Κινητοποιήσεις γιατρών για τα δεδουλευμένα και την υπεράσπιση του ΕΣΥ. Ρεπορτάζ: Κατερίνα Παγουλάτου.

Πανδημία» επισχέσεων εργασίας στα νοσοκομεία της χώρας: Από την Κρήτη μέχρι τις Σέρρες και από την Καλαμάτα μέχρι τα Δωδεκάνησα, οι νοσοκομειακοί γιατροί βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, με βασικό αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών και την τήρηση της συλλογικής σύμβασής τους. Τα περισσότερα νοσοκομεία χρωστούν δεδουλευμένα από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ δεν είναι λίγα τα περιφερειακά ιδρύματα, όπου καταγράφονται οφειλές από τον Οκτώβριο του 2009 ή ακόμα και από τον Αύγουστο του 2009 (Ηγουμενίτσα, Αίγιο κ.ά.)!

 

Η περικοπή από το υπουργείο Υγείας 75 εκατ. ευρώ, μόνο από τις πιστώσεις του πρώτου διμήνου του 2010 για τις εφημερίες, σημαίνει πρακτικά ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί θα μείνουν απλήρωτοι σε σημαντικό ποσοστό των δεδουλευμένων τους (Γενάρης, Φλεβάρης), χωρίς να γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι για το υπόλοιπο του έτους. Ακόμη, η δέσμευση της υπουργού για πλήρη καταβολή των οφειλών του 2009 δεν εφαρμόζεται στην πράξη, καθώς σε νοσοκομεία, που πληρώθηκαν οι εφημερίες Δεκεμβρίου, οι αποδοχές καταβλήθηκαν μειωμένες.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη μείωση κατά 30% του εισοδήματος των νοσοκομειακών από τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης της αμοιβής των εφημεριών, ξεχείλισαν το ποτήρι. Μαζικότατες γενικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις και μεγάλα ποσοστά συμμετοχής στην επίσχεση είναι η γενική εικόνα σε όλα τα νοσοκομεία, παρά τις πιέσεις να «βγουν» τα προγράμματα των εφημεριών.

 

Σε κίνδυνο το ΕΣΥ

«Η δημόσια υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω της κυβερνητικής πολιτικής», υπογραμμίζει η Όλγα Κοσμοπούλου, εκπρόσωπος της συνέλευσης του Γενικού Κρατικού Νίκαιας και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ. Η Όλγα Κοσμοπούλου σημειώνει ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας περιλαμβάνει δραστική μείωση των κονδυλίων για την υγεία και περικοπές στους εφημερεύοντες. «Όταν “κόβεις” ένα γιατρό από μια απογευματινή εφημερία, θα οδηγήσεις σε θανάτους», λέει χαρακτηριστικά. Κατά την άποψή της, όλες οι περικοπές έχουν «ταξικό προσανατολισμό» και θα πλήξουν τα λαϊκά στρώματα. Την ίδια στιγμή, το εφημεριακό «κραχ» είναι ήδη πραγματικότητα, λόγω της καταστρατήγησης της ΣΣΕ από την πρώην και τη νυν κυβέρνηση, που προέβλεπε 2.000 προσλήψεις την 1/7/2009 και άλλες 2.500 για το 2010. «Δεν θα δεχτούμε την κατάρρευση του ΕΣΥ. Για τους μισθοσυντήρητους γιατρούς η δημόσια και δωρεάν υγεία είναι θέμα αρχής», λέει ο γενικός γραμματέας της ΕΙΝΑ, Κώστας Γιαννάκενας, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την επισφαλή λειτουργία των νοσοκομείων.

