Δύο αγώνες υπεράσπισης της Υγείας των παιδιών και των λαϊκών οικογενειών

Εβδομάδα κινητοποιήσεων ήταν (και) η προηγούμενη για τον κλάδο της Υγείας, αφού εκεί εξελίσσεται ένα οργανωμένο σχέδιο ξηλώματος δομών και υπηρεσιών. Πέρα από την κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ και των νοσοκομειακών σωματείων, σε πολλά νοσοκομεία συνεχίζονται έντονοι αγώνες, όπως στο Νοσοκομείο Σωτηρία, ενώ σε σχεδόν 40 νοσοκομεία οι γιατροί κάνουν επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τις απλήρωτες εφημερίες τους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτούν οι κινητοποιήσεις γιατρών και εργαζομένων  στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και στα δυο τοπικού ενδιαφέροντος ιδρύματα, Γ. Ν. Πατησίων και το 7ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ.
Οι συγκεκριμένοι εργατικοί αγώνες, εκτός του ειδικού ενδιαφέροντος που έχει ο καθένας (γιατροί μαζί με υγειονομικό προσωπικό στο Γ. Ν. Παίδων Πεντέλης, και σύνολο εργαζομένων στο Νοσ. Πατησίων) αναδεικνύουν τις ιδιαίτερες πτυχές που έχει το σχέδιο εξόντωσης της δημόσιας υγείας, καθώς πιάνουν δύο πολύ ευαίσθητες πτυχές του: την υγεία των παιδιών και τις υπηρεσίες Υγείας σε λαϊκές συνοικίες, όπως αυτές που εξυπηρετεί το Γ. Ν. Πατησίων και το 7ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ που βρίσκονται στην ίδια περιοχή.
Η μνημονιακή πολιτική στο χώρο της Υγείας είναι συγκεκριμένη και εφαρμόζεται κατά γράμμα από τον «εκλεκτό», όπως αποδεικνύεται, υπουργό Α. Λοβέρδο: υποβάθμιση υπηρεσιών, έλλειψη προμηθειών και υλικών, δημόσιο «κατηγορώ» των υπηρεσιών Υγείας με τη βοήθεια των καθεστωτικών ΜΜΕ, αυθαίρετες μετακινήσεις προσωπικού, κατάργηση μονάδων και κλινικών και εν τέλει συγχωνεύσεις νοσοκομείων με τρόπο άκρως επικίνδυνο για το ίδιο το προσωπικό, αλλά και την δημόσια Υγεία.

