Στο κέντρο της φωτογραφίας, κάτω, ποζάρει ο «επενδυτής και φιλάνθρωπος» (έτσι τον παρουσιάζει η λίστα Forbes) Ζορζ Πάουλο Λέμαν, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Βραζιλίας. Με προσωπική περιουσία σχεδόν 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, διαθέτει τόσο πλούτο όσο και το φτωχότερο 48% των συμπατριωτών του – δηλαδή 100 εκατομμύρια άνθρωποι. Αριστερά του ο μεγαλοτραπεζίτης Γιόζεφ Ζάφρα, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στη Βραζιλία, με προσωπική περιουσία άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και δεξιά του ο τρίτος πλουσιότερος Βραζιλιάνος, ο μεγαλοεπιχειρηματίας Μαρσέλ Χέρμαν Τέλες, με κάτι λιγότερο από 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τι ενώνει αυτούς τους εκλεκτούς εκπροσώπους της αφρόκρεμας των ελίτ, πέρα από τα δισεκατομμύρια; Μα, φυσικά, οι αγώνες τους για τη… δημοκρατία. Και οι τρεις τους χρηματοδότησαν τους βουλευτές που ήταν αναγκαίοι για να ολοκληρωθεί το περσινό θεσμικό πραξικόπημα εναντίον της κεντροαριστερής προέδρου της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ. Και υποστήριξαν, μαζί με τις ΗΠΑ βέβαια, το φίδι που η ίδια η Ρούσεφ έτρεφε στον κόρφο της, παρά τις προειδοποιήσεις των κοινωνικών κινημάτων και της Αριστεράς: τον μέχρι τότε αντιπρόεδρο Μισέου Τεμέρ, που κατέλαβε πραξικοπηματικά τον προεδρικό θώκο.

Έκτοτε συνέβησαν πολλά. Ο ίδιος ο Τεμέρ κατηγορείται για εμπλοκή σε τεράστια σκάνδαλα δωροδοκίας από «επιχειρηματίες» (μεταξύ των οποίων και οι προαναφερθέντες) που εποφθαλμιούν δημόσιες επιχειρήσεις και τεράστιες εκτάσεις γης. Μαζί του κατηγορούνται 9 υπουργοί, καθώς και 77 βουλευτές. Κάπως έτσι βαδίζει η Βραζιλία προς τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου. Το Κόμμα Εργατών, με υποψήφιο πρόεδρο τον ιστορικό ηγέτη του και πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις, καθώς έχει πάρει αποστάσεις από την εν πολλοίς νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ρούσεφ, η οποία είχε αυξήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Σημαντικότερος αντίπαλός του θεωρείται ο ακροδεξιός και αντικομμουνιστής Ζαΐρ Μπολσονάρου, νοσταλγός της αιματοβαμμένης στρατιωτικής χούντας και –φυσικά– ακραίος νεοφιλελεύθερος και οπαδός των ΗΠΑ. Παρόλο που σε καμία δημοσκόπηση δεν συγκεντρώνει πάνω από 15-20% (σε μερικές τον ξεπερνά η υποψήφια των Πράσινων Μαρίνα Σίλβα), προωθείται από τα αντιδραστικά βραζιλιάνικα και διεθνή ΜΜΕ ως «ο ισχυρός άνδρας που έχει ανάγκη σήμερα η Βραζιλία». Αν με τον όρο Βραζιλία εννοούν τον κύριο Λέμαν και τους φίλους του, έχουν δίκιο. Στο κάτω-κάτω, είναι λαϊκισμός να έχουν γνώμη οι κουρελήδες.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!