Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας
Ένα δικαστήριο την Τετάρτη αποφάσισε ότι η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace πρέπει να πληρώσει περισσότερα από 660 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στην εταιρεία πετρελαίου Energy Transfer με έδρα το Τέξας, τον κατασκευαστή του αγωγού Dakota Access (DAPL).
Το δικαστήριο της Μαντάν στη Βόρεια Ντακότα κατέληξε σε ετυμηγορία μετά από περίπου δύο ημέρες διαβουλεύσεων. Το αποτέλεσμα καταδίκασε την Greenpeace ως υπεύθυνη για για ενέργειες που έγιναν με σκοπό την αποτροπή της κατασκευής του αγωγού DAPL της Ντακότα πριν από σχεδόν μια δεκαετία .
Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί ένα εξαιρετικό νομικό πλήγμα για την Greenpeace, η οποία είχε προειδοποιήσει προηγουμένως ότι θα μπορούσε να αναγκαστεί να χρεοκοπήσει λόγω της υπόθεσης. Η περιβαλλοντική οργάνωση ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της ετυμηγορίας.
«Αυτή η υπόθεση θα πρέπει να ανησυχήσει τους πάντες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους απόψεις», δήλωσε η προσωρινή εκτελεστική διευθύντρια της Greenpeace των ΗΠΑ, Σούσμα Ράμαν, σε δήλωση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
«Είναι μέρος μιας ανανεωμένης προσπάθειας από εταιρείες να οπλίσουν τα δικαστήρια για να φιμώσουν κάθε διαφορετική άποψη. Όλοι θα πρέπει να ανησυχούμε για το μέλλον της Πρώτης Τροποποίησης και αγωγές όπως αυτή στοχεύουν στην καταστροφή των δικαιωμάτων μας για ειρηνικές διαμαρτυρίες και ελευθερία του λόγου», είπε η Ράμαν.
Η Greenpeace περιέγραψε την υπόθεση της Μεταφοράς Ενέργειας ως ξεκάθαρο παράδειγμα SLAPP (αρκτικόλεξο που σημαίνει “Στρατηγικές νομικές αγωγές ενάντια στη συμμετοχή του κοινού” αναφερόμενη σε μια αγωγή που αποσκοπούσε να καταστείλει οργανώσεις ακτιβιστών με νομικά έξοδα και αγωγές και τελικά να φιμώσει κάθε διαφωνία.
Η Energy Transfer από τη μεριά της ανακοίνωσε ότι η ετυμηγορία των ενόρκων ήταν μια «νίκη» για «Αμερικανούς που κατανοούν τη διαφορά μεταξύ του δικαιώματος στην ελευθερία του λόγου και της παραβίασης του νόμου», σύμφωνα με το Associated Press.
«Αν και είμαστε ευχαριστημένοι που η Greenpeace λογοδοτεί για τις ενέργειές της εναντίον μας, αυτή η νίκη είναι πραγματικά για τους κατοίκους του Μαντάν και σε ολόκληρη τη Βόρεια Ντακότα που έπρεπε να ζήσουν μέσα από την καθημερινή παρενόχληση και τις αναταραχές που προκαλούν οι διαδηλωτές που χρηματοδοτήθηκαν και εκπαιδεύτηκαν από την Greenpeace», πρόσθεσε η εταιρεία.
Πηγή: OT.gr
Ακόμα 128 δορυφόροι ανακαλύφθηκαν γύρω από τον Κρόνο
Ακόμα 128 δορυφόροι ανακαλύφθηκαν να γυροφέρνουν τον Κρόνο, διπλασιάζοντας το σύνολο στον εντυπωσιακό αριθμό των 274 φεγγαριών. Αυτό σημαίνει ότι ο Κρόνος διαθέτει σχεδόν τριπλάσιους δορυφόρους σε σχέση με τον μεγαλύτερο Δία, ο οποίος περιορίζεται στoυς 95, και περισσότερους από ό,τι όλοι οι άλλοι πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος μαζί.
