Αυτός είναι μέχρι σήμερα ο επίσημος αριθμός των «εξαφανισμένων» στο Μεξικό, σύμφωνα με την ίδια τη μεξικάνικη κυβέρνηση. Το Εθνικό Κέντρο Καταγραφής Εξαφανισθέντων, που εξαρτάται από το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι καταγράφηκαν 3.210 νέες εξαφανίσεις από πέρυσι τον Αύγουστο. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι 43 σπουδαστές της Αγιοτζινάπα, που «χάθηκαν» όταν η αστυνομία τους συνέλαβε πέρυσι το Σεπτέμβριο ενώ πήγαιναν σε διαδήλωση, και τους παρέδωσε σε συμμορία εμπόρων ναρκωτικών! Η περίπτωσή τους έχει έκτοτε καταστεί σύμβολο του αγώνα ενάντια στη δολοφονική βία που ασκούν οι κρατικές δυνάμεις καταστολής, τα παραστρατιωτικά τάγματα θανάτου και οι μαφιόζικες συμμορίες, και αφορμή για ένα κύμα μεγάλων λαϊκών διαδηλώσεων ενάντια στο διεφθαρμένο καθεστώς και τις συμμορίες.
Οι κινητοποιήσεις αυτές συνεχίζονται μέχρι σήμερα και έχουν μάλιστα πάρει διεθνή χαρακτήρα, με διαμαρτυρίες σε δεκάδες χώρες. Δεν βρίσκουν όμως κεντρική πολιτική έκφραση αφού και τα τρία μεγάλα κόμματα (το δεξιό Κόμμα Εθνικής Δράσης, το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα και το κεντροαριστερό Κόμμα Δημοκρατικής Επανάστασης) έχουν στον ένα ή τον άλλο βαθμό λερωμένη τη φωλιά τους. Πάντως σε πολλές επαρχίες του Μεξικού, συχνά με τη συνδρομή αντάρτικων οργανώσεων, οι κοινότητες αυτοοργανώνονται σε πολιτοφυλακές λαϊκής αυτοάμυνας που είναι οπλισμένες και υπερασπίζονται τους άμαχους από τις κρατικές ή παρακρατικές συμμορίες και τη μαφία.
Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Καταγραφής Εξαφανισθέντων, μια σειρά ανεξάρτητες οργανώσεις πολιτών επιμένουν ότι η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί αποκρύπτει χιλιάδες περιπτώσεις «εξαφανίσεων». Ενδεικτικά, η κίνηση πολιτών «Ενωμένες Δυνάμεις για τους Εξαφανισμένους μας» κατέγραψε 147 περιπτώσεις στην πολιτεία Κοαγουίλα, από τις οποίες μόνο 23 περιλαμβάνονταν στις λίστες του Εθνικού Κέντρου Καταγραφής Εξαφανισθέντων. Σε κάθε περίπτωση, οι ανεξάρτητες οργανώσεις κατηγορούν το κράτος ως συνένοχο στο έγκλημα των «εξαφανίσεων».
Η Επιτροπή του ΟΗΕ Κατά των Εξαφανίσεων, που εξέτασε το Φεβρουάριο την κατάσταση στο Μεξικό μετά από αίτημα πολλών κινήσεων πολιτών, δήλωσε ότι πρόκειται για «αυθεντική εθνική τραγωδία» και κάλεσε τη μεξικάνικη κυβέρνηση «να αναγνωρίσει το μέγεθος του προβλήματος».