29 Απριλίου του 1863 γεννιέται. Το 1933, την ημέρα των γενεθλίων του, ενώ δουλεύει πάνω στο ποίημα του Εις τα περίχωρα της Αντιόχειας, με τη γνωστή ακριβολογία και λεπτολογία που τον χαρακτήριζε, παθαίνει συμφόρηση.
Στις δυο το πρωί θα αφήσει την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο της Αλεξάνδρειας. Ο Κωνσταντίνος Καβάφης θα αφήσει μικρό σε όγκο έργο, αλλά η ποίηση του θα μείνει για πάντα ζωντανή…
Πολλά γράφονται και θα γραφτούν με αφορμή το Έτος Καβάφη, όμως νομίζω από τα πιο ενδιαφέροντα που συνέβησαν με αφορμή την επέτειο είναι η κυκλοφορία της αλληλογραφίας του με τον E.M.Forster από τις Εκδόσεις Ίκαρος. Με επιμέλεια και σχόλια του Peter Jeffreys και σε μετάφραση της Κατερίνας Γκίκα, το βιβλίο με τίτλο E.M.Forster- Κ.Π.Καβάφης: Φίλοι σε ελαφρήν απόκλισην, είναι ένα σπάνιο ντοκουμέντο, προϊόν γνώσης, μόχθου και αγάπης για το έργο των δύο συγγραφέων. Δυο μοναδικοί δημιουργοί, που ο καθένας με τον τρόπο του σημάδεψαν τη λογοτεχνία του 20ού αιώνα. Εντυπωσιακές οι προσπάθειες για να γνωρίσει το αγγλικό κοινό την ποίηση του Καβάφη, αλλά εξίσου εντυπωσιακή η επιφυλακτικότητα του μεγάλου Αλεξανδρινού για κυκλοφορία βιβλίου με ποιήματά του στα αγγλικά, παρά το έντονο ενδιαφέρον σημαντικών εκδοτικών οίκων της Μεγάλης Βρετανίας και προσωπικοτήτων όπως ο Λέοναρντ Γουλφ. Όμως δεν είναι αυτό το μόνο που αποκομίζει κανείς. Στην πραγματικότητα ζωντανεύει ένας ολόκληρος κόσμος και μας δίνεται μια μοναδική ευκαιρία να ρίξουμε μια ματιά στο εργαστήριο του ποιητή και στον τρόπο που αντιμετώπιζε τις σχέσεις του…
Ηρόστρατος