Η τελευταία φουρνιά δορυφόρων ανακαλύφθηκε το 2023 από ερευνητές στην Ταϊβάν, τον Καναδά, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το γαλλοκαναδικό τηλεσκόπιο CFHT στη Χαβάη για να συγκεντρώσουν πολλαπλές λήψεις του Κρόνου.
Οι 128 δορυφόροι αναγνωρίστηκαν επίσημα από την Διεθνή Ένωση Αστρονομίας την περασμένη εβδομάδα. Η ανακάλυψη πρόκειται επίσης να δημοσιευτεί στο Research Notes of the American Astronomical Society.
Η ίδια ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Έντουαρντ Άστον του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής στη Σινική Ακαδημία της Ταϊβάν, είχε ανακαλύψει ακόμα 62 δορυφόρους του Κρόνου πριν από μερικά χρόνια.
«Γνωρίζοντας ότι πιθανότατα υπήρχαν ακόμα περισσότεροι δορυφόροι που περίμεναν να ανακαλυφθούν, επισκεφθήκαμε ξανά την ίδια περιοχή την ουρανού για τρεις συνεχόμενους μήνες το 2023. Και πράγματι, βρήκαμε ακόμα 128 δορυφόρους» δήλωσε ο Άστον.
Συγκριτικά με τη Σελήνη, η οποία έχει διάμετρο σχεδόν 4.000 χιλιομέτρων, οι 128 νέοι δορυφόροι είναι μικροσκοπικοί, με πλάτος μόλις λίγων χιλιομέτρων.
Πολλοί περιφέρονται μάλιστα «ανάποδα» γύρω από τον Κρόνο, κινούμενα στην αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με την περιστροφή του πλανήτη και τους μεγάλους δορυφόρους του πλανήτη όπως ο Τιτάνας.
Επίσης, πολλά μικρά φεγγάρια κινούνται σε ομάδες, από τις οποίες η μεγαλύτερη είναι η ομάδα Μουντιλφάρι με σχεδόν 100 δορυφόρους.
Αυτή η γειτνίαση μαρτυρά πως πρόκειται για σώματα κοινής προέλευσης, πιθανότατα θραύσματα που προέκυψαν από τη σύγκρουση μεγαλύτερων φεγγαριών του Κρόνου. Εναλλακτικά, μπορεί να πρόκειται για συντρίμμια μακρινών συγκρούσεων που κάποια στιγμή συνελήφθησαν από το βαρυτικό πεδίο του πλανήτη.
Στην περίπτωση της ομάδας Μουντιλφάρι, η σύγκρουση εκτιμάται ότι συνέβη πρόσφατα, πριν από περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια.
Τέτοιου είδους προσκρούσεις ίσως εξηγούν γιατί ο Κρόνος έχει τόσο μεγάλο αριθμό φεγγαριών, είπαν οι ερευνητές.
Ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου, ο Τιτάνας, ανακαλύφθηκε το 1655 από τον Κρίστιαν Χόιγκενς. Τις δεκαετίες που ακολούθησαν, ο Ζαν-Ντομινίκ Κασίνι ανακάλυψε τον Ιαπετό, την Ρέα, την Διόνη και την Τηθύ. Θα περνούσε σχεδόν ένας αιώνας πριν ο Ουίλιαμ Χέρσελ ανακάλυπτε τον Μίμα και τον Εγκέλαδο το 1789.
Πολλοί μικροί δορυφόροι έμεναν άγνωστοι μέχρι τις αποστολές Voyager και Cassini.
Νέοι δορυφόροι συνεχίζουν να εντοπίζονται γύρω από τον Δία, όπως φαίνεται όμως τα περιθώρια για νέες ανακαλύψεις στενεύουν.
Όπως σχολίασε ο Άστον, «με τη σημερινή τεχνολογία δεν πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο από ό,τι έχει ήδη γίνει για τα φεγγάρια του Δία, του Ουρανού και του Ποσειδώνα».
