Η χολέρα έχει, στην προκειμένη περίπτωση, διπλή σημασία.

Είναι η ασθένεια που προκάλεσαν στρατεύματα του ΟΗΕ στον πληθυσμό, λόγω εγκληματικής αμέλειας. Ήδη είναι σχεδόν επιβεβαιωμένο ότι η χολέρα μεταδόθηκε από σηπτική δεξαμενή λυμάτων μιας βάσης του ΟΗΕ όπου διέμεναν Νεπαλέζοι στρατιώτες οι οποίοι είχαν μόλις φτάσει στην Αϊτή, ύστερα από επιδημία χολέρας στη χώρα τους. Κοντά στις 2.000, μέχρι στιγμής, οι νεκροί και προβλέπονται 10.000 θάνατοι από τους 200.000 ασθενείς. Και οι υγιείς στους δρόμους πετροβολούν τους δυνάστες τους, με όλο τους το δίκιο βέβαια.

Χολέρα και τα ξένα στρατεύματα, οι εργολάβοι, οι επιτροπές δήθεν βοήθειας, οι πλασιέ των εταιριών, τα Ταμεία Μπους και Κλίντον, οι σύμβουλοι, οι παρατηρητές και όλος αυτός ο συρφετός που έχει πέσει πάνω στο καταρρακωμένο σώμα της Αϊτής. Χολέρα και το πολιτικό προσωπικό με τους ξένους προστάτες που βρήκαν την ευκαιρία να στήσουν μια εκλογική παρωδία, τη στιγμή που 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε σκηνές και εκατοντάδες χιλιάδες ασθενούν.

Οι εκλογές είχαν καταγγελθεί ως διαβλητές, πολύ πριν διεξαχθούν. Η Προσωρινή Εκλογική Επιτροπή είχε εξαιρέσει αυθαίρετα πάνω από δώδεκα πολιτικά κόμματα. Από την απαγόρευση συμμετοχής του πιο μαζικού και δημοφιλούς κόμματος του Φαμί Λαβαλάς μέχρι τις «ανωμαλίες», όπως λένε πολύ κομψά τα διεθνή ΜΜΕ, κατά την ημέρα των εκλογών όλα μυρίζουν από μακριά πολιτική βρομιά. Άπειρες αναφορές δίνουν στοιχεία για κάλπες που βρέθηκαν γεμάτες πριν ψηφίσει ο κόσμος, μιλούν για ψηφοφόρους που τους στέρησαν αυθαίρετα το δικαίωμα να ψηφίσουν. «Αυτές οι εκλογές ήταν μια φάρσα από την αρχή μέχρι το τέλος», λέει ο Μ. Γουάισμπροτ του Κέντρου για την Οικονομική και Πολιτική Έρευνα.

Ο αναλυτής του Κέντρου Α. Μέιν ήταν στην Αϊτή και παρατήρησε τι έγινε την ημέρα των εκλογών. Έγινε μάρτυρας πολυάριθμων πράξεων νοθείας. Στην πόλη Σολέιγ -όπου το Φαμί Λαβαλάς έχει μεγάλη δύναμη- με πληθυσμό 300.000, μόνο οι 100.000 ήταν γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Ο Μέιν σημειώνει ότι στα εκλογικά τμήματα γύρω από την πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς και το γειτονικό Καρφούρ άνθρωποι ήθελαν να ψηφίσουν, αλλά τα ονόματά τους απουσίαζαν από τους καταλόγους. Ρεπορτάζ των ΜΜΕ περιγράφουν απειράριθμα τέτοια γεγονότα, όπως στο Σαμπ Κορέλ , όπου από τους 7.500 υπήρχαν καταγεγραμμένα μόνο 39 ονόματα (ιστότοπος Truthout).

Δώδεκα προεδρικοί υποψήφιοι και χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν να ακυρωθούν οι εκλογές της Κυριακής 28/11. Όμως ο κ. Κόλιν Γράντεσον, της μεγαλύτερης αποστολής παρατηρητών από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών και της Κοινότητας της Καραϊβικής, απεφάνθη ότι παρά τις ανωμαλίες, «δεν υπάρχει λόγος να μην επικυρωθούν οι εκλογές» (France 24).
Εδώ ταιριάζει το «Αέρα, αέρα να φύγει η χολέρα»!

Αρ.Α.
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!