Η οδύσσεια των Νοσοκομείων Παίδων
Μετά τον προσωπικό πόλεμο που κήρυξε προ πενταμήνου ο υπουργός Υγείας στους διευθυντές της μοναδικής στο είδος της Παιδο-καρδιοχειρουργικής Μονάδας του Γ. Ν. Παίδων Αγ. Σοφία, με αποτέλεσμα η κλινική να πάψει να υφίσταται για όλο αυτό το διάστημα, μετά την απαράδεκτη απόφαση να θέσει το επίσης μοναδικό στο είδος του Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού (που κάθε χρόνο διαγιγνώσκει σπάνιες ασθένειες από τις εργαστηριακές εξετάσεις δεκάδων χιλιάδων νεογνών και βρεφών – ακόμη και αυτών που γεννιούνται στα ιδιωτικά μαιευτήρια!) στη λίστα των υπό κατάργηση δημόσιων φορέων, ήρθε η ώρα της συγχώνευσης για τα τρία μόλις ειδικά νοσοκομεία Παίδων. Έτσι, πρόσφατα, ενεργοποιήθηκε μια νομοθετική διάταξη, σύμφωνα με την οποία πρέπει να τηρείται αυστηρή ποσόστωση επιστημονικού προσωπικού και κλινών σε κάθε νοσοκομείο. Βάσει αυτής, λοιπόν, καλούνται βίαια 7 μέλη του επιστημονικού προσωπικού του Παίδων Πεντέλης (ιατροί, ψυχολόγοι, βιολόγοι κ.λπ.) να μετακινηθούν στο Αγία Σοφία. Άμεση ήταν η απάντηση της γενικής συνέλευσης των γιατρών στο νοσοκομείο -που είχε και την αμέριστη στήριξη του Σωματείου Εργαζομένων του Γ. Ν. Παίδων Πεντέλης- που κατέβηκαν σε απεργία και συμμετείχαν στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις τόσο την Τετάρτη 28 Μαρτίου, έξω από το «Σωτηρία», όσο και την Πέμπτη, 29 Μαρτίου, στο πλαίσιο της απεργίας της ΑΔΕΔΥ.
Οι ίδιοι οι γιατροί του Παίδων Πεντέλης επισημαίνουν ότι αφενός οι κλίνες του νοσοκομείου μειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο ακριβώς λόγω των καταργήσεων μονάδων κ.λπ. και, αφετέρου, η μοναδικότητα του εν λόγω νοσοκομείου δεν έγκειται στις κλίνες νοσηλείας, αλλά στις εξειδικευμένες υπηρεσίες Υγείας στα εξωτερικά ιατρεία (όπου λειτουργούν τα τμήματα παιδοψυχιατρικής, ανάπτυξης, αλλεργιολογίας). Οι ίδιοι κάνουν λόγο για την ανάγκη στήριξης του Π. Πεντέλης για να αποσυμφορηθούν οι παιδιατρικές κλινικές του κέντρου και τονίζουν: «Δηλώνουμε την καθολική αντίθεσή μας σε μετακινήσεις επιστημονικού προσωπικού. Κάθε μετακίνηση είναι σοβαρή αποδυνάμωση του νοσοκομείου στο βαθμό που η κρίση έχει πολλαπλασιάσει τις υγειονομικές ανάγκες που καλύπτει το Π.Π. και οι θέσεις που έχουν αδειάσει και αδειάζουν στο προσεχές έτος είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα αναπληρωθούν». Η κινητοποίηση στο παιδιατρικό νοσοκομείο είχε την πλήρη στήριξη και του συλλόγου των υπόλοιπων εργαζομένων, δίνοντας ένα τρανό παράδειγμα ενότητας αγώνα απέναντι σε μια σκληρή, άτεγκτη και κοντόφθαλμη πολιτική που βλέπει τις ζωές των παιδιών ως νούμερα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Για την υγεία των λαϊκών οικογενειών
Με παν-κινητοποίηση των εργαζομένων, την οποία στήριξαν και συλλογικότητες πολιτών από τις γύρω περιοχές, διαμαρτυρήθηκαν αποκλείοντας την είσοδο του νοσοκομείου το απόγευμα της Τρίτης, 27 Μαρτίου, και οι εργαζόμενοι στο Γ. Ν. Πατησίων και στο 7ου Θεραπευτήριο ΙΚΑ. Με βάση τα σχέδια του υπουργείου, το πρώτο προορίζεται να συνενωθεί με το ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς Αγ. Ανάργυροι – το οποίο σημειωτέον δεν πραγματοποιεί γενικές εφημερίες, ενώ στο δεύτερο κόβονται οι εφημερίες.
Οι εργαζόμενοι στο Γ. Ν. Π. όσο και στο 7ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ της περιοχής, διαμαρτύρονται έντονα για τη μνημονιακή πολιτική που με τις αποφάσεις αυτές, θα αφήσει τους κατοίκους των γύρω Δήμων Γαλατσίου, Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας, Αγ. Αναργύρων-Καματερού, αλλά και τους κατοίκους του 5ου και του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος των Αθηνών (περίπου 1 εκατ. πολίτες) χωρίς πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη. Τα δημοτικά συμβούλια των ανωτέρω περιοχών εξέδωσαν ανακοινώσεις συμπαράστασης, επισημαίνοντας ότι τα δύο τοπικά θεραπευτήρια αποτελούσαν την πρώτη επιλογή των κατοίκων όλης αυτής της ευρύτερης περιοχής. Επίκαιρη ερώτηση προς τον Α. Λοβέρδο κατέθεσε στη Βουλή και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσωτάκης.

Μαίρη Ευθυμιάτου

 

Στάση εργασίας και πορεία διαμαρτυρίας στις 29/3
Με τρίωρες στάσεις εργασίας και πορείες διαμαρτυρίας σε Αθήνα (και Θεσσαλονίκη), κορυφώθηκε την Πέμπτη 29 Μαρτίου η κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ στην οποία συμμετείχαν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας-Πειραιά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ, ενώ μαζική παρουσία είχαν οι σύλλογοι εργαζομένων των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ με απόφαση της ΠΟΕΔΗΝ.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι ομοσπονδίες των εργαζομένων αναφέρθηκε χαρακτηριστικά: «Οι συνεχείς περικοπές των προϋπολογισμών τόσο των Νοσοκομείων όσο και του ΕΟΠΥΥ, οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις Νοσοκομείων και Υγειονομικών Μονάδων μετατρέπουν σταδιακά την Υγεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε είδος πολυτελείας. Την ίδια στιγμή, μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού (περίπου 30%) που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα ένσημα για την έκδοση βιβλιαρίου Yγείας, αλλά ακόμη και εργαζόμενοι που είναι ασφαλισμένοι, δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες Yγείας. Απαιτούμε δημόσια δωρεάν Yγεία για όλους».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!