Η ελληνική Πολιτεία έδωσε τα διαπιστευτήριά της και στο μπάσκετ. Του Κώστα Παπαντωνίου. Η ελληνική παρωδία και το ρεσιτάλ λανθασμένων –ηθελημένων παρ’ όλα αυτά- πολίτικών επιλογών της ελληνικής κυβέρνησης δεν θα μπορούσε παρά να μεταφερθούν σε όλα τα μήκη και πλάτη της ελληνικής κοινωνίας, μεταξύ αυτών και στον αθλητισμό. 

Η πολιτεία έδωσε, για ακόμα μία φορά, τα διαπιστευτήρια της, με το χώρο του μπάσκετ να είναι ένα από τα πολλά «θύματα» της. Έναν χώρο που έχει αποτελέσει πολλάκις στο παρελθόν μία από τις λιγοστές –δυστυχώς- πηγές χαράς για τον μέσο Έλληνα. Παρόλα αυτά, ουδέποτε μπόρεσε να αποσπάσει τον στοιχειώδη σεβασμό της εκάστοτε κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο.

Με εξαίρεση την όμορφη από αγωνιστικής άποψης βιτρίνα Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, η… σπυριάρα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα που σε κάθε περίπτωση πρέπει να επιλυθούν. Κάθε χρόνο φυσικά οι υποσχέσεις ως είθισται σε τούτο τον τόπο ήταν πολλές. Οι πράξεις είναι όμως ανάλογα λίγες αν όχι ανύπαρκτες. Τα προβλήματα συσσωρεύτηκαν και φέτος έγινε το… μπαμ.
Η καλή ημέρα όπως λέει ο θυμόσοφος λαός φαίνεται από το πρωί… Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρεμιέρας του πρωταθλήματος, άπαντες, μηδενός εξαιρουμένου, παραδέχτηκαν πως το ελληνικό μπάσκετ βρίσκεται στην εντατική. Επειδή όμως παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις, λύσεις στον ορίζοντα δεν υπήρχαν, ο ΠΣΑΚ αποφάσισε να κηρύξει απεργία.
Η απόφαση του επικυρώθηκε από το 89,5 % των ελλήνων παικτών και η πρώτη αγωνιστική πήρε παράταση μίας εβδομάδας. Μία εξέλιξη, η οποία προκάλεσε την οργή των ΕΣΑΚΕ, ΕΟΚ και των διοικήσεων των περισσότερων ομάδων και κατ΄ επέκταση τις αντιδράσεις τους.
Μετά από συνάντηση που υπήρξε μεταξύ όλων των φορέων, η οποία χαρακτηρίστηκε άκαρπη από τον ΠΣΑΚ, αποφασίστηκε ανεξαρτήτως του τι αποφασίσουν οι Έλληνες αθλητές, το πρωτάθλημα να ξεκινήσει κανονικά και να μην πάρει νέα παράταση η έναρξη του.
Μία απόφαση όμως που, εκ του αποτελέσματος, αποδείχτηκε ανώφελη και κυρίως ντροπιαστική για το άθλημα. Στα περισσότερα παιχνίδια οι Έλληνες αθλητές ή δεν κατέβηκαν ή το έπραξαν δεχόμενοι πιέσεις προκειμένου να μην τιμωρηθεί η ομάδα τους. Όσοι αποπειράθηκαν, δε, να μην ξεκινήσουν οι αγώνες, όντας καθιστοί πάνω στο παρκέ, πήραν μία γεύση… καταστολής από δυνάμεις των ΜΑΤ.
«Είδαμε τις αστυνομικές δυνάμεις να βγάζουν έξω από το γήπεδο του μπάσκετ τους ίδιους τους παίκτες! Τους χούλιγκαν, όμως, δεν τους έβγαλαν ποτέ», ανέφερε σε ανακοίνωση του ο συνδικαλιστικός φορέας μετά τα όσα συνέβησαν σε ΟΑΚΑ, Ελληνικό, Καβάλα και Ιβανώφειο και ομολογουμένως δεν είχε άδικο.
