Ένα-ένα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ρίχνουν τις μάσκες και οχυρώνονται για να αντιμετωπίσουν τον «εσωτερικό εχθρό». Αν οι ευρωπαϊκές νομοθεσίες της προληπτικής αντεπανάστασης υιοθετούνταν από κάποιο «κράτος-παρία», ας πούμε την επάρατη Βενεζουέλα, θα είχε ξεσηκωθεί το σύμπαν να τις καταγγείλει ως μια ακόμη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απόδειξη του αντιδημοκρατικού χαρακτήρα του «καθεστώτος». Όταν όμως η ίδια η Ευρώπη ξεσκίζει ακόμη και το μεσαιωνικό Habeas Corpus, οι λαλίστατοι αμύντορες των «δυτικών αξιών» κοιτούν αλλού. Και μένουν μονάχα οι… ανατρεπτικοί να υπερασπίζονται τις βασικές αρχές της παλιάς καλής αστικής δημοκρατίας.
Έχει βέβαια προηγηθεί όλο το οπλοστάσιο των τρομονόμων, των τρομολιστών, των μαζικών παρακολουθήσεων κ.λπ., στα οποία πρωτοπόρησαν οι ΗΠΑ. Τώρα όμως φαίνεται ότι ήρθε ο καιρός να ξεπεραστούν τα… προηγμένα νομικά κατορθώματα της Ουάσιγκτον – τουλάχιστον από την Ισπανία, που (δεν) ντρέπεται για το φρανκικό παρελθόν της. Το ισπανικό πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, σάπιο ως το μεδούλι (η υπόθεση του «θαυματουργού» Ροδρίγο Ράτο, πρώην υπουργού Οικονομικών και πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, αποτελεί απλά την κορυφή του παγόβουνου), έχει νιώσει πολλές φορές την ανάσα της λαϊκής οργής στο σβέρκο του. Τώρα, θωρακίζεται. Από κοντά κι η «φιλελεύθερη» Γαλλία, το μοντέλο των απανταχού της γης ανθρωπιστών…
Ο νόμος-φίμωτρο
Η ονομασία του αντισυνταγματικού εκτρώματος που ήδη εγκρίθηκε από την ισπανική Βουλή και θα αρχίσει να ισχύει τον Ιούλιο, είναι πετυχημένη. Αυτός ο νόμος βασικά προσθέτει το χαρακτήρα της διοικητικής παράβασης σε μια σειρά ποινικά αδικήματα, που έχουν κυρίως να κάνουν με κάθε είδους κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες. Αυτό σημαίνει ότι, ανεξάρτητα από τυχόν ποινική δίωξη, θα επιβάλλονται άμεσα στον «παραβάτη» τα (εξοντωτικά) πρόστιμα του νέου νόμου. Το ύψος των προστίμων κυμαίνεται από 100 έως… 600.000 ευρώ, και οι «παραβάσεις» καλύπτουν κάθε πιθανή «παρανομία»: από τις άνευ αδείας διαδηλώσεις, ιδίως έξω από έδρες νομοθετικών οργάνων και κυβερνητικών υπηρεσιών, έως τη «διαμαρτυρία εντός ιδιωτικών ή δημόσιων κτιρίων».
Να σημειωθεί ότι η μνεία στα «ιδιωτικά κτίρια» κρίθηκε αναγκαία για να αντιμετωπιστούν π.χ. οι ακτιβιστές που παρεμποδίζουν τις κατ’ εντολή των τραπεζών εξώσεις οικογενειών από τα σπίτια τους! Τον ίδιο σκοπό εξάλλου υπηρετεί και η διάταξη που επιβάλλει βαριά πρόστιμα σε όποιον «παρεμποδίζει οποιαδήποτε αρχή, δημόσιο υπάλληλο ή δημόσιο οργανισμό κατά τη νόμιμη άσκηση των καθηκόντων τους». Ήταν πράγματι επείγον να μετατραπούν τα ποινικά αδικήματα σε διοικητικές παραβάσεις, δεδομένου ότι αρκετοί δικαστές αθώωναν ακτιβιστές – ή και μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας (π.χ. πυροσβέστες) που αρνούνταν να εκτελέσουν εξώσεις οικογενειών.
Πολλές ακόμη «παρανομίες» καλύπτονται από το νόμο-φίμωτρο, όπως η «αναρρίχηση σε μνημεία ή κτίρια»(!), αλλά και η «μη εξουσιοδοτημένη χρήση φωτογραφιών των μελών των Σωμάτων Ασφαλείας». Αυτή η τελευταία πρόβλεψη θα είναι επίσης πολύ χρήσιμη στο ισπανικό κράτος. Βάσει αυτής απαγορεύεται πλέον, για παράδειγμα, η ανάρτηση στο facebook μιας φωτογραφίας ΜΑΤατζήδων «επί τω έργω». Μια τέτοια «διοικητική παράβαση» επισύρει πρόστιμο έως και 30 χιλιάδες ευρώ – ξέχωρα η ποινική δίωξη! Ο αείμνηστος δικτάτορας Φράνκο σίγουρα γίνεται όλο και πιο περήφανος για την κληρονομιά που άφησε.
Να κι οι Γάλλοι…
Από κοντά και το λίκνο του Διαφωτισμού, και δη με «σοσιαλιστική» κυβέρνηση, η οποία προωθεί την ψήφιση ενός νόμου που θα επιτρέψει στις υπηρεσίες ασφαλείας την παρακολούθηση «ύποπτων δραστηριοτήτων» χωρίς δικαστικό ένταλμα. Φυσικά με ενθουσιώδη υποστήριξη της Ακροδεξιάς, της Δεξιάς, της Κεντροδεξιάς και πάει λέγοντας. Πλήρης δηλαδή η απομόνωση των… ύποπτων αριστερών –και λίγων Πράσινων– που κάτι ψελλίζουν για ευρωπαϊκές αξίες οι οποίες τσαλαπατιούνται, υπό τα περιγελαστικά βλέμματα της Λεπέν, του Σαρκοζί και του Ολάντ. Με πρόσχημα την καταπολέμηση των Τζιχαντιστών (ο πρώην αρχηγός των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών παραδέχτηκε σε συνέντευξή του στο TV5 ότι «ο νόμος θα έχει πολύ ευρύτερη στόχευση»…) λύνονται τα χέρια των κατασταλτικών αρχών, που δεν θα χρειάζεται πλέον να «ταλαιπωρούνται» από εισαγγελείς και δικαστές. Μεταξύ άλλων, θα επιτρέπεται χωρίς προηγούμενη δικαστική εντολή: α) Η παρακολούθηση τηλεφώνων και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. β) Η παγίδευση σπιτιών με μικρόφωνα και κάμερες. γ) Η τοποθέτηση σε υπολογιστές προγραμμάτων πλήρους καταγραφής κάθε πληκτρολόγησης.
Το μόνο παρήγορο σε όλα αυτά είναι ότι δείχνουν πόσο φοβούνται τους «πολίτες», και γι’ αυτό τους αποψιλώνουν πλέον και από τα τελευταία τους δικαιώματα. Έχουν δίκιο να τους φοβούνται!
Ερρίκος Φινάλης