Πληθαίνουν οι δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών και αξιωματούχων που κάνουν λόγο για την ανάγκη προετοιμασίας της Ε.Ε. αλλά και των πολιτών των χωρών της για τη διεξαγωγή πολέμου. Έπειτα από τον Σ. Μισέλ που είχε δηλώσει πριν μερικές εβδομάδες ότι «αν η Ευρώπη θέλει ειρήνη πρέπει να προετοιμάζεται για πόλεμο», σειρά παίρνουν τώρα ο Ζ. Μπορέλ και ο Ντ. Τουσκ. Ο πρώτος, σε συνέντευξή του, κάλεσε «την Ευρώπη να προετοιμαστεί για έναν πόλεμο πλήρους κλίματος» καθώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο για την επόμενη περίοδο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερες δαπάνες σε πολεμικούς εξοπλισμούς.
Την σκυτάλη έπειτα πήρε και ο Ντ. Τουσκ ο οποίος πήγε ένα βήμα παραπέρα και έκανε λόγο «για την άφιξη μιας νέας πολεμικής εποχής που αλλάζει εντελώς τα δεδομένα». Στη συνέχεια πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να ξοδευτούν όσο το δυνατό περισσότερα χρήματα ώστε να δοθεί νέο πολεμικό υλικό στην Ουκρανία ενώ και αυτός με τη σειρά του τόνισε την ανάγκη οι χώρες να αυξήσουν τις δαπάνες τους σε πολεμικό εξοπλισμό ανεξαρτήτως της κατάστασης ασφαλείας τους.
Με λίγα λόγια οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. όχι απλώς δεν επιδιώκουν τη διασφάλιση της ειρήνης προσπαθώντας να λάβει τέλος ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά αντίθετα κάνουν ό,τι μπορούν για να συνεχιστεί! Άλλωστε και ο ίδιος ο Ντ. Τουσκ έκανε λόγο για την κρισιμότητα των επόμενων δύο ετών σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, δίνοντας νέο ορίζοντα παράτασης για τον πόλεμο. Φαίνεται πως το προσωπικό της Ε.Ε. ξεχνά πως η βασική υπόσχεση από τη σύσταση της ένωσης ήταν η εξασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας και όχι η συμμετοχή σε αλλεπάλληλους πολέμους υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, που πιθανόν να έχουν ανυπολόγιστο κόστος για όλη την ήπειρο. Όσο για την ευημερία και αυτή πάει περίπατο υπό το βάρος της πολεμικής οικονομίας και των υπέρογκων εξοπλιστικών. Αυτό είναι το πλαίσιο που τίθεται για την πορεία της Ε.Ε. λίγο πριν τις ευρωεκλογές, χωρίς όμως να απασχολεί και ιδιαίτερα τους μετέχοντες –ειδικά στην Ελλάδα–, ίσως γιατί τυγχάνει πλήρους αποδοχής.
Ι.Κ.