Να τιμωρηθούν οι υπάλληλοι που προστατεύουν την πόλη, ζητά ο Αυγενάκης της Ν.Δ. Του Μάριου Διονέλλη

Να λάβει μέτρα εις βάρος των υπαλλήλων της 13ης Εφορείας Αρχαιοτήτων και της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων Κρήτης ζητά από τον υπουργό Πολιτισμού ο βουλευτής της Ν.Δ. στο Ηράκλειο Λευτέρης Αυγενάκης. Αιτία είναι το γεγονός ότι κάνουν καλά τη δουλειά τους προστατεύοντας την ιστορική μνήμη της πόλης του Ηρακλείου έναντι των κάθε λογής ιδιωτικών συμφερόντων που φέρνουν την… ανάπτυξη μέσω της ανεξέλεγκτης ανοικοδόμησης ακόμα και δίπλα στα ιστορικότερα κτίρια της πόλης.
Η υπόθεση απασχολεί, εδώ και χρόνια, την πόλη του Ηρακλείου από όταν μέσα στο πλαίσιο των ενετικών τειχών, στο ιστορικό της κέντρο, άρχισε να χτίζεται ένα επταώροφο μεγαθήριο που προορίζεται για γραφεία, καταστήματα και θέσεις στάθμευσης. Εκτός από τις κατεδαφίσεις και αλλοιώσεις του ιστορικού οικιστικού ιστού που συνέβησαν τότε, ο σχεδιασμός των ιδιωτών περιλάμβανε και απαλλοτριώσεις και κατεδαφίσεις στα γύρω οικοδομικά τετράγωνα ώστε να ανοίξει ο χώρος για την πρόσβαση στο καινούριο κτίριο.
Γύρω από την υπόθεση προκλήθηκε εκ νέου ένταση όταν οι δύο εταιρίες Servin Kritis A.E. και Ευρώπη Α.Ε. που κατασκεύασαν και διαχειρίζονται νεόδμητο επταώροφο κτίριο απαίτησαν την κατεδάφιση των γειτονικών κτιρίων του Οικοδομικού Τετραγώνου 23 ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση προς το κτίριό τους. Από κοινού η 13η Εφορεία Αρχαιοτήτων και η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων Κρήτης απάντησαν πως ουδέποτε έχουν εγκρίνει τη συγκεκριμένη ρυμοτόμηση, ενώ ανέπτυξαν ένα εμπεριστατωμένο σκεπτικό για την αναγκαιότητα διατήρησης της υφιστάμενης χάραξης του οικιστικού ιστού.

Μεγάλη σημασία για την πόλη
Όπως αναφέρεται στις απαντήσεις και των δύο υπηρεσιών «το συγκεκριμένο σημείο αποτελεί ένα από τα ελάχιστα σημεία που διασώζεται ο παραδοσιακός πολεοδομικός ιστός στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, διατηρεί τη μεσαιωνική μορφή της τριγωνικής χάραξης, όπως προκύπτει και από το σχέδιο του Werdmuller (1668) και αποτελεί στο σύνολό του έναν αξιόλογο πυρήνα προς διατήρηση μαζί με άλλα όμορα κτίρια του 19ου αιώνα, που ήδη έχουν κριθεί διατηρητέα». Αναφέρουν, επίσης, πως τα τρία από τα επτά κτίρια του εν λόγω τετραγώνου, που προορίζονται για κατεδάφιση, είναι λιθόκτιστα με μορφολογικά στοιχεία που παραπέμπουν στα μέσα-τέλη του 19ου αιώνα και επιπλέον, για ένα από αυτά, εκκρεμεί αίτημα κήρυξής του ως διατηρητέο. Τέλος, οι υπηρεσίες σημειώνουν με νόημα πως η περιοχή γειτνιάζει με τα ιστορικότερα κτίρια της πόλης του Ηρακλείου, όπως τα διατηρητέα της οδού 25ης Αυγούστου, η ενετική Λότζια (σημερινό δημαρχείο), η κρήνη Μοροζίνι (Λιοντάρια), η Βασιλική του Αγίου Μάρκου και ο ιστορικός Ναός του Αγίου Τίτου.
Όλα αυτά για τον κ. Αυγενάκη αποτελούν «απαράδεκτη, ασυνεπή και αναιτιολόγητη συμπεριφορά» των υπαλλήλων προς τους πολίτες που επιδιώκουν την επένδυση στην περιοχή, και καλεί τον υπουργό Πολιτισμού να παρακάμψει τη γνώμη των υπηρεσιών του, ενώ ρωτά και «αν θα αποδοθούν ευθύνες στους υπαλλήλους και τους διοικητικούς προϊσταμένους των δύο υπηρεσιών». Ο βουλευτής της Ν.Δ. υπερασπίζεται πλήρως τις θέσεις της εταιρίας, αναφέροντας στον υπουργό πως παλαιότερα οι υπηρεσίες είχαν εγκρίνει τη ρυμοτόμηση.
«Ουδέποτε εγκρίναμε τη ρυμοτόμηση του συγκεκριμένου Ο.Τ. Αν και στο παρελθόν είχαν εγκριθεί οι γενικές μελέτες για το ανεγειρόμενο κτίριο, εντούτοις πουθενά δεν περιλαμβάνεται έγκριση της συγκεκριμένης ρυμοτόμησης» λέει στον Δρόμο ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης, Σήφης Φανουράκης.
Από τα απαντητικά κείμενα των δύο υπηρεσιών προς τις δύο εταιρίες, που κοινοποιούνται και στον υπουργό, προκύπτουν και αιχμές για τις προηγούμενες διευθύνσεις των συγκεκριμένων υπηρεσιών, για τη στάση που κράτησαν σε αυτή καθαυτή την κατασκευή ενός τόσο μεγάλου κτιρίου εντός του προστατευόμενου χώρου της παλιάς πόλης του Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, σε ένα από τα πολλά κείμενα αλληλογραφίας για την υπόθεση υπενθυμίζεται η παρέμβαση του τότε γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού ο οποίος είχε παραδεχτεί την «αλλοίωση της παλιάς πόλης του Δήμου Ηρακλείου» μετά από σχετική καταγγελία που είχε κάνει τότε ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων της πόλης, ενώ με νόημα τονίζεται πως για τους τότε χειρισμούς οι παρούσες διευθύνσεις δεν μπορούν να φέρουν ευθύνη.

Ισότητα στην παρανομία;
Η κατασκευή του κτιρίου έγινε κατά παρέκκλιση από τη νομοθεσία του 1965, που χαρακτηρίζει ολόκληρο τον Δήμο Ηρακλείου ως «οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο» λόγω ύπαρξης αξιόλογων αρχαιολογικών ευρημάτων και σπουδαίων ιστορικών μνημείων. Αν και στην πράξη η ισχύς του νόμου αυτού έχει περιοριστεί στην εντός των ενετικών τειχών του Ηρακλείου περιοχή, εντούτοις ούτε και εκεί γίνεται σεβαστός αφού ο ίδιος ο Δήμος Ηρακλείου συνηγόρησε τότε στην κατασκευή του κτιρίου ενώ και σήμερα ζητά την κατεδάφιση και άλλων ιστορικών κτισμάτων. Οι δύο εταιρίες, ο δήμαρχος Ηρακλείου αλλά και ο κ. Αυγενάκης, σήμερα περίπου επικαλούνται το δικαίωμα ισότητας στην παρανομία λέγοντας πως αφού καταστρατηγήθηκε μία φορά ο νόμος, πρέπει ξανά να καταστρατηγηθεί…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!