 

Σύλληψη δύο γιατρών στη Λευκάδα

Τη σύλληψη των δύο αναισθησιολόγων του νοσοκομείου Λευκάδας, που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, διέταξε χθες (26/3) ο εισαγγελέας. Οι γιατροί συνελήφθηκαν στο νοσοκομείο(!) ενώ κάλυπταν επείγοντα περιστατικά, έπειτα από καταγγελία συγγενών ασθενή για μη πραγματοποίηση χειρουργείου, το οποίο κρίθηκε μη έκτακτο, όπως λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Ηπείρου Τάκης Νικολόπουλος.  Ο κ. Νικολόπουλος τονίζει ότι «δεν μπορεί τα νοσοκομεία να λειτουργούν με το φιλότιμο και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών» που καταλήγουν «να αντιμετωπίζονται σαν κοινοί κακοποιοί». «Αν μέναμε στο γράμμα του νόμου, τα νοσοκομεία έπρεπε να είχαν κλείσει προ πολλού», συμπληρώνει, επιρρίπτοντας ευθύνες για τη γενικότερη κατάσταση στο υπουργείο. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η σύλληψη των γιατρών άφησε «ακάλυπτο» το νοσοκομείο, κατηγορώντας επίσης «τύποις συναδέλφους», όπως λέει, για «υποκίνηση του περιστατικού». Να σημειωθεί ότι οι γιατροί παραπέμφθηκαν στον πταισματοδίκη και αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ η  Ένωση Ιατρών Ηπείρου πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στον εισαγγελέα. Το συγκεκριμένο περιστατικό αποτελεί την κορύφωση της προσπάθειας τρομοκράτησης των γιατρών που βρίσκονται σε επίσχεση, από διοικήσεις αλλά και διευθυντές κλινικών, όπως καταγγέλλουν πολλές Ενώσεις Ιατρών. Μάλιστα, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας απέστειλε εξώδικο προς την 6η Υγειονομική Περιφέρεια (Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιόνιων Νήσων) για γνωμοδότηση που απέστειλε προς όλα τα νοσοκομεία της αρμοδιότητάς της, σύμφωνα με την οποία η μη συμμόρφωση στο «εντέλλεσθε» είναι «πειθαρχικό παράπτωμα» για τους ειδικευμένους και συνιστά «λόγο καταγγελίας συμβάσεως» για τους ειδικευόμενους.

 

Χρήστος Παπαστεργίου: Θέμα πολιτικής βούλησης  το μέλλον του ΕΣΥ

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Χρήστος Παπαστεργίου, μίλησε στο Δρόμο για τις κινητοποιήσεις των γιατρών, τις επικρίσεις που ακούγονται από κυβερνητικά χείλη, αλλά και για το μέλλον του ΕΣΥ, το οποίο –όπως επισημαίνει- είναι θέμα πολιτικής βούλησης.

 

Οι γιατροί στη Βόρεια Ελλάδα συμμετέχουν μαζικά στην επίσχεση εργασίας. Ποιο είναι το κλίμα στους συναδέλφους σας;

Το 70-75% των γιατρών της Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε επίσχεση. Αν συνυπολογίσουμε ότι για ένα γιατρό τα μέτρα της κυβέρνησης σημαίνουν απώλειες 4.500-5.000 ευρώ το χρόνο, είναι μεγάλη η αδικία, μεγάλη η επιβάρυνση. Κάτι που δημιουργεί αισθήματα οργής και, επομένως, διεκδίκησης.

 

Πώς απαντάτε στις απόψεις ότι οι κινητοποιήσεις θέτουν σε κίνδυνο το σύστημα υγείας και τους ασθενείς;

Κανείς δεν έχει κινδυνεύσει από τις επισχέσεις. Όλα τα επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται όπως πρέπει. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να απαγορεύσει στους γιατρούς να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, και μάλιστα δεδουλευμένα από απλήρωτη εργασία, νύχτες, Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, το Πάσχα που έρχεται.

