τον κόσμο –συνήθως στην Ευρώπη– και μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τον Καναδά

Σύμφωνα με την ιστορική καταγραφή της «Λέσχης», η πρώτη συνάντηση προτάθηκε από τον εξόριστο Πολωνό πολιτικό σύμβουλο Τζότζεφ Ρέτινγκερ. Ανησυχώντας για τον αντιαμερικανισμό που προκαλούσε το Σχέδιο Μάρσαλ στην Ευρώπη, πρότεινε μια διεθνή διάσκεψη, κατά την οποία οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών και των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να συγκεντρωθούν και να συνεδριάσουν, με στόχο την προώθηση της κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης. Μεταξύ των καλεσμένων τότε ήταν ο Ολλανδός πρίγκιπας Μπέρναρντ, ο οποίος αποφάσισε να προωθήσει την ιδέα και ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ, ο οποίος χρηματοδότησε τη συνάντηση. Η ιδέα ήταν ότι οι καλεσμένοι θα ήταν δύο από κάθε χώρα: ένας συντηρητικός και ο άλλος προοδευτικός.

Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ είναι από τότε ένα φόρουμ των ελίτ του δυτικού κόσμου που «ζυμώνει» κατευθυντήριες πολιτικές γραμμές για τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν το σύστημα. Διατηρεί τον κανόνα ότι όσοι συμμετέχουν είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες που λαμβάνουν, αλλά η ταυτότητα του ομιλητή ή οποιουδήποτε άλλου συμμετέχοντος, δεν μπορεί να αποκαλυφθεί. Επίσης υπάρχει μόνο μια γενική θεματολογία, στις διαδικασίες της δεν προτείνονται ψηφίσματα, δεν εκδίδονται δηλώσεις πολιτικής και προφανώς δεν υπάρχει δημοσιογραφική κάλυψη.


Και «Μπλε Οικονομία»

Το τελευταίο διάστημα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός έχει ξεκινήσει μια σειρά συζητήσεων με θέμα τη «Μπλε Οικονομία». Μετά την «Πράσινη Οικονομία» που φέρνει κέρδη αντί να προστατεύει τη φύση, έχουμε και τη «Μπλε Οικονομία» που θέλει να «σώσει» τα θαλάσσια οικοσυστήματα μας.

Μάλιστα στις συζητήσεις οι ελίτ λένε ότι: «η γαλάζια οικονομία στοχεύει στην αξιοποίηση των πόρων των ωκεανών δίκαια και βιώσιμα, προστατεύοντας τη θαλάσσια ζωή για όλους. Είναι αναγκαίο να εξερευνηθούν οι προοπτικές των ειδικών για τον συνδυασμό δίκαιης πρόσβασης, ανθεκτικότητας στο κλίμα και λύσεων αιχμής για μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία.»

Όπως καταλαβαίνετε, προετοιμάζεται νέος κύκλος λεηλασίας του φυσικού περιβάλλοντος και ειδικά των θαλασσών και των πλούτων τους. Κάτι που μπορεί να φέρει και περισσότερα προβλήματα στην Ελλάδα, πέρα από τα συνήθη, λόγω της εθελοδουλίας του ελληνικού πολιτικού συστήματος στις σχέσεις του με την Τουρκία, αφού το θέμα των ΑΟΖ θα έρθει πιο επιτακτικά στη γεωπολιτική επικαιρότητα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!