Άλλωστε, γιατί από όλα θα έπρεπε να ντραπεί; Επειδή οι περισσότεροι Έλληνες παίκτες παραμένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη (κυρίως στην Α2); Επειδή δεν έχουν συμβόλαια, ένσημα και εργασιακά δικαιώματα; Επειδή οι περισσότερες ομάδες παίρνουν στο… και πέντε πιστοποιητικό συμμετοχής, χωρίς καν να πληρούν τις προϋποθέσεις; Επειδή η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού κάνει τα αδύνατα δυνατά για να κατεβεί κάθε ομάδα και ουσιαστικά ποτέ δεν προχωρά στον έλεγχο που απαιτείται; Επειδή οι παίκτες ηλικίας άνω των 30 δεν μπορούν να πάρουν μεταγραφή σε ομάδες της Β’ και Γ’ Εθνικής και μένουν άνεργοι;
Από την άλλη μεριά η απεργία αν και ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των μελών του ΠΣΑΚ, δεν στηρίχθηκε όπως πολλοί θα περίμεναν. Τα περισσότερα στελέχη του Δ.Σ παραιτήθηκαν, μετά την πρεμιέρα-φιάσκο, με τον Γιάννη Μπουρούση να κάνει την αρχή και τους συμπαίκτες του Σπανούλη, Παπαλουκά να αιτιολογούν την -απεργοσπαστική- στάση τους λέγοντας ότι «ποιος θα μας έδινε τους 2 βαθμούς μετά;» Για να μην παρεξηγηθούμε, ανάλογη στάση κράτησαν και οι παίκτες του Παναθηναϊκού. Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι πως ο ίδιος ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς δεν αναγνωρίζει ως υπαρκτό το ματς με την πεντάδα του ΠΑΟΚ. Ας μας εξηγήσει, λοιπόν, ο ΕΣΑΚΕ και η ΕΟΚ πώς μπορούμε να μιλάμε για ένα μη αλλοιωμένο πρωτάθλημα, τη στιγμή που οι ίδιοι οι συμμετέχοντες παραδέχονται ότι έγιναν μέρος ενός τσίρκου… Ο Ζοτς καλά τα είπε: «είμαστε όλοι ένοχοι».
Με αυτά και μ’ αυτά η απεργία λύθηκε. Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος υπέβαλε επίσης την παραίτηση του από την προεδρία του φορέα και τη θέση του πήρε ο Γιώργος Παυλίδης.
Λίγες ώρες αργότερα ο υφυπουργός Πολιτισμού και αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Νικητιάδης σε νέα συνάντηση με τους ΠΣΑΚ, ΕΣΑΚΕ και ΕΟΚ αποφάσισε τη δημιουργία μίας Επιτροπής με τη συμμετοχή όλων, η οποία κάθε Δευτέρα θα δίνει τις λύσεις στο πληγωμένο άθλημα. Το πώς ακριβώς θα επιτευχθεί αυτό είναι κάτι το οποίο δεν αναλύθηκε.
Το σίγουρο είναι όμως ότι επί της παρούσης το ελληνικό μπάσκετ εξακολουθεί να βρίσκεται σε κώμα παρά τα αντίθετα λεγόμενα του Γιώργου Βασιλακόπουλου. Αλλά να θυμίσουμε, πως μόνο αυτή την εβδομάδα η ΑΕΚ βρέθηκε στο… δρόμο λόγω του ότι δεν μπορούσε να καλύψει τα χρήματα για το κλειστό του Ελληνικού, οι αμερικανοί άρχισαν να κουνούν μαντήλι (Σιμς και Σάνον) και ο Ηρακλής τιμωρήθηκε με ποινή 2 αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών.
Όμορφα…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!