Το Starship θα μεταφέρει το ρομπότ Optimus στον Άρη το 2026
Ο Έλον Μασκ, ιδρυτής της SpaceX, δήλωσε ότι το διαστημόπλοιό του Starship προβλέπεται να εκτοξευτεί με προορισμό τον Άρη στα τέλη του 2026, μεταφέροντας το ανθρωποειδές ρομπότ Optimus, της Tesla. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αν όλα πάνε καλά θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τρία με πέντε χρόνια αργότερα οι προσεδαφίσεις ανθρώπων στον Άρη.
«Το Starship αναχωρεί για τον Άρη στα τέλη της επόμενης χρονιάς, μεταφέροντας το Optimus. Αν πάνε καλά οι προσεδαφίσεις αυτές, τότε προσεδαφίσεις ανθρώπων θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ήδη από το 2029, αν και το 2031 δείχνει πιο πιθανό», ανέφερε σε μήνυμα στο μέσο του κοινωνικής δικτύωσης X ο πολυδισεκατομμυριούχος και στενός σύμβουλος του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Μασκ δήλωσε στους επενδυτές σε τηλεδιάσκεψη τον περασμένο Απρίλιο ότι αναμένει ότι ο Optimus θα είναι σε θέση να εκτελεί εργασίες μέχρι το τέλος του 2024.
Τον Νοέμβριο, το Reuters επικαλέστηκε πηγές που έλεγαν ότι το όνειρο του Μασκ να μεταφέρει ανθρώπους στον Άρη θα γίνει μεγαλύτερη εθνική προτεραιότητα υπό τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σηματοδοτώντας μεγάλες αλλαγές για το πρόγραμμα της NASA για το φεγγάρι και μια ώθηση για τη SpaceX.
Το Starship είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική επιχείρηση δορυφορικών εκτοξεύσεων της SpaceX, έναν τομέα στον οποίο κυριαρχεί σήμερα με το μερικώς επαναχρησιμοποιήσιμο Falcon 9, καθώς και για τις φιλοδοξίες του Musk να αποικίσει τον Άρη.
Επέστρεψαν οι αστροναύτες που είχαν αποκλειστεί στον ΔΔΣ
Επειτα από εννέα μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (), αντί για οκτώ ημέρες που είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει η παραμονή τους, οι αμερικανοί αστροναύτες Μπουτς Γουίλμορ και Σάνι Γουίλιαμς επέστρεψαν στη Γη.
Η κάψουλα της SpaceX που τους έφερε πίσω, μαζί με τον αμερικανό αστροναύτη Νικ Χέιγκ και τον ρώσο κοσμοναύτη Αλεξάντρ Γκορμπούνοφ προσθαλασσώθηκε χωρίς απρόοπτα στ’ ανοικτά των ακτών της Φλόριντας λίγο πριν τις 6 το απόγευμα της Τρίτης (τοπική ώρα· τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη προς Τετάρτη ώρα Ελλάδας).
Ο Μπουτς Γουίλμορ και η Σάνι Γουίλιαμς έφθασαν στον ΔΔΣ τον Ιούνιο, με σκάφος Starliner της Boeing. Υποτίθεται πως θα παρέμεναν εκεί για οκτώ ημέρες, όμως τεχνικά προβλήματα ανάγκασαν την αμερικανική διαστημική υπηρεσία ν’ αλλάξει τα σχέδιά της.
Τα τεχνικά προβλήματα του Starliner υποχρέωσαν τη NASA ν’ απευθυνθεί στην εταιρία SpaceX του Ελον Μασκ. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η NASA και η SpaceX έστειλαν στο διάστημα δύο αστροναύτες αντί για τέσσερις, όπως είχε προβλεφθεί αρχικά, προκειμένου ν’ αφήσουν ελεύθερες θέσεις για τον Γουίλμορ και τη Γουίλιαμς στην επιστροφή.
Οι τελευταίοι περίμεναν την επόμενη αλλαγή πληρώματος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, η οποία είχε προβλεφθεί αρχικά για τον Φεβρουάριο και στη συνέχεια μετατέθηκε για τα μέσα Μαρτίου, προκειμένου να εγκαταλείψουν το διαστημικό εργαστήριο.
Πηγή: ΑΠΕ