Ελεύθεροι και οι 11 ανήλικοι στη Λάρισα.

Η απόφαση της πλήρους αθώωσης των 9 εκ των 11 ανήλικων κατηγορουμένων της Λάρισας ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη μετά και την κατακραυγή και την κοινωνική αντίδραση που προκάλεσε η «ευφάνταστη» κρίση ενός εισαγγελέα με υπερβάλλοντα ζήλο. Οι καταδίκες των δύο από τους 11 αφορούσαν τα αδικήματα της έκρηξης και της διακεκριμένης φθοράς και ήταν εφέσιμες οπότε αφέθηκαν ελεύθεροι. Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν στοιχειοθετήθηκαν οι κατηγορίες περί «σύστασης τρομοκρατικής – εγκληματικής οργάνωσης» με τις οποίες είχαν παραπεμφθεί στο πλαίσιο του τρομονόμου.
Οι γονείς και οι συνήγοροι των παιδιών που κατηγορήθηκαν δήλωσαν πως η απόφαση αποτελεί «κόλαφο» για τον τρομονόμο, όχι μόνον εκείνο που ίσχυε τη μέρα της σύλληψής τους αλλά και τον αναθεωρημένο που ισχύει ως σήμερα και βάζει στο στόχαστρο κάθε κοινωνική αντίδραση και κάθε αντιπαράθεση με το σύστημα.
Ένα σύστημα του οποίου οι αντοχές δοκιμάστηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης, όπως αναφέρει σε γραπτή της δήλωσή της η κ. Αρετή Σκουνάκη, συνήγορος υπεράσπισης μίας (εκ των αθωωθέντων) ανήλικης μαθήτριας, τονίζοντας πως η δίκη αυτή υπήρξε η σοβαρότερη θεσμική εκτροπή των τελευταίων ετών. «Η δίκη αυτή επιβεβαίωσε με τον πιο δραματικό τρόπο τους φόβους όλων εκείνων που αντέδρασαν και αντιδρούν στην ψήφιση των τρομονόμων. Απέδειξε ότι στόχοι της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας δεν είναι οι δήθεν ένοπλες ομάδες, αλλά κάθε μαζικό, μαχητικό, κοινωνικό κίνημα και άρα κάθε αγωνιζόμενος που κατεβαίνει στο δρόμο, αντιδρά, διαμαρτύρεται, διεκδικεί και αμφισβητεί. Πριν απ’ όλα όμως κατέδειξε ότι δίπλα στον κρατικό αυταρχισμό αναπτύσσεται κι ένας ιδιόμορφος ρατσισμός απέναντι στη νεολαία και το κίνημά της, για τα οποία φαίνεται να καθιερώνεται πλέον ένα μόνιμο τεκμήριο υποψίας, ενώ οι ποινικές δίκες μετατρέπονται σε αιχμηρότατο πολιτικό εργαλείο», αναφέρει στη δήλωσή της η κ. Σκουνάκη.
Ο δικηγόρος Παύλος Μαουσίδης, που υπερασπίστηκε κάποια από τα παιδιά, μιλά στο Δρόμο για μια ακροαματική διαδικασία που δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολίας για τη σαθρότητα του κατηγορητηρίου. «Ήταν παροιμιώδεις οι αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσαν οι αστυνομικοί με τις καρμπόν καταθέσεις τους» λέει χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση πάντως, εκείνο που μένει είναι ο τρομονόμος που βρίσκεται εκεί για να θυμίζει πως όταν χρειαστεί υπάρχουν τα «εργαλεία» για να αντιμετωπιστεί η επόμενη κοινωνική αντίδραση.

Μάριος Διονέλλης
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!