«Η προθήκη αυτή είναι συμβολικά άδεια για να τοποθετηθούν όργανα του Πανεπιστημίου Σμύρνης που οργάνωσε ο Κ. Καραθεοδωρή και με κίνδυνο της ζωής του μετέφερε σε 38 κιβώτια στην Αθήνα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και είναι παραμελημένα στο υπόγειο της Σόλωνος 104.
Θεωρούμε πως αυτή η αίθουσα Σμύρνη του Μουσείου Καραθεοδωρή είναι ο φυσικός τους χώρος, γιατί το μουσείο είναι χώρος παιδείας που διδάσκει σε όλους.
Επιστρατέυουμε τις δυνάμεις του καθενός από εσάς, τους επισκέπτες και φίλους, που ως λαμπαδηδρόμοι θα μεταλαμπαδεύσετε το φως και τα μηνύματα που παραλαμβάνετε από το μουσείο σε όλο τον κόσμο.
Εκ του Δ.Σ.»
Πριν από λίγες μέρες βρέθηκα στη Κομοτηνή και είχα την τύχη να επισκεφθώ το Μουσείο Καραθεοδωρή, το οποίο στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτίριο της Τσανακλείου Αστικής Σχολής. Στο ίδιο κτίριο βρίσκεται το Παράρτημα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου της πόλης και η Δημοτική Βιβλιοθήκη.
Για την προσωπικότητα του μεγάλου Έλληνα μαθηματικού έχουμε γράψει στην εφημερίδα με αφορμή τα βιβλία του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη που μέσα από τη μελέτη, τη μυθοπλασία αλλά και το graphic novel μας έχει παρουσιάσει αναλυτικά τη ζωή και το έργο του.
Ωστόσο η επίσκεψη στο μουσείο, με εξαιρετική ξενάγηση και με τα σπάνια ντοκουμέντα που διαθέτει ήταν μια απολύτως διαφορετική εμπειρία. Φωτογραφίες οικογενειακές, επιστημονικές σημειώσεις, βιβλία, περιοδικά, αλληλογραφία, σπάνια ντοκουμέντα, όλα τοποθετημένα με τρόπο που να βοηθά μικρούς και μεγάλους να κατανοήσουν την πορεία της ζωής του.
Η πρώτη δυσάρεστη έκπληξη ήταν πως από το μεγάλο συγγραφικό / επιστημονικό του έργο που είναι γραμμένο στα γερμανικά δεν έχει μεταφραστεί απολύτως τίποτα! Μου φάνηκε τόσο αδιανόητο που ρωτούσα και ξαναρωτούσα μήπως δεν κατάλαβα καλά.
Ένας από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς όλων των εποχών να είναι Έλληνας και το έργο του να παραμένει απρόσιτο στους συμπατριώτες του.
Η δεύτερη δυσάρεστη έκπληξη ήταν η άδεια προθήκη στην αίθουσα όπου υπάρχει υλικό από την εποχή που είχε αναλάβει τη δημιουργία του Πανεπιστημίου της Σμύρνης. Είδα το έμβλημα πάνω σε δική του ιδέα και άλλα πολλά, μέχρι που έφτασα εκεί που δεν υπήρχε τίποτε άλλο εκτός από το σημείωμα του Δ.Σ. του Μουσείου που παραθέτω στην αρχή…
100 ολόκληρα χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, όλα όσα προστάτεψε με κίνδυνο της ζωής του βρίσκονται κλεισμένα σε ένα υπόγειο για λόγους που ούτε να φανταστώ δεν μπορώ.
Η κρατική αδιαφορία και αναλγησία σε όλο της το μεγαλείο.
Μια ελληνική πολιτεία που μένει «κουφή» στις εκκλήσεις να πάνε τα αντικείμενα αυτά –μεγάλης ιστορικής αξίας– στον φυσικό τους χώρο: Στο Μουσείο Καραθεοδωρή.
Το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Κομοτηνής, σε ένα κτίριο που συγκεντρώνει μαθητές και φοιτητές σε καθημερινή βάση, δέχεται επισκέψεις σχολείων, εκπαιδευτικών συγγραφέων, ανθρώπων του πολιτισμού…
Αδιανόητο ειδικά φέτος που υποτίθεται πως 100 χρόνια μετά την Καταστροφή φροντίζουμε αν κρατήσουμε ζωντανές τις μνήμες…
Ενώνω λοιπόν κι εγώ τη φωνή με όλους όσοι στηρίζουν το έργο του Μουσείου
Όπως γράφει ο μαθηματικός Αθανάσιος Λιπορδέζης, πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή, το μουσείο είναι ένας χώρος παιδείας «που έρχεται να καλύψει το έλλειμα της ύπαρξης του Καραθεοδωρή και των θεωρημάτων του από τα σχολικά εγχειρίδια. Έτσι δεκάδες σχολεία που επισκέπτονται κάθε χρόνο το μουσείο έχουν την ευκαιρία να μάθουν για το έργο και τα επιτεύγματα του μεγάλου Έλληνα μαθηματικού του 20ού αιώνα και να νοιώσουν περήφανοι οι μαθητές για αυτήν την υπέροχη κληρονομιά, η οποία αφ’ ενός τους ανήκει και αφ’ ετέρου είναι αδαπάνητος ο θησαυρός, οπότε έχουν την ευκαιρία να ωφεληθούν από την χρήση του. Πληροφορούμαστε διαρκώς πως τα παιδιά που επισκέπτονται το μουσείο εμπνέονται και δημιουργούν εκδηλώσεις για τον σπουδαίο Έλληνα μαθηματικό και κάνουν περήφανους τους δασκάλους τους και εμάς. Πραγματικά τα παιδιά γίνονται φορείς του πολιτισμού με αφετηρία τα μαθηματικά και τον Καραθεοδωρή…»
Περισσότερα: www.karatheodori.gr/index.php/museum