 

Ποιο είναι το μέλλον του ΕΣΥ, έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση;

Το μέλλον του ΕΣΥ το περιέγραψε ο πρωθυπουργός προεκλογικά, όταν είπε ότι ο τομέας της υγείας πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Αν η πολιτεία θέλει το ΕΣΥ πρώτη προτεραιότητα, πρέπει να κάνει προσλήψεις, να δημιουργήσει πρωτοβάθμια περίθαλψη, να καλύψει τα κενά σε υποδομές, να πατάξει το «μαύρο» χρήμα αλλά και το χρήμα που από το δημόσιο πηγαίνει στον ιδιωτικό τομέα. Με ισχυρή πολιτική βούληση αυτά μπορεί να γίνουν, ώστε να αποφέρουν στο κράτος, αλλά και –κυρίως– ώστε οι πολίτες να έχουν υψηλή ποιότητα υγείας. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης.

 

Δημήτρης Βαρνάβας: Η μαζικότερη κινητοποίηση της δεκαετίας

Για τη μαζικότερη κινητοποίηση της τελευταίας δεκαετίας στο χώρο των νοσοκομείων κάνει λόγο, μιλώντας στο Δρόμο, ο Δημήτρης Βαρνάβας, προεδρεύων της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), ο οποίος υπογραμμίζει ότι «το πλήγμα που θα επιφέρει στη δημόσια υγεία το Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι τελειωτικό».

 

Οι επισχέσεις εργασίας εξαπλώνονται…

Οι επισχέσεις εργασίας έχουν γενικευτεί σε όλη την Ελλάδα, με τη συμμετοχή των νοσοκομείων να είναι 100%. Είναι η μαζικότερη κινητοποίηση της τελευταίας δεκαετίας.

 

Επισχέσεις μέχρι την πλήρη καταβολή των δεδουλευμένων;

Αυτό είναι το γενικό αίτημα. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουμε ότι πρέπει να πληρωθούν σε αυτή τη χρονική συγκυρία και οι εφημερίες του Γενάρη, χωρίς περικοπές, για να θεωρήσουμε ότι η κυβέρνηση προχωράει σε μια κίνηση καλής θέλησης.

 

Τα αιτήματά σας αφορούν κι άλλες διεκδικήσεις. Με τις προσλήψεις που ψήφισε πέρσι η Βουλή, τι θα γίνει;

Η υπουργός είπε ότι θα προκηρυχθούν 915 θέσεις. Έχουμε βαρεθεί τις προκηρύξεις. Θέλουμε προσλήψεις. Υπάρχουν σωροί δικαιολογητικών προηγούμενων προκηρύξεων και δύο έγγραφα από το γενικό γραμματέα του υπουργείου προς τα νοσοκομεία να μην προχωρούν καμία διαδικασία πρόσληψης. Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί, αν οι προθέσεις είναι πραγματικές ή επικοινωνιακά τεχνάσματα. Μάλλον πρόκειται για το δεύτερο.

 

Οι περικοπές στη δημόσια υγεία είναι δραστικές. Με την κατάσταση να είναι ήδη οριακή στα νοσοκομεία, θα αντέξει το ΕΣΥ;

Το πλήγμα που θα επιφέρει στη δημόσια υγεία το Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι τελειωτικό. Η κυβέρνηση περικόπτει 1,4 δισ. από τα λειτουργικά έξοδα των νοσοκομείων. Περικόπτονται τα κονδύλια για τις εφημερίες, που είναι ο σκληρός πυρήνας του ΕΣΥ, γιατί εξυπηρετεί όλους τους πολίτες στην ώρα της ανάγκης και ιδιαίτερα τα φτωχά στρώματα. Στην τελευταία συνάντηση είπαμε στην υπουργό ότι «έτσι όπως πάτε, θα διώξετε κάθε έντιμο γιατρό από το ΕΣΥ και θα κρατήσετε τους φακελάκηδες και τους απατεώνες». Δεν θα μείνει τίμιος γιατρός, γιατί δεν θα έχει λόγο ύπαρξης σ’ ένα τέτοιο σύστημα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!