Σημαντικές εξελίξεις λαμβάνουν χώρα τους τελευταίους μήνες στη Δυτική Αφρική, πολλές χώρες της οποίας παρέμειναν ως νεοαποικίες υπό τον έλεγχο του Παρισιού. Ο γαλλικός στρατός, που αλώνιζε στην περιοχή με το πρόσχημα της καταπολέμησης των τζιχαντιστών, αναγκάζεται σε αλλεπάλληλες «συμπτύξεις». Ταυτόχρονα, νέοι επίδοξοι κοσμοκράτορες (Κίνα και Ρωσία) αμφισβητούν όλο και πιο ανοιχτά τη Δυτική κυριαρχία στη Μαύρη Ήπειρο. Τελευταίο επεισόδιο είναι η απόφαση της κυβέρνησης της πολύπαθης Μπουρκίνα Φάσο να ζητήσει από τη Γαλλία την αποχώρηση των γαλλικών ειδικών δυνάμεων από την επικράτειά της.
Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία είχε δώσει την εντολή για τη δολοφονία του προοδευτικού προέδρου Τομά Σανκαρά το 1987*. Ακολούθησε η 27χρονη δικτατορία του Μπλεζ Κομπαορέ, ανδρείκελου του Παρισιού, που ανατράπηκε από λαϊκή εξέγερση το 2014, ενώ τον επόμενο χρόνο η λαϊκή αντίσταση οδήγησε σε αποτυχία νέο φιλογαλλικό πραξικόπημα. Τελικά το Παρίσι κατάφερε τον Ιανουάριο 2022 να εγκαταστήσει στην εξουσία τον αντισυνταγματάρχη Νταμιμπά, ανακτώντας έτσι τον πλήρη έλεγχο της Μπουρκίνα Φάσο. Τον περασμένο Οκτώβριο όμως ο Νταμιμπά ανατράπηκε από νέο πραξικόπημα νεαρών αξιωματικών, το οποίο υποστηρίχθηκε και με μαζικές διαδηλώσεις από λαϊκά στρώματα, αφού υποσχέθηκε αγώνα ενάντια στη διαφθορά, την ξένη εξάρτηση και τους τζιχαντιστές.
Έτσι σχηματίστηκε η κυβέρνηση υπό τον Ιμπραΐμ Τραορέ, που τώρα ζητά την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων. Η απόφαση υποστηρίζεται από κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα: οι διαδηλωτές κατηγορούν την πρώην αποικιακή δύναμη για καταλήστευση της χώρας τους και τον γαλλικό στρατό για «συμπαιγνία» με τους τζιχαντιστές. Το νέο στοιχείο είναι ότι στις τωρινές διαδηλώσεις εμφανίζονται και ρωσικές και κινεζικές σημαίες – υποδηλώνοντας υποστήριξη σε μια διαφαινόμενη γεωπολιτική μεταστροφή της κυβέρνησης Τραορέ. Και επιβεβαιώνοντας ότι η Μαύρη Ήπειρος μετατρέπεται σε ένα ακόμη πεδίο βίαιης αντιπαράθεσης της Δύσης με τους στρατηγικούς αντιπάλους της.
Ε.Φ.
* «Η Χώρα των Έντιμων Ανθρώπων δεν ξεχνά» (φύλλο 561).