Υποψίες συγκάλυψης σε μια υπόθεση με πολύπλευρες διαστάσεις
του Μάριου Διονέλλη
Πολιτικές διαστάσεις έλαβε η υπόθεση θανάτου ενός μικρού κοριτσιού στο Ηράκλειο, μετά από εγχείριση ρουτίνας στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Για τα ακριβή αίτια θανάτου του παιδιού αναμένεται περισσότερο φως από τις ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις που παραγγέλθηκαν μετά τη νεκροτομή, ωστόσο, στο διάστημα που μεσολάβησε από το τραγικό περιστατικό προέκυψαν υποψίες συγκάλυψης της όλης υπόθεσης.
Βασικό στοιχείο προς αυτή την κατεύθυνση είναι η διαφορά στις περιγραφές των δραματικών γεγονότων μεταξύ όσων καταθέτει ο πατέρας του παιδιού και όσων περιγράφονται στην επίσημη ανακοίνωση του Βενιζέλειου Νοσοκομείου. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση περιγράφεται πως το παιδί «ξύπνησε» μετά την επέμβαση και μετά από 5 λεπτά παρουσίασε σοβαρές επιπλοκές, ενώ ο πατέρας σε συνεχείς συνεντεύξεις του αναφέρει πως αυτή τη λεπτομέρεια την άκουσε από την τηλεόραση και πως σε εκείνον οι γιατροί έλεγαν συνεχώς πως προσπαθούν να την ξυπνήσουν αλλά δεν τα κατάφερναν. Η παραπάνω λεπτομέρεια ενδέχεται να αποβεί κρίσιμη για την απόδοση ευθυνών ως προς τη νάρκωση που έγινε στο παιδί.
Πολιτική διάσταση στην υπόθεση
Η πολιτική διάσταση δόθηκε από την αποκάλυψη της συγγένειας της αναισθησιολόγου που διενήργησε τη νάρκωση του παιδιού με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, αλλά και από το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση για τον θάνατο του παιδιού. Από την πλευρά του υπουργείου, πάντως, διαψεύδεται οποιαδήποτε παρέμβαση και τονίστηκε πως διενεργείται ήδη προκαταρκτική εξέταση στο νοσοκομείο από τα ευρήματα της οποίας θα εξαρτηθεί αν θα διαταχθεί ΕΔΕ.
Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, κατά το πρόσφατο παρελθόν, έχει διαπιστωθεί ανακριβής επίσημη περιγραφή ως προς την κατάσταση και άλλου ασθενούς και συγκεκριμένα του φιλάθλου Κώστα Κατσούλη, που τραυματίστηκε θανάσιμα μετά από επίθεση χούλιγκανς στο γήπεδο της Αλικαρνασσού. Τότε, η ανακοίνωση του Βενιζελείου μιλούσε για παθολογικά αίτια και για «ανεύρυσμα», μία εκδοχή που εκ των πραγμάτων θα ελάφρυνε τις κατηγορίες για τους δράστες της επίθεσης. Στην πορεία, και μετά τη μεταφορά του άτυχου φιλάθλου στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου και πέθανε λίγες μέρες μετά, διαπιστώθηκε πως δεν υπήρχε καμία ένδειξη ανευρύσματος.
Κλίμα καχυποψίας
Η υπόθεση της 4χρονης Μελίνας από την Κρήτη περιπλέχθηκε ακόμα περισσότερο από την εμπλοκή της αναισθησιολόγου – συγγενούς του υπουργού, σε μια παλαιότερη υπόθεση κλοπής αναισθητικών φαρμάκων, για την οποία η ίδια έδωσε εξηγήσεις με συνέντευξή της σε τοπικά ΜΜΕ. Για την υπόθεση εκκρεμεί εις βάρος της πειθαρχική δίωξη, από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα. Η εμπλοκή της ίδιας γιατρού στην υπόθεση της 4χρονης Μελίνας σε συνδυασμό με τη συγγενική της σχέση με τον υπουργό έχει δημιουργήσει στην Κρήτη κλίμα καχυποψίας με τον πατέρα του κοριτσιού να δηλώνει πως φοβάται ότι δεν θα μάθει ποτέ όλη την αλήθεια για το θάνατο του παιδιού του.
Η βαθύτερη πολιτική διάσταση του θέματος έχει να κάνει με την ανυπαρξία διοικήσεων (ελέω τρόικας, μνημονίων, εκλογών κλπ.) τόσο στα νοσοκομεία όσο και στην Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης αφού δεν έχουν συσταθεί ούτε λειτουργούν επί της ουσίας τα πειθαρχικά συμβούλια και το όλο σύστημα παρουσιάζει εικόνα αποδιοργάνωσης.