Εκτός από την παρακολούθηση της επικαιρότητας, ο Δρόμος οφείλει να προτείνει τη δική του ατζέντα σε σχέση με τα μέτωπα που συνθέτουν έναν δρόμο θετικής διεξόδου, κυρίως για τη χώρα και κατά δεύτερο λόγο για την Αριστερά.
Στη λογική αυτή θα πρέπει να ετοιμάσουμε ειδικά αφιερώματα, όπως: (α) Πολιτικό Σύστημα-Πολιτειακό, (β) Παραγωγική Ανασυγκρότηση, (γ) Κοινωνικά Κινήματα, (δ) Αριστερά-υποκείμενο, στερεότυπα κ.λπ., (ε) Πολιτισμός- Ιστορία, (στ) Διεθνή- Γεωπολιτικά.
Σπ. Παν.
Να απαντάμε στις αγωνίες και τα ερωτήματα του κόσμου
Ο κόσμος ρωτά «τι φταίει που εκτροχιαστήκαμε», «τι κάνουμε από δω και πέρα», «μπορούμε ακόμα να μιλάμε για σοσιαλισμό ή κομμουνισμό»; Πέρα από τη θεματολογία του μνημονίου, είναι αναγκαίο το άνοιγμα ξανά της συζήτησης για τα απολύτως βασικά. Κι εννοώ, βέβαια, να ανοίξουμε τον διάλογο και όχι να δίνουμε έτοιμες απαντήσεις.
Στ. Ελλ.
Δεν χρεοκόπησε η Αριστερά
Μιλάμε για χρεοκοπία της Αριστεράς, αλλά κακώς την ταυτίζουμε μ’ αυτό που κατέρρευσε. Η Αριστερά εκπροσωπεί μεγάλες αξίες, όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, η προτεραιότητα του λαού κ.λπ. Εναντίον αυτής της Αριστεράς διεξάγεται ένας τοξικός ιδεολογικός πόλεμος. Εμείς οφείλουμε να διαφυλάττουμε τις αξίες της και να ξεχωρίσουμε την αυθεντική της εκδοχή από τις καταχρηστικές.
Ζαχ. Ρ.
Στρατηγική ταυτότητα
Εκείνο που έχει σημασία σε μια εφημερίδα είναι η στρατηγική της ταυτότητα: τα βασικά σημεία συμφωνίας και διαφωνίας. Παράλληλα προς τον αιχμηρό σχολιασμό της επικαιρότητας χρειάζονται συμπεράσματα μακράς πνοής, εκτιμήσεις μεγάλης κλίμακας.
Και μαζί μ’ αυτά χρειάζεται να παρακολουθούμε την κίνηση και τη ζωή των ανθρώπων. Καθώς και να δίνουμε χώρο στην κριτική και στην αντιπαράθεση των απόψεων.
Τ. Βαρ.
Η εφημερίδα σαν δίκτυο
Πρέπει να δούμε την εφημερίδα σαν αιχμή ενός δικτύου. Αυτό αφορά την προβολή της και τη συνεργασία με τοπικά Μέσα. Επίσης, αφορά την αξιοποίηση του διαδικτύου. Έντυπο και ιστοσελίδα πρέπει να αποτελέσουν μια οργανική ενότητα.
Γ. Παπ.