Με απεργίες οι εργαζόμενοι βάζουν φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία

ρεπορταζ: Γιώργος Κατερίνης

Μπορεί η ΦΑΓΕ να έκλεισε το 2009 με δηλωμένα κέρδη 2,66 εκατ. ευρώ, δεν παύει όμως να επικαλείται το «σκόπελο» της κρίσης και να απολύει. Μια μέρα μετά την προηγούμενη πανεργατική απεργία, προχώρησε σε συνολικά 22 απολύσεις εργαζομένων, φροντίζοντας να εξαντλήσει το όριο που της δίνει η μέχρι τώρα νομοθεσία σπάζοντας τις απολύσεις σε δυο μήνες -30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου. Συνολικά από τον περασμένο Νοέμβριο έχει προχωρήσει σε 85 απολύσεις. Δεν δίστασαν να απολύσουν και ενεργούς συνδικαλιστές και συγκεκριμένα ένα μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής του σωματείου και αναπληρωματικά μέλη της διοίκησης.
Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν άμεσα με 24ωρη απεργία και με νέα 48ωρη στις 8 και 9 Ιουλίου. Η παραγωγή νέκρωσε, τα φορτηγά δεν βγήκαν για διανομή, οι εργαζόμενοι περιφρούρησαν την απεργία. «Οι απολύσεις έγιναν στα πλαίσια της επικαλούμενης κρίσης και γιατί έχει πέσει η κίνηση στην αγορά», μας λέει ο Παναγιώτης Ανωγιάτης, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΦΑΓΕ Α.Ε. «Για να διατηρηθούν τα κέρδη της επιχείρησης γίνονται οι αντίστοιχες περικοπές. Στη συνάντηση που είχαμε το σωματείο και η Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών, η εργοδοσία μας είπε ότι θα συνεχιστούν οι απολύσεις για όσο χρειαστεί μέχρι να ξεπεράσει τον σκόπελο. Το σίγουρο είναι ότι έχουν σκοπό να διασφαλίσουν τα κέρδη τους και να ανοίξει ο δρόμος για να περάσουν τα μέτρα που παράγονται με το νέο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης».
Ακόμα και για τις απολύσεις συνδικαλιστών δεν υπήρξε καμιά δέσμευση και, μάλιστα, προκλητικά ειπώθηκε στους εκπροσώπους των σωματείων «να ασκήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμα». «Λες και θέλαμε την άδειά τους για να το ασκήσουμε», μας λέει ο Π. Ανωγιάτης. Φυσικά, οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι δεν αποδέχονται τις αισχρές δικαιολογίες και μετά από συνέλευση αποφάσισαν να αντιδράσουν με απεργία και αίτημα την επαναπρόσληψη των απολυμένων και όχι άλλες απολύσεις.

Απολύονται
οι «λιγότερο χρήσιμοι»
Η ΦΑΓΕ είναι μέλος ενός πολυεθνικού πλέον ομίλου, με διάφορες δραστηριότητες και επιχειρήσεις στο χώρο των τροφίμων (ΕΒΓΑ, ELBISCO κ.λπ.), εργοστάσια και εγκαταστάσεις στο εξωτερικό (μέχρι και στις ΗΠΑ διαθέτει μονάδα), επενδυτικές δραστηριότητες μέχρι και στην Κίνα. Η ίδια περηφανεύεται ότι το ένα στα τρία γιαούρτια που πωλούνται στην Ελλάδα είναι ΦΑΓΕ. Οι τζίροι που πραγματοποιεί τεράστιοι, καθώς και οι εξαγορές που έχει κάνει τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή, λοιπόν, η εταιρία επικαλείται την κρίση και απολύει εργαζόμενους για να διατηρήσει τη… θέση της στην αγορά.
Ο Αναστάσιος Πήλικας δούλευε 18 χρόνια στην εταιρία ως βοηθός στη διανομή, μέχρι που του ανακοινώθηκε η απόλυσή του. «Η αιτιολογία ήταν ότι είμαι λιγότερο χρήσιμος. Την ίδια στιγμή δεν βγαίνουν οι διανομές και κόβουν άδειες του προσωπικού», δηλώνει στο Δρόμο. Για τον ίδιο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλα αυτά είναι προσχήματα: «Επικαλούνται την κρίση, αλλά πιστεύω ότι πάνε να αλλάξουν τα εργασιακά, που έχουμε κερδίσει με αίμα όλα αυτά τα χρόνια. Θα τα αλλάξουν για να ξεκινήσουμε πάλι από το μηδέν –χωρίς ασφάλιση, χωρίς σύνταξη. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για εργασία, αλλά το κάνουν να φαίνεται ότι δεν υπάρχει ανάγκη.
Τις διανομές τις έχουν κάνει μικτές, με αποτέλεσμα να μην βγαίνουν. Για να παραδόσεις σε ένα μαγαζί πρέπει να κάνεις μισή ώρα. Η πόρτα του φορτηγού μένει ανοικτή ενώ η θερμοκρασία φθάνει 40 βαθμούς το καλοκαίρι. Δεν επιτρέπεται να μένει τόση ώρα η πόρτα ανοικτή και το ξέρουν.
Η δουλειά δεν βγαίνει γιατί δεν μπορείς να έχεις το νου σου σε 150 διαφορετικούς κωδικούς προϊόντων. Πριν μπορούσες να κάνεις τη δουλειά σου και να έχεις και καλύτερες πωλήσεις. Δηλαδή, μόνοι τους δημιουργούν αυτή την κατάσταση».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!