της Καίτη Μυλωνά*
Η Ευρώπη απαρνιέται τις όποιες αξίες της είχαν απομείνει και απροσχημάτιστα μετατρέπεται σε πολεμική οικονομία. Αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνονται δύο διαδικασίες που εξυφαίνονται εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Η μία διαδικασία αφορά στην «διπλή απορρύθμιση» της Ε.Ε. Η δεύτερη αφορά στην πλήρη πρόσβαση των αμυντικών βιομηχανιών της Ε.Ε. στην χρηματοδότηση. Αυτές οι δύο διαδικασίες συνδέονται και λειτουργούν συμπληρωματικά, από τη μια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απορρυθμίζει την ενιαία αγορά και μειώνει την ανταγωνιστικότητα των μΜΕ, απελευθερώνοντας έτσι κονδύλια και από την άλλη παρέχει πλήρη πρόσβαση στις αμυντικές βιομηχανίες ως προς την χρηματοδότηση της Ε.Ε., ενώ διευκολύνει και τις συγχωνεύσεις τους.
Διπλή Απορρύθμιση – Double Deregulation
Σημαίνει:
- Την επιβολή της απορρύθμισης της ενιαίας αγοράς μετά από 30 χρόνια λειτουργίας της, μέσω της νομοθεσίας, που επηρεάζει τον ρυθμιστικό χώρο των εθνικών κυβερνήσεων και των δήμων
- Την ανακοίνωση για την ανταγωνιστικότητα, που πλήττει την ανταγωνιστικότητα των μΜΕ
Για να επιτευχθεί αυτό παρουσιάστηκαν τον Ιούλιο οι πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της Προέδρου της Commission που περιλάμβαναν πολλές πρωτοβουλίες απορρύθμισης, όπως:
– Έναν αντιπρόεδρο για την «απλούστευση», ο οποίος θα «ελέγξει με υπερβάλλοντα ζήλο ολόκληρο το κεκτημένο της Ε.Ε.»
– «Έλεγχοι για τις μΜΕ και την ανταγωνιστικότητα»
– Την επιβολή της ενιαίας αγοράς που θα αποτελέσει μέρος των διαδικασιών «κράτους δικαίου».
Οι οργανώσεις της ΚτΠ έχουν στείλει Ανοιχτή Επιστολή στους αρμόδιους Επιτρόπους, στην οποία καταγγέλλουν το γεγονός της διπλής απορρύθμισης και ζητούν την αναβαθμολόγηση της ενιαίας αγοράς και του συστήματος επιβολής της με στόχο την προστασία του δημοκρατικού χώρου, των δημόσιων αρχών και την υποστήριξη της οικολογικής και κοινωνικής μετάβασης της Ευρώπης. Επιπλέον, οργανώνουν τηλεδιασκέψεις για την ανάλυση της κατάστασης και με ζητούμενο τι μπορεί να γίνει για να αποτρέψουμε τις μεταρρυθμίσεις της Ε.Ε. για την απορρύθμιση, που σκοπό έχουν να ανατρέψουν τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα και να εμποδίσουν τη μελλοντική πρόοδο.
Χρηματοδότηση της αμυντικής βιομηχανίας
Ο Ντράγκι στις 4 Σεπτεμβρίου παρουσιάζει στους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών μελών στην Ε.Ε. την έκθεσή του σχετικά με το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.
«Οι ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον αμυντικό τομέα χρειάζονται πλήρη πρόσβαση στα χρήματα της Ε.Ε., καθώς η απειλή της Ρωσίας “στοιχειώνει” την Γηραιά Ήπειρο», υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico.
Σύμφωνα με το σχέδιο της έκθεσης για την ανταγωνιστικότητα που συνέταξε ο Ντράγκι, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται με αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, οι αμυντικές εταιρείες της ηπείρου θα πρέπει να έχουν πλήρη πρόσβαση στα χρήματα της Ε.Ε., ενώ οι συγχωνεύσεις δεν θα πρέπει να εμποδίζονται, ανεξάρτητα από τις ανησυχίες για τον ανταγωνισμό.
Ο Ντράγκι αποδέχθηκε την ανάγκη για δράση για το κλίμα. Ωστόσο, το ενδιαφέρον του επικεντρώθηκε αποκλειστικά στις οικονομικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις της απαλλαγής από τον άνθρακα και όχι στον μετριασμό των περιβαλλοντικών ή ανθρώπινων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ενώ δεν αναφέρεται ούτε μία φορά στη «φύση» ή στο περιβάλλον. Από την πλευρά της, η Φον ντερ Λάιεν, η οποία ανέθεσε την έκθεση στον Ντράγκι, επέμεινε στην ομιλία της στο κοινοβούλιο της Ε.Ε. τον Ιούλιο στην επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας «με ρεαλισμό».
Και οι πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της Προέδρου της Commission και η έκθεση του κ. Ντράγκι καθυστέρησαν να παρουσιαστούν προκειμένου να προηγηθούν οι ευρωεκλογές και να μπορέσει το ΕΛΚ και η κ. Φον ντερ Λάϊεν να κάνουν τις συμμαχίες τους για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Υ.Γ.: Η παρουσίαση της πολυαναμενόμενης έκθεσης του Μάριο Ντράγκι για το μέλλον της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης σε αξιωματούχους της ΕΕ την Τετάρτη (4 Ιουλίου) ήταν φτωχή σε λεπτομέρειες και προτάσεις πολιτικής, σύμφωνα με διπλωμάτες και ευρωβουλευτές της ΕΕ- με την επικεφαλής της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να δηλώνει ότι δεν έχει ακόμη πρόσβαση στο πλήρες έγγραφο. Αρκετά απογοητευτικό, δεν διατυπώθηκαν συγκεκριμένες συστάσεις, μίλησε με «πολύ γενικούς» όρους για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία, δεν έθιξε πιο αμφιλεγόμενα θέματα, η ενημέρωση του Ντράγκι ήταν «αρκετά ασαφής», ήταν κάποια από τα σχόλια που ακούστηκαν από τους συμμετέχοντες. Την ερχόμενη εβδομάδα 11 Σεπτεμβρίου, αναμένεται η παρουσίαση στην Commission.
* Η Καίτη Μυλωνάς είναι εκπρόσωπος των Φίλων της Φύσης στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ευρωπαϊκός Συνασπισμός για τη Δικαιοσύνη στο Εμπόριο (ETJC)