του Γιώργου Κυριακού

 

Ο Μακρόν πρότεινε τη δημιουργίας μιας «Πολιτικής Ευρωπαϊκής Κοινότητας», στο κενό της αποτυχίας της διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια – τα οποία παραμένουν στην αναμονή, με χρέωση στις οικονομίες τους και υπό την πίεση των Τρίτων Παραγόντων που τις χρηματοδοτούν. Ταυτόχρονα στήριξε τις νέες αιτήσεις ένταξης στην Ε.Ε. (από Μολδαβία, Γεωργία, Ουκρανία), αλλά και τον ενεργό ρόλο της Βρετανίας στη σύγκρουση Δύσης-Ρωσίας (με στόχο την απόσπαση του Λονδίνου από την Ουάσιγκτον), απομακρυνόμενος έτσι από τον ρόλο του «διαμεσολαβητή» στην ουκρανική σύρραξη. Τέλος, ως πρόεδρος της Ε.Ε. (μέχρι και τον Ιούνιο) έστειλε στη Σόφια κείμενο εγγύησης τήρησης των βουλγαρικών όρων για την άρση του βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε.

Η πολιτική κρίσΣκη στη νέα βουλγαρική Μπανανία βρήκε τον μάστορά της στο πρόσωπο του Μακρόν, και τον παραγιό της στον εξωνημένο πρώην πρωθυπουργό και πάλαι ποτέ επίδοξο εκβουλγαριστή των Σκοπιανών Μπορίσοφ; Πιθανόν – αρκεί να εγκριθούν οι βουλγαρικοί όροι από τα Σκόπια, όπου όμως η αντιπολίτευση  διαδηλώνει ζητώντας πρόωρες εκλογές. Απομένει να δούμε αν η χωριστική διαδικασία του Μακρόν, που εργαλειοποίησε την προεδρία της Ε.Ε., θα ενισχύσει τη διεθνή εικόνα του Γάλλου προέδρου, που έχει φθαρεί και από την ήττα του στις κάλπες.

 

ΠΑΝΤΩΣ ήταν ο Αλβανός πρωθυπουργός Ράμα που προκάλεσε την τελευταία πολιτική ένταση στα Σκόπια, αποκαλώντας «για αστείο» αυτή τη χώρα «Δυτική Βουλγαρία» (υπενθυμίζοντας έτσι την απειλή του 2017 για διαμελισμό). Ήταν η αφετηρία μιας σειράς επιλεκτικών κινήσεων ώστε να μοιάζει κι αυτός με εγγυητή σταθερότητας στην Πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια» (Αλβανία-Σερβία-Σκόπια). Ίσως το παράδειγμα των Πρεσπών να βρήκε τον τοπικό του ακόλουθο για τη διαμάχη Σερβίας-Κοσόβου…

Ο Ράμα εμφανίστηκε στην Ουκρανία ως πρωταγωνιστής των Δυτικών Βαλκανίων, με συνοδό τον Μαυροβούνιο συνάδελφό του Αμπάζοβιτς (που ήταν παρατηρητής στην τελευταία συνάντηση της Πρωτοβουλίας). Με ύφος διαμεσολαβητή ζήτησε «επιείκεια για τη Σερβία που περνά δύσκολες στιγμές» και αιτήθηκε ως κηδεμόνας των απανταχού Αλβανών την αναγνώριση του Κοσόβου. Επιπλέον:

1) Έκλεισε συμφωνία με τον Κοσοβάρο ομόλογό του Κούρτι για «εικονικά σύνορα», που καταργούν τους τελωνειακούς δασμούς και επιτρέπουν την ελεύθερη διάβαση για όλη την περίοδο του καλοκαιριού.

2) Δήλωσε ότι θα καταθέσει έκθεση στην Κομισιόν, με την οποία θα υπερασπίζεται τους ηγέτες του UCK στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κατηγορώντας τον Ελβετό εισηγητή Ντικ Μάρτι πως βρίσκεται «υπό ρωσική επιρροή».

Αναλαμβάνει ο Ράμα κηδεμόνας του Κοσόβου*; Μετατρέπει τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» σε «διαδικασία Τιράνων»; Ευρωπαίοι δηλώνουν ότι η Ρωσία «εισβάλλει» στην περιοχή διαμέσου Σερβίας, που έχει τον μεγαλύτερο στρατό, και την πιο σταθερή και ισχυρή οικονομία στα Δυτικά Βαλκάνια. Την ίδια στιγμή οι φυγόκεντρες τάσεις και οι ενδορρήξεις στην Ε.Ε. ενδυναμώνουν τις «διαδικασίες» ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, αλλά και τη ρωσική «διαδικασία», προς έναν άγνωστο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ως τώρα, χωρίς βαλκανικό αντίπαλο.

 

* Ο Ράμα έχει προσκαλέσει τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό Κούρτι να συμμετέχει στην Πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια», διευκρινίζοντας πως δεν πρόκειται για συμμαχία με τη Σερβία.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!